Yara izleri kişilerin cilt rengine göre farklı görünebilir. Açık tenlilerde ilk oluşumunda pembe veya kırmızıdır, daha sonra kırmızılık kaybolur ve cilt renginden biraz daha koyu veya açık hale gelebilir. Koyu renkli kişilerde pembemsi yara izleri zamanla koyu lekelere dönüşebilir.
Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır. Bir yara izi oluştuğunda izin zamanla değişeceği bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır.
Tam olarak yara izlerinin giderilmesi mümkün değildir, ancak çoğu yara izi zamanla kaybolur ve solgunlaşır. Bir yara izinin görünümünü iyileştirebilecek ve daha az görünür hale getirmeye yardımcı olabilecek bir dizi tedavi mevcuttur.
Skar genellikle kalın, düzensiz ve yara kenarlarının dışına taşmış şekilde olur ve kaşıntılıdır. Çevre dokulara göre kırmızımsı yada daha koyu renkli olabilir.
Yara izi travma, cerrahi, düşme, kesme, yanma gibi etkenlere bağlı oluşur. Cerrahilerde mutlaka kesilen her yerde iz kalır ancak ameliyatlarda bu izler saklamaya ya da en aza indirilmeye çalışılır. Aslında tamamen yok edilemez ancak görünürlüğü azaltılır, fark edilmeyebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bir yara izinin tamamen yenilenmesi yaklaşık bir ila iki yıl sürer. Bu süre zarfında yara dokusunu UV radyasyonundan korumak özellikle önemlidir. Bu, yüksek güneş koruma faktörüne (50+) sahip güneş kreminin her zaman yara izine uygulanması gerektiği anlamına gelir.
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Lazer tedavisi, yanık izlerini geçirmede uygulanan bir diğer tekniktir ve yaradaki kızarık, pembe görünümün zaman için azaltılmasında etkili olur. Ayrıca geç dönem yanıkların üzerindeki düzensizlikleri zımparalamak amacıyla da uygulanabilir.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
Güneş ışınlarına maruz kalındığında, hasarlı cilt daha fazla melanin üreterek kendini korumak için daha çok çalışır. Bu, küçük kahverengi lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilir (dermatologlar buna yara izi sonrası hiperpigmentasyon derler).
Yara izlerinin çoğu zamanla kendiliğinden yok olur ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Yara izinin nasıl değiştiği, konumuna, boyutuna ve türüne bağlı değişmektedir. Yara izleri zamanla silikleşerek görünürlüğü azalır ama tamamen yok olmaz.
Çukur yara izleri dolgusu, deri altına uygulanan bir işlemdir. Derinin hangi katmanına uygulanacağı, yaranın türü, derinlik ve genişliğine bağlı olarak muayene sırasında belirlenir. Doğrudan yara izine enjekte edilen hyalüronik asit ile dolgu işlemi tamamlanır.
Yaralanmanın meydana geldiği ilk günü takip eden 11-14 hafta içinde cilt yüzeyi, %80 oranında eski haline kavuşabilir. Açık yaranın tamamen iyileşmesi birkaç yılı bulabilir. Genellikle cerrahi kesintilerin iyileşmesi 6-8 hafta sürer. Yaranın bakımı ve tedavisi iyileşme sürecini etkiler.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Doku kaybı olması.
Bu nedenle yara izi, daha geniş ve belirgin kalır. Bu yara izleri, genellikle 6 ay-1 sene sonra yapılan 'yara izi düzeltme' (skar revizyonu) ameliyatı ile daraltılıp daha az belirgin hale getirilebilir.
Yara Bakım Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Eksal Kargı, izsiz ameliyat veya estetik dikiş tekniği olmadığını belirtti, ameliyat veya yaralanmayla oluşan kesinin, mutlaka kalıcı bir iz bırakacağını söyledi.
Saçlı deride bir hasar meydana geldiğinde ve yara izi oluştuğunda, yara izinin hemen altında cildi korumak için fibröz doku meydana gelir. Bu doku; kıl köklerine, kan damarlarına ve sinirlere yer bırakmayacak kalınlıkta olabilir. Dolayısıyla bu alanda yeni saç oluşumu gerçekleşemez.
Yeni oluşan deri genellikle çevresindeki deriyle aynı işlevleri yerine getirir ve birkaç hafta sonra aynı eskisi gibi görünür. Dermise yani orta deri tabakasına kadar uzanan yaralanmalarda durum farklıdır. Burada geriye, elastik olmayan kolajen liflerinden oluşan yara izi dokusu kalır.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Kanun değişikliğiyle birlikte artık yara ve yanık izi gibi problemleri olan adayların askeri sınavlara girmesinde herhangi bir sorun bulunmamakta.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz.
Kimyasal peeling, zımparalama ya da tıraşlama olarak bilinen teknikler yaralı dokunun soyulmasını ve vücut tarafından yeniden yapılmasını sağlayarak yara ve yanık izlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Daha hafifi yara ve yanık izlerinde ise lazer ile cilt yenileme uygulamaları yapılabilir.
Cilt dokusuna gelen zararlardan ötürü yara ve ameliyat izlerinin kalması oldukça normaldir. Yara izlerine sahip olan kişiler farklı yöntemler kullanarak yara izlerini gidermeye veya kapatmaya çalışmaktadır. Bu yöntemlerden biri de lazerle yapılan tedavi yöntemidir.
Yanık izi hafif dereceli yanıklarda tamamen iyileşebilirken derin hasarlı yanıklarda kalıcı olup medikal tedaviler gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri