6) Üzüm Pekmezi Üzüm pekmezi, öksürüğe ve balgama ne iyi gelir sorusunun en sağlıklı yanıtlarından biridir. Doğal üzüm pekmezi temin ederek boğazı yoran balgamı ve öksürüğü kolayca temizleyebilirsiniz. Dilerseniz çocuklara her sabah 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi verebilirsiniz.
Kaynatılan su içerisine eklenen pekmez ve tereyağı öksürüğe karşı kullanılabilir. Karışımın içerisine bal döküp limon sıkarak, karabiber ilave edebilirsiniz. Böylelikle öksürüğe karşı tahrişi de önleyecektir.
Balgam söktürücü özelliğe sahip olan dut pekmezi öksürüğe karşı da etkin bir rol oynamaktadır. Dut pekmezi ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise dut pekmezi reflüye iyi gelir mi sorusudur. Gaz sökücü özelliğinden dolayı dut pekmezi reflü problemlerine iyi gelebilir.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz. İnatçı bir öksürüğe sahipseniz bir bardak sütün içine bir çay kaşığı karabiber ve balı karıştırın.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Adaçayı ve ıhlamur özellikle boğaza dost bitkilerdendir. Bunları demleyip içerseniz kısa süre içinde gıcık öksürük geçecektir. Bunların bal ve limonla tatlandırılması da daha faydalı olacaktır. Ayrıca adaçayını içmeyi tercih etmezseniz gargara olarak da kullanmanız mümkündür.
Balgam söktürür ve ciğerleri rahatlatır. Eğer ileri düzey bir enfeksiyon yok ise kullanıma başladıktan 1-2 gün içerisinde öksürüğe iyi gelecektir. Bağışıklığı güçlendirir, vücut ısısını yükseltir, üşümeyi keser ve grip, nezle, bronşit gibi soğuk algınlığı hastalıklarını atlatmaya yardımcı olur.
Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Bronşit hastalığına, öksürük sıkıntısı olanlara iyi gelir.
Özellikle de keçiboynuzu pekmezi, pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilmektedir. İçerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Astım hastalarına tavsiye edilmektedir. Bronşit hastalarına ve öksürük sıkıntısı olanlara da iyi gelmektedir.
Ilık Su İçirin
Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar.
Bolca su içirin. Özellikle bu, geniz akıntısına bağlı gece öksürüğüne birebirdir. Solunum yollarındaki tahrişi ve kuruluğu önleyen bol su tüketimi,boğazı temizleme ve geniz akıntısının yoğunluğunu azaltma etkisine sahiptir.
Kış aylarının vazgeçilmezi pekmez, kan yapıcı özelliğiyle ön plana çıkarken hastalıklara karşı da adeta bir koruyucu kalkan niteliğinde. Geçmişten beri kullanılan pekmez soğuk havalarda nükseden boğaz enfeksiyonlarını önlemede üstün bir başarı gösteriyor. Hastalığı önlemede bir diğer önemli etken olan ise C vitamini!
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
VICKS VAPORUB burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
Karabiberli zeytinyağı
Öksürüğü hemen kestiği ve iyi geldiği bilinmektedir.
Bunlar; tavuk suyu çorbası, ayva, limon, bal limon karışımı, karabiber, incir, soğan, zencefil, bal, kuşburnu ve ananas olarak ifade edilebilir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi ise öksürüğü tamamen geçirmese bile hafifletici bir etkiye sahip olacaktır. Sıcak ve soğuk buhar uygulaması da öksürüğe karşı iyi gelmektedir.
Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Tüketilen suyun oda sıcaklığında olması boğazı ıslak tutar ve kuruyarak öksürüğe sebep olmasını engeller. Ayrıca bitkisel çaylar ve kürler ile de evde tedavi desteklenebilir. Bal ve tarçın karışımı tüketmek, zencefil ve bal tüketmek, adaçayı içmek ya da gargara yapmak boğazda oluşan gıcık için etkili olabilir.
Sağlıklı yetişkin kişilerin pekmezi her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı içmesi yeterlidir. Çeşitli rahatsızlıklarda kullanımı ise genellikle kür halinde olmaktadır. Örneğin; kansızlık sorunu yaşayanlarda 2 yemek kaşığı sabah kahvaltıdan önce, 1 yemek kaşığı akşam yemeğinden önce olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri