Sesli Sözlük - pembe yalan, birini kırmamak için söylenen yalan.
Beyaz yalan veya pembe yalan, zararsız veya önemsiz olduğu düşünülen yalandır. Özellikle kibar olmak, birinin duygularını incitmemek, muhatabının üzülmesini engellemek için söylenen bir yalan…
Beyaz yalan söyleyen insanlar, genelde bunu, ince, düşünceli ve kibar gözükmek için söylerler. Bir beyaz yalan, bir partiye gitmemek için bahane uydurma ya da çok da beğenilmeyen bir hediye için teşekkür etme şeklinde olabilir.
Özetle, yalanın prososyal ve olumsuz yalan şeklinde genel olarak iki türü olduğu bunların da kendi içerisinde alt boyutlarının olabileceği düşünülmektedir. Bunlar sırasıyla prososyal yalan, özgeci prososyal yalan, bencil olumsuz yalan ve antisosyal yalandır.
Mitomani durumunda, kişi sıklıkla kendini anlattığı yalanda bir kahraman veya kurban olarak resmeder. Bu sayede, mitomanik kişi yalan söylediği kişiden övgü, acıma veya sempati gibi ilgi gösterileri elde ederek ikincil bir sosyal kazanç sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
Yalanın pembesi yeşili de olmaz. Küçük küçük söylenen yalanlar, zamanla insanı yalancılığa götürür.
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir.
Yalan dünya TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Geçici, ölümlü hayat, yalancı dünya.
İngilizcede “Lie,” Arapçada “Kezib” olarak ifade edilen yalan, Türk Dil Kurumu [TDK] Güncel Türkçe Sözlük içerisinde “Doğru olmayan, ger- çeğe uymayan söz, kıtır,” “Yalancı kimse,” “Uydurma” anlamlarıyla karşılanmaktadır.
90 bölümdür seyrettiğiniz Yalan Dünya'nın finalini yılbaşı gecesi yapmayı planlıyorduk. Ancak yeni reyting sisteminin cilveleri ve dizinin yüksek maliyeti sebebiyle, Kanal D ile konuşarak bu tarihi biraz daha erkene çekmeye ortaklaşa karar verdik. Birkaç haftaya veda edeceğiz.
Kur'an'ı Kerim'de dünya hayatının fani olduğu anlatılır ama dünyanın yalan olduğuna dair bir ayet yoktur. Dünya fanidir ayrı bir konudur, dünya yalandır ayrı bir konudur. Çünkü Hadisi şerifte Resulullah (sav) "Dünya ahiretin tarlasıdır" buyuruyor.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Yalan söyleme hastalığı yani patolojik yalan, yalan söylemenin alışkanlık haline gelmesi durumudur. Psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu belirtiye sahip kişilere mitoman denir.
“Gerçeği gizlemek”, “birini aldatmak amacıyla bilerek gerçeğe aykırı söz söylemek” demektir. Tüm dinlerde kötü görülen ve insanın haysiyet ve onurunu küçülten olumsuz bir tutum olarak kabul edilen yalan İslâm dini tarafından yasaklanmış ve büyük günah olarak kabul edilmiştir.
Patolojik yalancı yani mitoman dürtüsel olarak yalan söyleyen bireylerin tanımı için kullanılan bir terimdir. Mitomani için birçok olası neden var gibi görünse dahi, bu durumun ortaya çıkmasının arkasında yatan nedenler henüz kesin olarak belirlenmemiştir.
Sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyorsa ya da konuşmanın belli bir kısmında aşağıya doğru bakıyorsa yalan söylüyor olabilirler. Bir başka belirti de ses tonunda değişim olmasıdır. Sesin alçalıp yükselmesi ve hızı da yalan söylemenin bir göstergesi olabilir.
Yalan Söylemek Suç Mu? Hukukumuzda yalan söylemek genel olarak suç sayılmamaktadır. Lakin resmi belgeyi düzenlemeye yetkili olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunma suçu işlenmişse bu TCK 206 kapsamındadır.
NLP'ye göre, konuşurken sağ üst bölgeye bakan bir insan yalan söylüyor; konuşurken sol üst köşeye bakanlar ise doğruyu.
3-Sosyal Yalanlar: Bu yalanlar en yaygın olan yalan türüdür. Çoğu zaman yetişkinlerin söyledikleri ve çocuklara söylettikleri yalanlardır.
Yalan söyleyen kişiler bazen daha yüksek veya daha alçak bir sesle konuşabilirler. Ayrıca ses titremesi veya boğaz tembelliği gösterebilirler. Hızlı Konuşma veya Duraksamalar: Bazı kişiler yalan söylediklerinde hızlı bir şekilde konuşabilirler. Diğerleri ise düşünme veya hikaye uydurma sırasında duraklayabilirler.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
Yalan söyleyen insanlar genelde yakından incelenmek istemezler. Yalan söylemeden evvel ellerini suratına götürmeleri, çenesine destek vermeleri ya da burunlarıyla oynamaları çok muhtemel. Bu gibi davranışlara da dikkat etmelisiniz.. Yapılan araştırmalara göre yalan söyleme esnasında burun daha da sıcak oluyor.
Yalan Dünya (dizi, 2012), Gülse Birsel'in senarist ve oyuncu olduğu 2012-2014 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan Türk televizyon dizisi.
Yalan Dünya'nın finali yılbaşı gecesi yapılacaktı ama dizi 19 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan 90. bölümü ile final yaparak ekrana veda etmiştir. Toplam 4 sezondan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri