Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen Cam 300°C'lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş Camda 30-50°C' lik bir ısıl şok Camın kırılmasına neden olmaktadır.
Şömine Camları bir diğer adıyla seramik camları markasına göre 700 ve 900 derece ısıya kadar dayanıklı camlardır. Ani ısı değişimlerine karşı dirençlidir.
Cam ısıya karşı dayanıklı bir malzemedir ancak sınırları vardır.
Fırından çıkan cam normal sıcaklıkta soğutmaya terk edilirse cam soğurken oluşan iç gerilmeler nedeniyle camı çatlatır. Tepeden ısıtılan sürekli bir kanal içinde camı yeniden ısıtarak iç gerilmelerin giderilmesi sağlanıncaya kadar bekletmek ve daha sonra yavaş yavaş soğutularak uygulanır.
İlgili 23 soru bulundu
Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Birçok alanda tercih edilen temperli cam, ısıya olan dayanıklılığı ile de şaşırtmaktadır. Normal bir cama oranla nerdeyse 5 kat daha dayanıklı olan bu cam türü, güvenlik camı olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde birçok alanda tercih edilerek yaşanacak olan yaralamaları önemli ölçüde önlemektedir.
Bor ürünlerinin kullanılmasıyla elde edilen borosilikat cam; ısıya dayanıklı ürünler elde etmek örneğin cam tepsi,demlik, saklama kabı ve cezve gibi mutfakta sıkça kullanılan cam içerikli ürünlerde kullanılmaktadır.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır. Temperli camın dayanıklılığını test etmek için 2 metreden 500 gramlık bilye atılır.
Temperleme işlemi detaylı ve tekrarlı işlemler olduğu için cam kenarları pürüzsüz olur, diğer camlar gibi pürüzlü ve keskin olmaz. Camın küçük bir noktasına kesici bir aletle çizik atılır eğer beyaz ve net bir çizgi oluyorsa cam temperli camdır.
Isıcam , Trakya Cam`ın kendi tesislerinde ve Trakya Cam tarafından düzenli olarak denetlenen Isıcam Yetkili Üreticileri`nin tesislerinde üretilmektedir. Her çift cam Isıcam değildir.Her çift cam ısı yalıtımlı cam değildir.
Cam üzerine yapılmış olan baskı 150-200 °C'de elektrikli ısıtıcılar ile kurutma fırınlarında kurutulduktan sonra elektrikli rezistanslı bükme fırınında 610-640 °C'de kademeli olarak ısıtılarak kalıp üzerinde bükülür. Bükülmüş cam, demineralize su ile yıkanarak cam tozu, kir vb. kirleticilerden arındırılır.
Bardak sıcak suda kaynatılabilir mi, kaynatılamaz mı? kaynar su camın deformasyonuna neden olmaz. Çünkü bir cam, 600 dereceden fazla yüksek bir sıcaklıktan sonra, genellikle borosilikat camdan yapılmış camdan yapılmış bir camdır.
Sıcaklık değişimleri: Otomobil camları, sıcaklık değişimlerine maruz kaldıklarında çatlayabilir. Özellikle, sıcak günlerde araba içine giren güneş ısısı, camın iç tarafının hızlı bir şekilde ısınmasına neden olabilir. Bu da camda küçük çatlamalara yol açabilir. Çarpma: Otomobil camları, çarpma anında çatlayabilir.
Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300 °C arasında yapılabilir. Camların dayanıklıkları kullanılan silis ve alüminyum oranıyla değişmektedir. Cam ısıtıldığında viskozitesi kademeli olarak düşer ve tersine; soğutulduğunda kademeli olarak yükselir.
2.1. Isı Kontrollü Camlar (ısıcam sinerji)
Kış aylarında sıcağı içeride tutarak ısı kayıplarını engeller. Standart çift camlara göre % 50 daha yüksek yalıtım sağlar. Isı kontrollü camlar, güneş ısısından maksimum oranda yararlanılmasını sağlarken, gün ışığından ve şeffaflıktan ödün vermez.
Borosilikat camdan üretilmiş olanlar 140 dereceye kadar dayanır. En hijyenik hammadelerden olan cam, gözenekli bir malzeme değildir. Sıcak ve asitli ürünlerden etkilenmez.
Camın sıcaktan dolayı genleşmesiniazaltır.
Camın erime noktası yoktur. Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300°C arasında yapılabilir. Cam yaklaşık olarak 500°C'nin üzerinde yumuşamaya başlar.
Isıya dayanıklı cam üretiminde kullanılan element Bor - B elementidir.
Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen cam 300°C'lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş camda 30-50°C' lik bir ısıl şok camın kırılmasına neden olmaktadır.
Günümüzde geleneksel olarak gerçekleştirilen cam temperleme işleminde, öncelikli olarak temperleme fırınlarında yumuşama noktasına kadar (yaklaşık 700°C) ısıtılan cam, daha sonra ani soğutma ünitesinde yaklaşık olarak 70°C'ye düşünceye kadar ani olarak soğutulmaktadır.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri