Süper Ay adı verilen gök olayı, Ay'ın yörüngesi Dünya'ya en yakın konumda olduğunda ve Ay, dolunay evresindeyken oluşuyor. Ay, normalden yüzde 7 daha büyük ve yüzde 15 daha parlak bir şekilde görünüyor. Bu sebeple de pembe ay ya da süper ay deniliyor.
Pembe Ay'a Süper Ay'da deniliyor. Süper ay da denilen gök olayı, Ay'ın yörüngesi Dünya'ya en yakın konumda olduğu zaman ve Ay, dolunay evresinde iken oluşmaktadır. Ay, normalden %7 daha büyük ve %15 daha parlak görünmektedir. Bu yüzden de Pembe Ay veya Süper Ay ismi verilmiştir.
2021 yılının en önemli gök olaylarından bir tanesi olarak gösterilen Süper Pembe Ay bugün gerçekleşmeye başlayacak. Bu akşam ay, birden fazla yönden ortalama daha büyük şekilde görülebilecek. “Süper Pembe Ay” 26 Nisan 2021'de Dünya'dan 222.211 mil / 357.615 kilometre uzaklıkta olacak.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Dolunay veya Yeni Ay , Ay'ın Dünya'ya en yakın yaklaşımı olan yerberi yakınında meydana geldiğinde buna genellikle Süper Ay denir. Dünya'ya çok yakın olduğu için Süper Ay, Mikro Dolunay'dan yaklaşık %30 ve ortalama Dolunay'dan yaklaşık %16 daha parlak görünür.
İlgili 33 soru bulundu
Yani, bu olay iki dolunayın aynı takvim yılı içinde meydana gelmesi olarak açıklanır. Bu tür olaylar nispeten nadir olup, yaklaşık olarak 2.7 yılda bir gerçekleşir. "Mavi Ay" terimi, bu olayın nadirliğine vurgu yapmak için kullanılır ve Ay'ın gerçek rengiyle bir ilgisi yoktur.
Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor. Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
2022 yılının ikinci ve son ay tutulması olan kanlı ay tutulması, bu sene içerisinde yaşanacak son gök olayı olması sebebiyle merak ediliyor. Kanlı ay tutulması adı verilen ve bir sonraki 2025 yılında yaşanacak olan gök olayı, 8 Kasım tarihinde görülecek.
Bu yılın ilk ay tutulması, Türkiye'de 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatiyle 18.15-22.30 arasında gerçekleşti. Bu yıl gerçekleşecek diğer ay tutulması ise Kandilli Rasathanesi'nin resmi WEB sitesinde yer alan bilgilere göre; 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşecek.
2023 yılında, 30 Ağustos tarihinde bir mavi ay gerçekleşecektir. Bu mavi ay, süper dolunay olarak da adlandırılacaktır. Süper dolunay, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu noktada gerçekleştiği için, normal bir dolunaya göre daha parlak ve büyük görünecektir.
2023 Süper Mavi Ay'ı 30-31 Ağustos gecesi meydana gelecek, çarşamba gecesi başlayacak ve perşembe sabahının erken saatlerine kadar sürecek. Ay, bir ay içinde Dünya'ya olabildiğince yakın olduğundan normalden biraz daha büyük ve parlak görünecek. Aynı gün Ay, Satürn gezegenine yaklaşacak .
MAVİ AY TÜRKİYE'DE HANGİ SAAT ARALIĞINDA GÖRÜLECEK
Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler. Bir sonraki mavi ay 30 Ağustos'tan sonra Ağustos 2024'da gerçekleşecek.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Dünya'nın doğal uydusu Ay aniden ortadan kaybolursa gezegenimizin denge sağlayıcısı da olmayacağı için tüm Dünya'daki mevsimler tüm dengesini yitirirdi. Bu da tüm gezegendeki düzenin bozulması anlamına geliyor.
Ayın kırmızı olması depremin habercisi değildir. Ayın kırmızı renk alması genellikle Ay'ın atmosferden gelen ışığın kırmızı ve turuncu tonlarıyla saçılması sonucu gerçekleşebilir.
Gözlem. Çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir.
Ay, Dünyanın gölgesinden geçerken, atmosferimizden geçen Güneş ışığının kısa dalga boyu, atmosferde saçılır. Ay'dan geri yansıyan, uzun dalga boyuna ait ışık, kırmızı ve turuncu renkler halinde görülür.
Baş ucu noktasına kıyasla, Ay ufka yakın olduğunda ondan gelen ışık Yer'in atmosferinde daha uzun yol kat eder ve Yer'in atmosferi ışığı daha çok dağıtır (kırıp-yansıtır). Tayftaki renkler arasında mavi daha çok saçılırken, kırmızı daha az saçılır; bu nedenle Ay kırmızı ve kırmızıya yakın bir renge bürünür.
Mavi ay kuzey yarım küre için 30 Ağustos 2023'ü 31 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenebilecek. Mavi ayın evresinin tam tamamladığı saat olarak bilim insanları gece 04.36'yı işaret etti.
Ancak gerçek anlamıyla süper Ay ya da 'yerberi' olayı, Ay'ın Dünya'ya mümkün olan en yakın noktadan geçtiği ve yüzde 14 daha büyük göründüğü anı tanımlıyor. En son 1948 yılında gerçekleşen bu olay 14 Kasım'da TSİ 16:52'de tekrar gerçekleşecek. Bir sonraki yerberi olayının ise 2034'te gerçekleşeceği ifade ediliyor.
- Eğer Ay, Dünya'ya daha fazla yaklaşırsa, Dünya'nın yerçekimi alanı Ay'ın yörüngesini bozabilir ve Ay, Dünya'ya doğru düşmeye başlayabilir. Bu durum, Ay'ın Dünya'ya düşmesiyle sonuçlanabilir ve muhtemelen dünya çapında ciddi sonuçlara neden olur.
Ay ışığı da Ay'ın koyu gri yüzeyinden yansıyan güneş ışığıdır. Ay'ın yüzeyi bir ayna ya da buz kadar yansıtıcı değildir. Diğer bir taraftan ay çok büyüktür ve tüm bu devasa kütleye büyük miktarda ışık düşer. Bu nedenle ay, parlak görünecek kadar ışığı yansıtır.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler. Bir sonraki mavi ay 30 Ağustos'tan sonra Ağustos 2024'da gerçekleşecek. Mavi Ay'ın yanında aynı gece Satürn'de saat 03.42 civarlarında görülebilecek bir seviyede olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri