Organizmanın/bireyin istenilen davranışlarının sıklığını artırmak için ortama istenilen uyarıcının (olumlu pekiştireç) verilmesidir.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
Yani bir davranışın sonunda ortama sokulan, ya da ortamdan kaldırılan uyarıcı, bu davranışın ileride yinelenme olasılığını arttırıyor ise, ortama sokulan ya da ortamdan kaldırılan uyarıcılara pekiştireç denir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır. Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Skinner, pekiştirme ve ceza arasındaki ilişkiyi açıklamak için bu ögeleri kullandı. Pekiştirme, bir davranışın olasılığını artıran bir sonuçtır. Pozitif pekiştirmede, ödül bir davranışı artırır. Olumsuz pekiştirmede ise, hoş olmayan bir etmenin kaldırılmasıyla davranış artar.
Pekiştireçler kendi içerisinde olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu olanları belli başlı davranış kalıplarının sürekli hale gelmesini sağlar. Olumsuz pekiştireçler ise yapılması istenmeyen davranışların tekrarlanmasını önlemek içindir.
Cevap: Davranışı izleyen ve organizma üzerinde bir etki yaratarak, davranışın ortaya çıkma olasılığını artıran uyarıcılar.
İkincil Pekiştireçler – Birincil Pekiştireçler
Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
Olumlu pekiştireçleri ortama koyarak ya da olumsuz pekiştireçleri ortamdan alarak organizmanın davranışlarını artırma işlemidir.
Pekiştireç: Davranışın süresi, sıklığı ya da yoğunluğunun aynı derecede kalması ya da davranışın süresi, sıklığı, yoğunluğunun artması amaçlanır. Davranışın süresi, sıklığı ya da yoğunluğunu aynı kalmıyorsa ya da artmıyorsa uyaran pekiştireç olarak kabul edilmez.
Skinner'e göre pekiştirmenin organizmaya istenen davranışı kazandırmada, davranışı biçimlendirmede, sonuç olarak kişilik gelişiminde önemli bir yeri vardır. organizmayı olumlu yönde etkileyen uyarıcılara pekiştireç denir. davranışın yapılma olasılığını artıran uyarıcılardır.
istenilen davranışın hemen arkasından kazanılarak, daha önceden belirlenen sayılara ulaşıldığında, istenilen pekiştireçlerle değiştirilmesi sürecidir (Kerr ve Nelson, 1998).
b) Seçici pekiştirme: İstenen davranışların oluşturulmasında kullanılır. Edimsel koşullamaya dayanır. Bu tedavi, yerleştirilmek istenen davranışlarda olumlu pekiştirme, istenmeyen davranışların kaldırılmasında ise söndürmenin uygulanmasını içerir.
Pekiştirme, davranışçı psikolojide bir davranışın tekrar edilme olasılığını arttırmak için uygulanan yöntemdir.
Pekiştirme, öğrencinin başarı güdüsünü arttırmak için uygulanır. Örneğin otizmli bireylerde; taklit, oyun, sosyal becerilerini geliştirmek ve çeşitli problem davranışlarını azaltmak için kullanılır. Uygulamalı davranış analizi (ABA) davranışsal yöntem olarak da bilinmektedir.
Karşıt Davranışları Ayrımlı Pekiştirme
Fiziksel olarak uygun olmayan davranışla aynı anda yapılamayacak davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin; başkalarına vurma davranışım azaltmak için kollarını bağlama davranışını pekiştirmek gibi.
İnsanların herhangi bir ihtiyaç durumunda organizmanın kendiliğinden ortaya koyduğu davranışlara “edim” adı veren Skinner, bu edimlerin, onları izleyen sonuçlardan etkilendiğini ileri sürmektedir.
Bitişiklik kuramı; uyaran ile tepki arasındaki çağrışım için tek koşulun, ikisi arasında zaman olarak yakın bir ilişki bulunması olduğunu vurgulayan öğrenme kuramıdır.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Damak ünsüzüyle başlayan ve içerisinde s, ş, z ünsüzlerinden biri bulunmayan sıfatlar için kullanılan asıl pekiştirme heceleri şunlardır: gep- , göp-, güp-, kap-, kep-, kıp-, kip-, kop-, köp-, kup-, küp-, yap-, yep-, yıp-, yop-, yup-, yüp-.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Alıntı kelimelerin ses yapıları, ünlü düşmesi veya karşılaşma- sı olayları, ünlü-ünsüz ilişkileri, pekiştirme, kelimelerde akıcılık ve kelimelerin dilde tutunma eğilimi ünsüz türemesi sebeplerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri