Alerjik bir durum göstergesi olan pembe yanaklar, atopik dermatit denilen bir hastalığın bulgusuna bağlı oluşabilir. Çocukluk dönemi egzeması olarak ta bilinen alerjik bir deri hastalığıdır. Astım, saman nezlesi gibi hastalıklar ile birlikte görülebilir. Kızarıklık yanında cilt kuruluğu, kaşıntı tipik bulgularıdır.
Yüzümüzde bulunan damarlar da adrenalin sayeside daralan damarların aksine genişlemektedir; bu, yüzümüze gelecek olan daha fazla kan ve yüz rengimizin önce pembeleşmesi ardından kızarması demektir.
Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
Kırmızı yanak durumu aşırı heyecan veya sıcaklık değişimlerinde çok daha belirginleşir. Sebebi; yüzeye yakın olan damarlardan akan kan miktarının artmış olması ve yoğunlaşmasıdır. Yani nabız yükselmesi, adrenalin salgılanması gibi durumlar kan geçişini; buna bağlı olarak da yanakların kızarmasını sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Kırmızı yüzün sebebi yüzdeki damarlarda genişlemedir. Özellikle alkol, acı ve baharatlı yiyecekler, fazla sıcak içecek tüketmek, soğuk ya da sıcak hava, egzersiz, emosyonel durum yüzdeki kırmızılığı arttırmaktadır. Deri rengi açık, gözleri renkli kişilerin yüzleri de genellikle daha kırmızı olma eğilimindedir.
Kırmızı yüzün nedeni çoğu zaman genetik ve yapısal olarak derideki damarlanmanın yoğun olmasından kaynaklanabilir. Bazense bu damarların geçirgenliğinin artması, damarlarda genişlemeye neden olan soğuk-sıcak ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi olabilir.
Rozase; yüzde sıcaklık hissi, kızarıklık, damar genişlemesi ve iltihabi sivilcelerle kendini belli eden kronik bir cilt hastalığıdır. Kızarıklıklar başlangıçta çıkıp sönme gösterir, hastalık ilerlediğinde ise kalıcı bir görüntüye neden olur. İlk görüldüğü bölge yanakların yan kısımlarıdır.
Medikal terminolojide gül hastalığı şeklinde belirtilen diğer bir dermatolojik problem pitriyazis rosea olarak da bilinen madalyon hastalığıdır. Genellikle gövdede veya sırtta madalyon büyüklüğünde, düzgün kenarlı, zamanla ortası solan kızarıklık ve döküntü şikâyeti ile kendini gösterir.
Roza hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte en etkili tedavi roza hastalığını tetikleyebilecek etkenlerden uzak durmaktır. Hastalığın gözlemlendiği bölgenin temiz kalmasını sağlamak, alkolden uzak durmak, cilt besleyici kremler kullanmak kabarcıkların ağrısını ve hassasiyetini azaltır.
Rosacea; kronik bir deri hastalığıdır ve bir dermatolog kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Yüz kızarmasına yol açan iç hastalıkları ile ilgili hastalıklar ise; karsinoidsendrom, feokromoasitoma, mastositoz, bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi), bazı nörolojik hastalıklardır.
Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur.
Rozase (roza-akne rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Günde 10-12 bardak su, beta karoten, C ve E Vitaminleri, bolca yeşil yapraklı sebzeler, lahana, pazı, havuç, biber. Cilt için bolca su ve bol oksijen gerekli. Bu arada mutluluk hormonu olan serotonini unutmayalım, mutluyken kan akışı dengelenir, cilt pembeleşir ve güzelleşir.
Yüz kaslarının geliştirilmesi dolgun bir yüz görünümünü mümkün kılar. Protein bar gibi lif ve protein oranı yüksek gıdaların tüketimi yüzü dolgunlaştırır. Yüksek oranda protein ve lif alınırsa kasların gelişebilmesi mümkün olur. Buna ek olarak karbonhidrat tüketimi de yüzün kilo almasını sağlar.
Süt, besleyici proteinler sağlar ve cilt hücresi ve kolajen onarımını hızlandırmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, süt ve bal yüz maskesinden sonra cildin daha sağlıklı ve dolgun görünebilir. Her gün bir bardak süt içmeyi dene, böylece vücudun onun besinlerinden faydalanır.
Özellikle bahar aylarında etkili olan bu hastalık, karın ve yüz bölgesinde pembemsi lekeler ve gül şeklinde kendini gösteriyor Bu leke sonrasında o bölgede ciltte kepeklenme ve daha küçük lekeler ortaya çıkıyor.
Gül hastalığı genel olarak erkek ve kadınlarda 30-50 yaş aralığında görülür. Ayrıca açık tenli, mavi gözlü ve sarışın kişilerde daha sık görüldüğü yönünde veriler mevcuttur. Kadınların erkeklere göre bu hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Rozasea hastaları sıcak yiyecek- içecekler, çay, kahve, alkol, rafine edilmiş basit karbohidrat içeren yiyeceklerle kakao ve kakaolu ürünlerden de uzak durmalıdır.
Sıcak ya da soğuk hava değişiklikleri, güneş, stres, heyecan, sıcak içecekler, egzersiz, alkol yüzdeki kırmızılığı artırır. Yanak, burun ve çenede yaygın kılcal damarlar mevcuttur. Zaman içinde kılcal damarlar genişleyebilir.
Hastalıkta, hasta ile temastan yaklaşık 5- 15 gün sonra yüzde tokatlanmış yanak görüntüsü şeklinde döküntü ile karakterize klinik tablo tipiktir. Hastalığın 3. günde ateş düşerek vücutta yaygın dantel şeklinde, kaşıntılı sınırları düzensiz döküntü ortaya çıkar. Döküntü 1 hafta içinde kaybolur.
Kırmızı leke tedavisi için farklı tedavi yöntemleri vardır. Eğer yüzde yer alan kırmızı lekelerin boyutu ve yayıldığı alan fazla değilse, medikal ilaçlar – kremler kullanarak tedavi yapılmaktadır. Eğer problemin boyutu büyük ise, lazer yöntemi ile tedavi uygulanır.
KONUŞURKEN YÜZ KIZARMASI
Tek bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Zor bir durumla karşılaştığınızda, gerildiğinizde, kendinizi zihinsel olarak hazırlamadığınız bir süreç içine girdiğinizde; vücudunuzda salgılanan adrenalin hormonu artar, kalp atışlarınız hızlanır, vücut ısınız artar ve yüzünüz kızarmaya başlar.
Kırmızı cildin sebebi, cilt altındaki kılcal damarların genişleyerek yer yer çatlamasıdır. Bu damarlanmanın olma sebebi sıklıkla genetik yatkınlıktır. Özellikle ten rengi beyaz olan kişilerde kızarıklık daha da belirgin hale gelerek, sanki kişinin sürekli utanıyormuş gibi görünmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri