Romalılar zamanında Çeşme yöresi CYSUS adını almış, Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Bizans topraklarında kalan ERİTRE önemini kaybetmiş, özellikle puta ve çok tanrılı dinlere olan inancın güçlendiği dönemde kentteki antik yapıların çoğu yakılıp yıkılmıştır.
ÇEŞME ADI NEREDEN GELİYOR? Çeşme, İzmir'in 94 km. batısında, kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda kurulmuştur. Gemiciler tarafından küçük liman diye adlandırılmıştır. Fakat Çeşme ve civarında kaynak suları bol olduğundan, zamanla çoğalan ve buz gibi suların aktığı çeşmelerinden dolayı da yöreye Çeşme denilmiştir.
Fakat Kurtuluş Savaşı sonrasında savaş sonucu 16 Eylül 1922'de Fahrettin Altay Paşa birlikleri tarafından düşman işgalinden temizlenmiştir.İlçemiz tarihi yapı olarak en önemli eser olan Çeşme Kalesine sahiptir. Osmanlılar zamanında 1508 yılında 2. Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.
Antik çağda Cyssus adıyla anılan Çeşme'nin bugünkü adını denizcilerin su temin ettikleri “çeşme”'lerden aldığı sanılmaktadır. Çünkü Çeşme'nin en önemli özellikleri içme suyu ve limanıdır.
HAMİDİYE ÇEŞMESİ
Çeşme, Konak Mahallesi'nde Kestelli Caddesi ile 442 sokağın kesişimindeki iki katlı binanın köşesinde sütun şeklinde bulunur. Hamidiye Çeşmesi'nin en önemli özelliği İzmir'de bulunan tek sütun çeşme olma özelliğine sahip olmasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
İÖ. 3000 yıllarına kadar inen tarihi ile İzmir, bilinmeye ve tanınmaya değer bir kenttir. Bir yerleşme olarak ortaya çıktığı zamandan, İÖ. 800'lü yıllara gelindiğinde İzmir, kent kriterleri taşıyan bir yerleşme olarak bugünkü Bayraklı'da, adını verdiği körfezin karaya ulaştığı noktada kendini göstermeye başlamıştı.
Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
Lüle, su ölçülerinden birinin adıdır. Ayrıca çeşme, musluk ve emsaline takılan küçük boruya da lüle denir (Yurttaş & Özkan, 2002: 14).
Çeşme, kısaca, herkesin yararlanması için düzen altına alınan bir suyun akıtıldığı yapı olarak tanımlanmakta ve Osmanlı döneminde neredeyse her sokak köşesini, her külliye duvarını süsleyen bir su yapısı olarak dikkat çekmektedir.
Alaçatı ismini 'Alacaat' adı verilen bir Osmanlı aşiretinden alır. Osmanlı döneminde Alaçatı'da Rumlar ve Türkler yaşıyorlardı. Rumcada 'Alacaat' kelimesinin telaffuzu zor olduğu için 'Alacaat' zamanla değişir ve günümüzde kullanılan Alaçatı adını alır.
Çeşme ilçesi, İzmir İlinin batısında yer alır. Doğudan Urla, kuzeyden Karaburun, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir.
Çeşme, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Urla ilçesi; kuzeyinde, batısında ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır.
Çeşme kelimesinin sözcük anlamı Farsçadan göz anlamına gelen “çeşm” kelimesinden geldiği kabul edilir (Eyice, 1993: 227). 1200 ve 1300 yıllarında ise çeşme sözcüğüne karşılık olarak Arapça göz anlamına gelen “ayn” ve “sikaye” adları kullanılmıştır.
Teknesi olmayan çeşmede su, hayvanların su ihtiyacını karşılamak için kullanılan bir yalağa akmaktadır. Kesme taşlarla inşa edilen çeşme, düz silmeli bir saçak ile son bulmaktadır.
Tophane Çeşmesi - İstanbul
Tophane Meydanı'nda olan çeşme, 1732'de I. Mahmut tarafından Hassa Baş Mimarı Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır.
Çeşme Kalesi içerisinde altı adet kule yer almaktadır. Benzersiz bir görüntüye sahip olan bu yapının etrafında hendekler bulunmaktadır. Kalenin önünde ise Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa'nın heykeli yer almaktadır. Çeşme Kalesi, 1770 yılında olan Osmanlı- Rus Savaşında büyük bir oranda zarar görmüştür.
Çeşme, borularla gelen suyun bir oluk ya da musluktan aktığı düzenek. Evin mutfak, banyo, tuvalet gibi kısımlarında bulunduğu gibi umumi çeşmeler de vardır. Genellikle yol kenarlarında herkesin yararlanması için yapılan çeşmelerin yanı sıra bazen mahalle, köy meydanı, yayla gibi ortak yaşam alanlarında da bulunur.
Bayraklı/Tepekule Höyüğü'nün MÖ 1050 yıllarında kurulmaya başlayan yerleşmesinin Hellas kökenli olduğu anlaşılmaktadır. Kazılarda fazla miktarda çıkarılan keramik ürünlerden anlaşıldığına göre, Demir Çağı boyunca Eski İzmir'de bugünkü Yunanistan bölgesinden göç eden Aioller ve İyonlar yaşıyordu.
İzmir'in ilk yerleşim alanı yapılan arkeolojik kazılar sayesinde bulunmuştur. Kentin günümüzden yaklaşık 8-9 bin yıl öncesinde bilimsel olarak Neolitik dönem olarak adlandırılan tarih diliminde Bornova'da bulunan Yeşilova'da kurulduğu düşünülmektedir.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir. Antik şehir günümüzde Konak ilçe sınırları içinde bulunan arkeolojik sit alanıdır.
Kumru, boyoz, midye, bazlama, söğüş, katmer, lokma gibi Çeşme'ye has gurme lezzetler ile bu tatilinizi olağanüstü hazlar yaşayarak da değerlendirebilirsiniz.
Kabak çiçeği dolması: Hem Girit'in, hem Alaçatı'nın meşhur yemekleri arasında bulunan kabak çiçeği dolması, Alaçatı'nın bütün restoranlarında bulabileceğiniz bir lezzet. Saf zeytinyağı ile hazırlanan bu dolma, genelde limon suyu ve sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.
Çeşme Kalesi, Çeşme Ilıcası, Çeşme Kervansaray, Erythrai Antik Kenti, Altınkum Plajı, Çeşme Çarşısı ve Aya Yorgi Koyu Çeşme gezilecek yerler arasında bulunuyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri