Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez.” hükmü bulunmaktadır. icap nöbet ücreti ödenebilecektir.
Emsal nitelikteki kararla 24 saat esaslı çalışanlar 4 saat mola yapabilecek. Karara giden yol, özel bir hastanede çalışan tıbbi sekreterin acilde nöbetçi olarak çalıştırılma koşullarının düzeltilmesi ve olumsuz şartların değiştirilmesine yönelik talebi sonucunda açıldı.
Madde 21 – Nöbet, her gün saat 9.00 dan ertesi günü saaat 9.00'a kadar olmak üzere 24 saat devam eder. (Mesai saatlerinde değişiklik yapılması halinde, mesainin başlangıç saati esastır.)
Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor.
Aile sağlığı toplum merkezlerinde (birinci basamak sağlık hizmetleri sunan kurumlarda) çalışan hemşireler ayda en fazla 60 saat nöbet tutabilir. Diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hemşireler, ayda en fazla 130 saat nöbet tutabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Hemşireler genellikle 16 saat nöbet ve 8 saat gündüz mesaisi ya da 24 saat nöbet olarak çalışmaktadırlar.
08-08 (24 saat) olacak şekildedir. Bazı üniversite hastanelerinde 08-20 (12 saat), 20-08 (12 saat) şeklinde de olabilmektedir. Fakat bu sık gördüğüm bir durum değil daha çok 8,16,24 saat çalışma sistemi olmaktadır.
Ebelik ve hemşirelik hizmeti görenlerin miktarı yeterli olduğu ve hizmetin icapları gerektirdiği takdirde baştabiplik ayrı ayrı yerlerde birden fazla hizmet yeri için hemşirelik nöbeti ihdas edilebilir. (Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Birkaç tıp fakültesi ve klinik dışında, asistan hekimlere, 36 saat nöbet yazılmaya, ertesi günü çalıştırma uygulamasına devam edildi.
Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak. Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak.
Hemşireler Nöbette Ne Kadar Alır? Kamuda çalışan hemşireler nöbet ücretlerin saat ücret olarak alırlar. 2023 zamlarından sonra yüksekokul mezunu hemşireler nöbette saatlik 38.73 TL, ameliyat biriminde görev yapan lisans ve ön lisans mezunu hemşireler nöbet saatine 58.11 TL alabilecekler.
Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir”.
İcap nöbet ücretleri, normal nöbet ücretlerinin %40'ı olarak ödenmektedir. Normal nöbet ücretlerinden farklı olarak riskli birimler için yapılan %50 arttırım, icap nöbet ücretlerinde yapılmaz ancak bayrama denk gelen günlerdeki icap nöbet ücreti, %25 artırımlı ödenir.
Anılan mevzuat hükümleri uyarınca sağlık meslek mensuplarının nöbetleri 24 saat kesintisiz olarak tutulmak zorunda olup nöbetlerde acil haller dışında günübirlik değişiklikler yapmak hukuka aykırıdır.
MÜLGA 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanununda Kamu Sağlık hizmetlerinde çalışan personelin haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş iken söz konusu kanunun yürürlükten kaldırılması sonucu sağlık çalışanlarının çalışma saatleri 45 saatten 40 saate inmiş bulunmaktadır.
Özel sektörde çalışan tıbbi sekreterler, genellikle daha esnek çalışma saatlerine sahip olabilir ve özel bir sağlık kuruluşunun çalışma prensibine bağlı olarak da nöbet ve fazla mesai sistemine tabi tutulabilir.
Bu durumda haftada birden fazla tutulan nöbet görevine herhangi bir ücret ödenmemektedir. Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez. Bu madde uyarınca yapılacak ödemeler, döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanır.” Görüldüğü gibi nöbet ücreti ödenmesi için; İlk şart, haftalık çalışma süresinin (40 saat) dışında çalışılmış olmasıdır.
Buna göre, öğretmenlere, doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 2 yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek. Bu düzeleme ile daha önceki yönetmelikte doğum sonrası 1 yıl nöbet tutmama hakkı, 2 yıla çıkarılmış oldu.
Haftada 16. -08. saatleri arasında iki sefer çalışan bir hemşire ardışık 72 saat izin kullanabilir.
MADDE 8 – (1) Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar. (2) Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır.
Düşük dereceli beyin tümörlerinde %60-85 hastada, yüksek dereceli olanlarda %20-40 hastada ve metastazlarda ise %15-20 hastada nöbet görülmektedir.
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
Nöbetler haftada 40 saati aşmayacak şekilde (1 hafta içi, bir hafta sonu ya da diğer bir uygulama olarak 1 hafta 2 hafta içi sonraki hafta 3 hafta içi nöbeti şeklinde) düzenlenir.
Bu görevi üstlenebilmek için, yüksek hemşirelik okulu ya da sağlık meslek lisesi mezunu olma veya en az on yıllık mesleki geçmişe sahip olma şartları gerekmektedir. Ayrıca, başhemşirenin iyi sicil de elde etmiş olması beklenir. Bu sağlık çalışanları, başhekimlik tarafından önerilerek sağlık bakanlığı tarafından atanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri