Fren yaparken akan trafiği kontrol etmeyi unutmayınız. Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
Önemli detaylardan biri park alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmayı unutmamalısınız.
1- Dörtlü lambalar trafikte aniden durulması gerektiğinde arkadan gelen aracı ikaz etmek için yakılır. Böylece olası kazalar önlenir. Arkadaki sürücüye yol ile ilgili bilgi verilmiş olunur. 2- Dörtlü lambalar sisli havalarda sis farları çalışmıyorsa yahut araçta bulunmuyorsa kullanılır.
Park yerinden çıkışa hazır olduğunda kalkış sinyali (sol sinyal) verilir. Geçilmek istenen şeritte seyireden araçlara yol hakkı tanınır. Direksiyon aracın çıkabileceği kadar çevrilir ve doğru şeride girilerek park çıkış işlemi tamamlanır.
Dörtlü flaşör gerektiği yerde kullanılır, park ederken, park yerinden çıkarken, kaza anında, önünde trafik kazası yaşandığı an arkadakileri uyarmak için.
İlgili 44 soru bulundu
Fren yaparken akan trafiği kontrol etmeyi unutmayınız. Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
Dörtlü İkaz Lambası Ne Zaman Kullanılır? Zorlu hava koşullarında arkamızda yer alan sürücüleri uyarmak için (su birikintisi, kar, çukur, tümsek vb.)
2 a : Sıradan dörtlü flaşör gibi ilgili düğmeyi açınca dörtlü yanmaktadır ve sinyal vermeniz işe yaramaz. 2 b : Dörtlü flaşör açıkken sinyal verdiğinizde dörtlü ikaz devreden çıkar ve verdiğiniz sinyal yanar. Sinyali kapadığınızda dörtlü flaşör yanmaya devam eder.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
Sürücü adayı bu aşamada sol sinyal vererek dönüşe başlayacaktır. Videoda izlendiği gibi çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal vererek ve ayna ile arka trafiği kontrol ederek yola çıkacaktır.
Yoğun bir trafikte, iki şeritli yolda, şeridin birini “bir şey alıp geleceğim” diye tıkamanızı da bu dörtlüleri yakmak sağlar. Dörtlüleri yakan, trafikte her şeyi yapma hakkına sahip demektir. Arıza şeridinden gidebilir, canı istediği yerde durabilir, az önce solladığı aracın sürücüsüne bu yolla küfür edebilir!
En fazla akü biter.
Direksiyon sınavında park etme 2 duba arasında yapılır. Dubalar arası mesafe araç uzunluğunun 1.5 katı kadardır. 2 duba arasına 2 hamlede park yapmak durumundasınız. 2 hamlede park yapamazsanız sınavdan kalıyorsunuz. Park esnasında kaldırıma yada konilere çarpmamalısınız.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Teorik sınavdan başarılı oldunuz diyelim. Bu durumda 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip olursunuz. Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olursanız kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saatinizi doldurarak 4 defa daha sınava girme hakkı kazanırsınız.
Uygun park yeri bulduğunuzda gerekli manevralar ile aracınızı boş alana yerleştirebilirsiniz. Bu noktada en büyük fark manuel araba park etme için ileri ve geri viteslerin, otomatik vites aracı park etme için park vitesinin kullanılması gerektiğidir.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
Birinci vites kalkış vitesidir. Zorunlu haller dışında, kalkıştan hemen sonra aracınızı ikinci vitese geçiriniz. ( Yaklaşık 3-4 araç boyu bir mesafede ikinci vitese geçmeniz gerekir. ) Sınavın yapıldığı güzergahta 4. vitese geçebileceğiniz kadar hızlanamazsınız.
Direksiyon sınav sonucunu sürücü kursunuzu arayarak öğrenebilirsiniz. Kimi kurslar kursiyerlerine direksiyon sınavı sonucunu sms olarak da gönderebiliyor. Mesaj gelmezse kursu arayarak sonucu aynı gün içerisinde öğrenebilirsiniz.
Duraklama yapacağımız zaman sağ şeritte olsak dahi mutlaka 'duruş' (sağ) sinyali verilmelidir. Sinyal lambası, durma gerçekleşene kadar yanmaya devam etmelidir. Durunca kapatılır. Duraklamanın ardından tekrar hareket edeceğimiz zaman ise 'kalkış' (sol) sinyali verilir.
Dörtlü flaşör, araçta normal dışı bir durum olduğunu diğer sürücülere bildirmeye yarar. Durulmaması gereken bir yerde durulduğunda veya acil bir durumda (araçta hasta olduğunda) kullanılır. Dörtlü flaşör, aracın tüm sinyal lambalarının yanma durumudur.
Bir araç çok şeritli bir yolda, iyi görünmeyen bir konumda yolda kalırsa ve diğer araç sürücüleri tarafından zamanında görülemez ise, o zaman en kısa sürede dörtlü flaşörlerinizi açmalısınız. İkinci sırada park etmek genellikle yasaktır. Dörtlü flaşör yakmak bunu değiştirmez.
Dörtlü flaşör;
Park lambalarının açık olduğunu bildirir. Park lambalarından birinin yanıp diğerinin yanmamasının sebebi yanmayan lambanın flamanı kopmuştur.
Dörtlü ikaz lambası, aracın tüm sinyal lambalarının aynı anda yanıp, sönmek suretiyle aktif hale geldiği ve genellikle trafikteki diğer sürücüleri uyarma amacıyla kullanılan bir flaşörler sistemidir. Araçta bulunan dörtlü sinyal simgesi üçgen biçiminde ve kırmızı renklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri