Arsanıza konteyner ev koymak içinde inşaat yapı ruhsatına ihtiyacınız var. Aslında ikamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılar da yapı tanımına giriyor.
Bu nedenle, konteyner ev inşa etmeyi düşünen bireylerin öncelikle yerel belediyenin ilgili departmanıyla iletişime geçmeleri gerekmektedir ve ruhsat almaları gereklidir. Ruhsata tabi olan yapı ve bina tanımları 3194 sayılı İmar Kanunu'nda belirlenmiştir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Konteyner Ev İçin İstenen Evraklar
İmar Durum Belgesi – İlgili Belediyeden alınacak. Aplikasyon Belgesi – Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak. Mimari Odası'ndan onaylanmış Mimari Proje.
İmarsız arsaya konteyner ev yapmak yasal açıdan uygun değildir. İmar planı bulunmayan, tarım arazisi veya ormanlık alanlar gibi yerlerde yapılan yapılar yasa dışı olarak kabul edilir. Bu nedenle, konteyner ev yapmak için arsanın imarlı olması gerekiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Konteyner yapılacak alanın, hisseli tapuda her malikin ortak kullanımına açık olup olmadığı belirlenmelidir. Ayrıca, konteyner yapımı için gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Bu izinler arasında yapı kullanma izni, çevre izni, yapı malzemelerinin uygunluğu, yangın güvenliği gibi belgeler yer alabilir.
Peki, arsaya konteyner koymak için izin alınır mı? Konteyner cinsi yapılar, müteharrik olsa da İmar Kanununun yapı tanımına uyuyor. Bu nedenle arsaya koynerter koymak için de ruhsatın alınması gerekiyor. Arsaya konteyner koymak için ilgili belediyeye bir dilekçe ve diğer gerekli belgeler ile müracaat edilebiliyor.
Ruhsata tabi konteyner inşaatının izinsiz olarak gerçekleştirilmesi halinde 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesine göre para cezası uygulanmasını gerektirir. Ayrıca oluşan aykırılığın büyüklüğüne göre cezalar 1000 TL'den az olmamak üzere uygulanmaktadır.
a) Belediyeden Konteyner İzni Nasıl Alınır? Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir. Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
·Prefabrik eve doğalgaz bağlanır mı? Prefabrik eve diğer konut modellerinde olduğu gibi doğalgaz bağlantısı yapılabilir. Tercihe göre kombili sistem veya doğalgaz sobası kullanılabilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur: Yapılan evin sadece oturum amaçlı olması gerekir. 2)Yapılmak istenen yapının 250 metrekareyi geçmemesi gerekir. Arazi ne kadar büyük olursa olsun yapılmak istenen yapı, arazinin tamamının %5'ini geçmeyecek olsa bile, en fazla 250 metrekare olabilir.
Ruhsat için dilekçe ile başvuru yapılır. Dilekçe eki olarak da statik proje, mimari proje, tapu, elektrik ve su tesisatı projeleri, röperli veya yoksa ebatlı kroki, resim ve hesapları sunulmaktadır. Gerekli bütün belgeler sunulduktan sonra ruhsat alımı yaklaşık olarak 15 günü bulabilmektedir.
Prefabrik yapılar, daha uzun ömürlü ve daha dayanıklıdır, konteyner yapılar ise daha az dayanıklıdır. Prefabrik yapılar, ticari ve endüstriyel yapılar için daha uygunken, konteyner yapılar genellikle konut, ofis, dükkan ve depo gibi küçük yapılar için kullanılır.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
ELDER'den yapılan açıklamada, çadır ve konteyner kentlerde elektrik ihtiyacının dağıtım şirketleri tarafından karşılandığı belirtildi.
Konutlarını kaybeden depremzedelerin AFAD'ın konteyner ev yardımından yararlanması için e-Devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru için yapılması gerekenlerse şöyle: - İlk olarak e-Devlet Kapısı'nın web sitesine ya da uygulamasına T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın.
Arsanıza konteyner ev koymak içinde inşaat yapı ruhsatına ihtiyacınız var. Aslında ikamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılar da yapı tanımına giriyor.
En ucuz konteyner ev ne kadar ile birlikte merak edilen bir diğer konu, konteyner evlerin kullanım ömrüdür. Bir konteyner evin ortalama ömrü elli yıl ila yüz yıl arasındadır. Kullanılan malzemeye, ustaların işçiliğine, evin kullanım durumuna gire kullanım ömrü değişmektedir.
Konteyner evler için en ideal zemin, beton bir temel olacaktır. Beton zemin, evin altında yer alan çelik konstrüksiyonun daha iyi korunmasına yardımcı olur ve evin altındaki nemin azalmasına katkı sağlar. Beton zemin, uzun ömürlü, dayanıklı ve güvenli bir seçenektir. Kereste zemin, bir diğer uygun seçenektir.
Konteynerlerin yerleştirildiği zeminin durumu, su alımını etkileyebilir. Konteynerler, özellikle düz olmayan veya eğimli bir zeminde yerleştirildiğinde, yağmur sularının konteynerin altına akmasına neden olabilir. Bu durumda, su konteynerin altındaki birikintiye nüfuz edebilir ve içeri sızabilir.
Bazı şartlar sağlandığı takdirde imarsız arsaya prefabrik ev yapılabilmektedir. İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri