Burun akıntısı, genellikle vücudun yabancı maddelere veya enfeksiyonlara karşı verdiği doğal bir tepkidir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler veya burun içindeki tahriş edici maddelere maruz kalmak gibi çeşitli nedenlerle olabilir. Bu akıntının su gibi berrak olması, genellikle viral bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.
Genellikle tek başına akıntı şeklinde ortaya çıkan burun akıntısı hapşırma, boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtiler de gösterebilir. Kendiliğinden geçebilen bir durum olan burun akıntısı şikayetleri geçmediği takdirde kulak burun boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Burun akıntısı, nostril olarak da adlandırılan burun deliklerinden mukus akışının olmasıdır. Mukus, nazal boşluktaki hücreler tarafından üretilen koruyucu bir maddedir ve solunan havayı nemlendirir.
Burun akıntısının nedeni burun dokularının tahriş olması veya iltihap olması olabilir. Ayrıca soğuk algınlığı, grip ve alerjiler de burun akıntısına neden olmaktadır. Daha az görülse de polipler, tümör ve migren de burun akıntısına sebep olabilir.
Normal şartlarda 7-10 günlük süre zarfında kendiliğinden geçen nezle; sinüzit, orta kulak iltihabı veya pnömokok gibi hastalıklara sebebiyet verirse iyileşme süresi uzayacaktır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde belirtiler daha uzun süre seyredebilmektedir. Soğuk algınlığı (nezle) çoğunlukla grip ile karıştırılır.
İlgili 27 soru bulundu
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Genellikle burun akıntısı kendiliğinden geçer ve bazı tedavi yöntemleri belirtilerin daha kısa sürmesine yardımcı olabilir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır.
Geniz akıntısının nedeni hasta muayenesi ve akıntı incelenerek tespit edilebilir. Akıntı türü hastalık hakkında bilgi verir. Örneğin, ince ve berrak akıntı Soğuk algınlığı, grip ya da alerji olduğunu gösterir. Koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı mikrobik (bakteriyel) iltihabı gösterir.
Viral enfeksiyonlarda iki ya da üç gün koyu olmayan ve berrak bir sümük oluşur. Üç günden sonra yeşilleşmeye başlar. Bu aralıkta tedavi gereksizdir. Sadece semptomlar giderilebilir.
Sinüzitten şüphelendirecek en önemli belirti genizden arka tarafa akan yapışkan akıntı ve bu akıntının yeşil ya da sarı renkte olması. Ayrıca sümkürürken mendile boşalan akıntının rengi de tanıda yardımcı olur.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Burun akıntısı çözüm önerileri arasında bol C vitaminli limon da yer alıyor. Limonlu su karışımı burun akıntısı ve hapşırma gibi rahatsızlıklarda ilaç gibi gelecektir. Limonlu suyu gün içinde tüketmenizi tavsiye ederiz. İçerken ılık içmeye dikkat edin.
Bu faktörler arasında en önemlileri genetik yatkınlık, alerjen maddeler ile erken dönemde karşılaşma, sigara ve hava kirliliğidir. Alerjik hastalıkların şiddeti ve gidişi bireyseldir. Kişiden kişiye değişir ve birçok faktör tarafından etkilenir.
Mukus, mukus zarının bulunduğu akciğerler, burun ve sindirim sisteminden salgılanır. Mukus birçok bileşenin kombinasyonundan oluşur, fakat mukusun ana bileşenleri su ve musin olarak bilinen proteindir.
Sinüzit, sarı veya yeşilimsi renkte gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk ve ateş, koku duyusunda azalma ve baş ağrısı gibi belirtilere sahiptir. Akut ve kronik sinüzitte ortaya çıkan belirtileri şu şekildedir: Sarı veya yeşil renkteki burun akıntısı Burun tıkanıklığı
Siyah mukus: Genellikle sigara içenlerde görülüyor. Özellikle akciğer hastalığı olanlarda ve çok sigara içenlerde gözlemlenebiliyor. Sigara veya esrar kullanımından sonra ortaya çıkabildiği gibi kir ve tozun solunmasından da kaynaklanabilir.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Septum deviasyonu ve benzeri bir nedenle tek taraflı burun tıkanıklığı olan kişiler genellikle tıkalı tarafın üzerine yatma davranışı gösterirler. Yani sağ deliği tıkalı olanlar sağa, sol deliği tıkalı olanlar sola doğru yatarlar.
Alerjiye sebep olan maddelerin (alerjen) burun mukozasına temas etmesi sonucu görülen; burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi şikâyetlere neden olan hastalık alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak tanımlanmaktadır.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Gece burun tıkanıklığının nedenleri arasında alerjiler, soğuk algınlığı, sinüzit, burun polipleri veya deviasyon gibi faktörler yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri