Pelvik emarı çekimi öncesi herhangi bir hazırlık gerekmez.
MR taramasının yapıldığı gün, aksi belirtilmediği sürece kişi her zamanki gibi yiyip içmeye ve rutin ilaçlarını almaya devam edebilir. Bazı durumlarda, tarama işleminden 4 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içilmesi istenebilir. Bazen görüntüleme öncesi fazla miktarda su içilmesi istenebilir.
Pelvik emar çekiminde hasta diğer emar cihazlarında olduğu gibi manyetik, metal ve elektronik eşyalardan arınır. Cihazda yer alan alana uzanan hasta, çekim süresince hareket etmeden sırt üstü uzanır. Bu emar çekimi değişebilmekle birlikte 25-30 dakika arasında bir zamanda tamamlanmaktadır.
İlaçlı MR öncesinde su içilebilir.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
İlgili 23 soru bulundu
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
Pelvik emarı alt karın bölgesini hedef alan bir görüntüleme tekniğidir. Pelvik emarında rahim kanseri, miyom durumu, adet düzensizliği, prostat kanseri ve alt karın bölgesinde meydana gelebilecek diğer tüm hastalıklar belli olmaktadır.
MR öncesi yemek yenir mi? Doktor tarafından aksi bir durum söylenmediği takdirde yemek tüketimi yapılabilir ve kullanılan ilaçlar düzenli bir şekilde alınabilir. Ancak bazı durumlarda işlemden 4 ya da 5 saat öncesine kadar herhangi bir şey tüketilmemesi gerekir. Sadece su içilmesi istenir.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur.
Batın emarı çekimi hastanın emar cihazına sırt üstü yatmasıyla başlamaktadır. Hastanın karın bölgesinin üzerine koil adı verilen bir cihaz yerleştirilir ve hastadan aralıklı olarak nefesini tutması istenir. Batın emarı çoğunlukla kontrast madde verilerek yapılmakta olup daha iyi görüntüler elde edilebilmektedir.
MR cihazında yüksek miktarda mıknatıs bulunması sebebiyle metal protez, kalp pili, metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ve iç kulak protezi bulunan hastalar, dişinde diş teli olan hastalarda, emar uygulanmaz. Doktora bu konularda bilgi vermek gerekir.
Ancak ilaçlı madde kullanımı sonrası yan etkiler tek bir ilaçla kontrol altına alınabilmektedir. Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir.
Tipik bir pelvik MR çekimi 30 ila 40 dakika sürer. Pelvik MR çekiminden sonra, doktorunuz aksini söylemedikçe görüntüleme merkezinden ayrılmakta özgürsünüz. Sakinleştirici aldıysanız, ilacın etkisi geçene kadar araba sürmeyi beklemeniz veya testten sonra birinin sizi eve bırakmasını sağlamanız gerekir.
Pelvik renkli doppler US, genellikle alt batın bölgesiyle ilgili olarak istenebilen, pelvik içindeki organları incelemeye imkân tanıyan bir görüntüleme yöntemidir. Pelvik görüntüleme ile rahim ve yumurtalık tetkikleri yapılabiliyor.
Doktorlar, o bölgede çok fazla ağrınız varsa veya pelvik yaralanma yaşadıysanız bu taramayı önerebilir. Doktorlar, tümör biyopsileri sırasında iğnelerin nereye yerleştirilmesi gerektiğini değerlendirmek veya bir enfeksiyondan sıvının alınmasına yardımcı olmak için karın ve pelvisin BT çekimini kullanabilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
MR cihazı dev bir mıknatıstan oluşmaktadır x ışınları kullanmaz, elektromanyetik ve radyo dalgaları ile görüntüleme yapar. İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.
Bebek ve çocuk hastalarda ve kapalı alan korkusu olan yetişkin hastalarda uyutularak anestezili MR çekimi yapılabilmektedir. Anestezili MR çekimi için randevu alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri