Göllerin genellikle pembe olduğu dönemler, yukarıda belirttiğimiz gibi yaz aylarıdır. Bu aylarda, Güneş'in ışınları göle dik geldiğinden, oldukça kavurucu bir etkisi olmaktadır. Bu dönemde salgılanan kırmızı renk pigmentleri (özellikle beta-karoten), bakterileri ve algleri bu sıcaklıkta hasar görmekten korur.
Algler özellikle sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten adlı bir madde üretir. Bu madde, algleri yüksek enerjili güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Aynı dönemde halobakteriler (zaten pembe renklidirler) de fazla ürediği için gölün rengi pembeye veya kırmızıya döner.
Dünyada sekiz tane bulunan pembe gölden Türkiye'de de sadece Çanakkale'de var. Tuz Gölü'ün yılın belli dönemlerinde bu rengi almasının nedeni ise algler. Suyun içindeki algler, gölün pembe renk almasına neden oluyor.
Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyündeki Alexandria Troas Antik Kenti'nin 2 bin yıllık iç limanı, zamanla denizle bağlantısı kesilince, doğa koşullarına bağlı olarak kalp şeklini aldı. İçerisindeki tuzlu su da yılın belli dönemlerinde pembe renge dönüşünce ortaya kalpli pembe göl çıktı.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı ''dunaliella salina'' adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesinden kaynaklı yaşanan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor. Bu yıl ise ağustos ayının başında pembe renge bürünen göl, drone ile havadan görüntülendi.
İlgili 36 soru bulundu
Gerendal Gölü, Bingöl ili şehir merkezine 18 km uzaklıktaki kalp şeklindeki turistik krater bir göldür.
Dalyan köyünün sahile yakın bölümünde iç liman sınırında bulunan ve yılın bazı dönemlerinde suyu kiremit rengine ve pembeye dönüşen göl, halk arasında "Pembe Göl" ya da "Kalpli Göl" olarak adlandırılıyor.
Bazıları tüm sene boyunca pembe olan bu göllerin çoğu yıllık sıcaklık oranlarına göre renk değiştirebiliyor. Göle girmekte hiçbir sakınca yok. Hatta ona bu rengi veren algler bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor.
Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında pembeye yakın tonlara bürünen gölde, Kasım ve Aralık aylarında bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle de aynı renk oluşuyor. Kalp şeklindeki pembe gölün yapılacak araştırma ve inceleme sonrası turizme kazandırılması planlanıyor.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı 'dunaliella salina' (su yosunları) adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesi nedeniyle ortaya çıkan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor.
Göle girmekte hiçbir sakınca yok. Hatta ona bu rengi veren algler bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor. Göle pembe rengini veren algler, özellikle sıcaklığın ve tuz oranının arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten adlı bir madde üretiyor.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Türkiye'de 100'ün üstünde doğal göl bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu ise tektonik ve doğal set gölleridir.
Avustralya'da yer alan Hillier göl suyundan alınan örneklerin değişik ortamlara taşınmasında suyun renginin değişmediğini göstermiştir. 250 metre genişliğe ve 600 metre uzunluğa sahip Hillier Gölü'nün rengi yılın neredeyse tamamında pembe kalıyor.
Buz, ısıyı çok zor ilettiğinden üst kısımda oluşan buz tabakası, dıştaki soğuk havayı içeri geçirmez. O zaman da gölün ya da nehrin derinliklerindeki su donmaz.
Doğal sularda suyun rengine etki eden maddelerden birisi demirdir. Demirli sular demir miktarına göre sarı görünür. suyu mavi-yeşil, sarı veya esmer gösterir. ) sular yeşildir.
Eski demir madeni ocağındaki demir sülfit minerallerin su ve hava ile kimyasal tepkimeye girdiğini belirten Atabey, sülfürik asit ile birlikte, kırmızı-turuncu-sarı-bordo rengindeki demir sülfat minerali olan jarositin oluştuğunu vurguladı. Atabey “Gölete kırmızı-turuncu-bordo rengi veren Jarosit mineralidir.
Pembe Göl, Batı Avustralya'nın Goldfields Esperance bölgesinde bulunan bir tuz gölüdür. Esperance'in batısında 3 kilometre (2 mil) kadar uzanır ve doğuda güney sahil karayolu ile sınırlıdır.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı 'dunaliella salina' adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesinden kaynaklı yaşanan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor.
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Pembe için esas renkler kırmızı ve beyazdır. Bu rengi yapmadan önce temel olarak karar kılınan kırmızı tonu, pembenin nasıl bir görünüme sahip olacağını belirlemede en mühim faktörlerden biridir. Renk skalasında, kırmızı tonları en sıcaktan, en soğuk tonlara doğru gider.
Pink Lake, Lake Hillier, Avustralya
Göldeki tuz oranının artışı denizdeki tuz oranından daha yüksek seviyeye ulaştığı zaman havanın ısı ve işiğin etkisi ile kırmızı pigmentler çoğalmaya baslar. Pembe rengi oluşturan halobakterilerinin büyümesi gölün dibinde gerçekleşir.
Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde bulunan bu gölün dünya üzerinde eşi benzeri bulunmuyor. Kayaç yapısı sebebiyle pembeleşen göller bulunsa da böylesi kırmızı bir renkte olan bir göl dünya üzerinde bulunmuyor. Yürüyerek çevresi yaklaşık 15 dakikada gezilebilecek kadar küçük olan bu gölün kaynağı ise yer altında bulunuyor.
Ona bu rengi veren algler bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor. Çanakkale'nin Dalyan köyünde bulunan, yüksek oranda tuz içerdiğinden bazen kırmızıya dönen bir pembe gölü var. Kalp şeklini andıran yapısıyla halk arasında kalpli göl olarak da biliniyor.
Al-Bahr al-Mayyit, Buhairat, Bahret, veya Birket Lut, lit. "Lut Gölü/Denizi"), doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlanmış bir tuz gölüdür. Ürdün Rift Vadisi'nde yer almaktadır ve ana kolu Ürdün Nehri'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri