Defne yaprağı, aromatik kokusuyla et ve balık yemeklerine tat vermek için kullanılır. Özellikle et yemekleri için hazırlanan soslara eklenen defne yaprağı, balık yemeklerinde marine yapımında kullanılır ve pilavlara eklenir.
Binbir derde deva olan defne yaprağı faydaları arasında bağışıklığı güçlendirir, ateş düşürücüdür, enfeksiyonlarla savaşır, sindirime iyi gelir, uyku ve stres problemini çözer, kalbe ve damara iyi gelmesi yer alıyor.
Defne yaprağının en önemli özelliği kendine has kokusu ve aromasıdır. Keskin kokusu nedeni ile özellikle et yemeklerinde ve balık marine yapımında kullanılan defne yaprağı, balık çorbası ve pilavlara da eklenir. Hindi ve tavuk haşlaması yapıldığında tencere dibine konularak tavuğun ve hindinin etsi kokusunu alır.
Yemekten sonra şişkinliği dindiren ve sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olan defne yapraklarını çay olarak içebilirsiniz. Vücutta zararlı maddelerin birikmesini ve fazlalıkların boşaltım yoluyla atılmasını kolaylaştıran defne yaprağı bu özelliğiyle kişilerin formunu korumasına da katkı sağlıyor.
Geleneksel olarak ateş, grip ve soğuk algınlığı tedavisi için kullanılmıştır. Kokusunun sakinleştirici etkisi vardır. Defne yaprağı yağı, baş ve bel ağrılarını hafifletebilir. Gastrit gibi mide hastalıklarına mideye güç verdiği düşünülmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Defne yaprağı nasıl kullanılır? Defne yaprağı, aromatik kokusuyla et ve balık yemeklerine tat vermek için kullanılır. Özellikle et yemekleri için hazırlanan soslara eklenen defne yaprağı, balık yemeklerinde marine yapımında kullanılır ve pilavlara eklenir.
Defne yaprağını hamile ve emziren bayanların kullanmaması gereken bir bitkidir. Merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum sistemine zarar verebilir. Defne yaprağını alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
1 litre kadar suyun içine bir miktar defte yaprağı ilave edilir ve kaynatılır ardından süzülür ve günde 1-2 kez tüketilmektedir. Defne yaprağı çiğ bir şekilde çiğnenerek de tüketilebilir. Biraz sirke ile beraber kaynatılarak gargara olarak da kullanılmaktadır.
Defne yaprağı ayrıca iltihap önleyici özellikleri ile bilinir. Romatizmaya bağlı kas ağrıları, burkulmalar ve eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Bu bitki ayrıca grip veya soğuk algınlığı durumunda solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur ve öksürük, bronşit ve sinüziti giderir.
Vatandaşlar, Musa dağından defne yaprağı toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Defne yaprağının kilosu ise 1.500 TL'den alıcı buluyor.
Kırsalda yaşayan vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı olan defne yaprağı ile ilgili Bartın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bazı köylerde “kota” dolduğu gerekçesiyle defne yaprağı toplamak yasaklandı.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Kullanılan defne türü Laurus nobilis olarak bilinen Akdeniz defnesidir. Zehirli defne türleri olduğu için hangi türünün kullanıldığından emin olmak gerekir. Yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türleri zehirlidir.
Defne yaprağı, yoğun aroması ve güzel kokusu ile yemeklerde ve salatalarda çokça tercih edilir. Keskin kokusu ile et yemeklerinde, balık yemeklerinde, balık marine yapımında kullanılır ve balık çorbasının içerisine de eklenir. Salatalarda defne yaprağı kurutulmuş ya da taze olarak tercih edilebilir.
Defne yaprağı zayıflatır mı diye merak eden pek çok kişi vardır. Defne yaprağının zayıflamaya yardımcı olan bitkiler arasında bulunduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle ödem atmak isteyenler defne yaprağından faydalanabilirler.
Defne çayının faydalarından biri olan sakinleştirici etkisi sayesinde uykuya daha rahat dalabileceksiniz.
Bağırsakların düzenli çalışmalarını sağlar. İdrar sökücü olmasıyla vücutta iltihap oluşumuna engel olur. Evde yakılarak kullanılan defne yaprakları, solunum yollarını rahatlatır, nefes darlığına iyi gelir ve stresi azaltır.
Defne yaprağı ağrı kesici: Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır.
Yüksek analjezik özelliği olan defne yaprağı boğaz enfeksiyonuna neden olan hücreleri azaltır. Balgam söktürücü etkisi ile boğazları temizler.
Örneğin tavuğu suyun içine atıp haşlasanız sadece gerçekten yavan ve iştah kapatıcı olabilir. Ama haşlarken içine defne yaprağı, tane karabiber, kereviz sapı, vs. gibi lezzet arttırıcı eklentiler yaparak lezzetini katlayabilirsiniz diyet yemeklerinizin.
Defne yaprağı kışın da yeşil kalabilen bir özellikte olup tadı acıdır ve genellikle yemeklere ilave edilerek ya da çayı yapılarak tüketilmektedir. Defne yaprağı, folik asit içeren bir bitkidir.
Defne yaprağı yakmak, ortamdaki kötü enerjiyi azalttığı için kişilerin daha dingin ve sakin hissetmesini sağlar. Özellikle stresli ortamlarda çalışanların kafalarının rahatlamasına yardımcı olur. Defne yaprağı tütsüsünün insanlar üzerinde stresi azalttığı ve enerjilerinin yükselttiği gözlemlenmektedir.
Plan gereği 2005 ve 2008 yıllarında köylülerin belli zamanda defne yaprağı, adaçayı ve kekik toplamalarına izin verildi. 2009'da getirilen yasak 2013 yılında 20 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında kaldırıldı.
Latince adı Laurus nobilis olan defne ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir. Defnegiller familyasının Laurus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır. Latince adı Laurus nobilis olan defne ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir.
Sindirim sorunlarına ve mide ağrısına iyi gelir; gaz gidericidir ve şişkinliği alır. Öksürüğe iyi gelir, balgam söktürücü etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri