Pembe Zeytin Nasıl Yapılır? Pembe alyanak zeytinler, olgunlaştıklarında yeşil alyanak zeytinlerden farklı bir renkte olurlar. Pembe renkleri, olgunlaşma sırasında oluşan antosiyanin adı verilen doğal bir pigmentten kaynaklanır. Bu antosiyanin, pembe alyanak zeytinlere karakteristik rengini verir.
Açıklama. Edremit – Ayvalık yöresine ait zeytin çeşididir. Zeytinin yeşilden siyaha dönmeden önceki döneminden toplanan zeytinlerden üretilir.
Pancarlı zeytin, pancar ve zeytinin birleşmesinden ortaya çıkan butik bir ürün. Öncelikle pancar suyu ile beraber zeytin suyunun harmanlanmasından oluşan salamura suyuna pancar taneleri ve zeytin tanelerini beraber ekliyoruz. Sarımsaklı sosumuzla beraber bu buluşun son adımı hazırlanmış oluyor.
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde “Pembe Çizme Zeytin” tipinde değerlendirilir, Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak “Sele” tipinde değerlendirilir. Taş arası, Aşı yeli, Tekir, Gülümbe, Şehir yağlık gibi isimler verilir.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Sonuçta yeşil zeytinin asitlik derecesi düşük, siyah zeytin formunun ise olgunlaşmanın bir yerde önce hızla tatlanıp sonra kötü bir tad almasından da anlaşılacağı üzere bir bozulma olduğunu çıkarımına ulaşabiliriz. Dolayısıyla yeşil zeytinin daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. İtalya 1.877.222 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.561.465 ton üretim ile Fas, üçüncü büyük zeytin üreticisidir.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur. Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden birinci sırada yer alır.
Birçok sofranın vazgeçilmezi siyah ve yeşil zeytinden sonra farklı bir lezzet ve renkte kırmızı zeytinde reyonlarda yerini aldı. Tamamen doğal yollar ile renklendirilen kırmızı zeytinler farklı lezzet arayanları ilgisini çekiyor. Pancar ile renklendirilen kırmızı zeytin sarımsak ile çeşnilendirilerek satışa sunuluyor.
Zeytini, zeytin ağacının meyvesi olarak düşünelim. Zeytinin ilk hali yeşildir. Ham hali diyebiliriz. Rengi sonra sararmaya başlar, daha sonra hafif kırmızı ve mor bir arası bir renk alır ve en son da kararır.
Gemlik'te üretilmiş Kalamata Sofralık Zeytin. İri boyu, koyu mor rengi, dişe gelir yapısıyla kolayca ayırt edilebilen bir sofralık zeytindir. Zeytinin yetiştiği her coğrafyada görülebilir fakat Gemlik gibi zeytin için anavatan konumundaki bir bölgede en lezzetlisini yemek mümkündür.
Koyu siyah olan bir zeytin yerine kahverengiden siyaha çalan renkte bir zeytin çekirdeği, o zeytinin daha iyi olduğu anlamına gelmektedir. Zeytin ele alındığında ve hafifçe sıkıldığında elde siyah ya da mor bir renk kalmaması gerekmektedir. Bu zeytinde katkı maddesi olabileceğini işaret eder.
Kalamata Zeytini Bu yöntemde zeytinler çizilmeden tatlı su içerisinde tatlandırılır. Talebe göre zeytinler sudan çıkarılıp boylanır, çizilip kutulara yerleştirilip üzerine %8 lik salamura ilave edilir. Üzerine aromatik tatlar katmak için limon dilimi ve zeytinyağı ilave edilebilir. kazandırılır.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
İzmir'in Karaburun ve Urla bölgesinde yetişen , sıfır tuz oranlı, yani tamamen tuzsuz bir zeytin çeşidimiz var. Erkence türü olarak bilinen hurma zeytin, hurmaya benzer yapısı ve ağaç üzerinde hurmalaştıktan ,olgunlaştıktan sonra, direkt yendiği için, hurma zeytin olarak bilinir.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Bitkilere yeşil rengi veren klorofili sentezleme özelliği olmayan beyaz zeytinin renk oluşumu, bu şekilde açıklanmaktadır. Anavatanı Yunanistan'ın 'Magna Graecia' veya Büyük Yunanistan olan Beyaz zeytine, bu bölgelerde fildişi zeytin de denilmektedir.
Siyah ve Yeşil Zeytin Arasındaki Fark
Zeytinlerin rengi, geçirdikleri kürleme işlemine ek olarak, toplandığında ne kadar olgun olduklarına tekabül ediyor. Yeşil zeytinler olgunlaşmadan, siyah zeytinler ise olgunlaşırken, yani rengi yeşilden siyaha döndüğünde toplanır.
Kullanım alanı yağlık, çizme zeytin ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Çoğu akdeniz ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de zeytini tatlandırmak için kostik (sodyum hidroksit) kullanılıyor. 13,5 değerinde pH'a sahip çok kuvvetli bir baz olan kostik, yakıcı ve kuvvetli bir kimyasal.
Zeytinyağı üreticisi olan ülkelerin dane zeytin verimleri karşılaştırıldığında; İspanya 27.083 kg/hektar, İtalya 22.458 kg/hektar, Yunanistan 28.216 kg/hektar, Türkiye 20.432kg/hektar ile dünya ortalamasının üzerindedir.
Kutsal zeytin ağacı; Akdeniz uygarlığının sembolüdür. Tüm dünyada 900 milyon ağaçtan % 98' i Akdeniz çanağında yer almaktadır.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yer alan, dünyanın meyve veren en yaşlı 'anıt zeytin ağacı'nda hasat yapıldı. Yapılan incelemede ağacın 1659 yaşında olduğu belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri