Objenin kenarlarından teğet olarak geçen ıĢınların radyografik görüntünün çevresinde oluĢturduğu ve radyografik kaliteyi bozan açık dumanımsı gölgeye, “penumbra” denir.
Orta veya hafif derecede iskemik kalmış beyin dokusundaki nöronlar akut dönemde elektriksel olarak sessiz olmakla birlikte yapısal bütünlüklerini sürdürürler. Bu bölgeye ? penumbra denir.
Fokal spot büyük olursa, oluşacak görüntü çevresinde penumbra denilen gölge oluşur.
İnme geçiren kişilerde, ilk dakikalarda beynin bir bölümü geri dönüşümsüz olarak işlevini kaybetmektedir. Ancak bu bölümün etrafında uygun tedavi ile fonksiyonunu geri kazanabilen bir alan olmaktadır. Bu alana tıbbi olarak “penumbra“ denilmektedir.
Beyin dokusundaki enfarkt dokusu içindeki nekroze alan olan iskemik çekirdeğin kurtulma şansı yoktur. Kan akımını düzeltme ve metabolizmayı normale döndürme çabalarındaki hedef, çekirdeğin çevresinde bulunan ve elektriksel aktivitenin durduğu ama kalıcı doku hasarının henüz gelişmediği iskemik penumbradır.
İlgili 15 soru bulundu
Pediatric Risk of Mortality (PRISM) skoru
Yedi farklı fizyolojik sistemden 34 farklı değişken kullanılarak geliştirilmiştir(4). Her değişken bir puan olarak değerlendirilirve >3 puan üzeri “tedavi ihtiyacı var”, 5 puan ve üzeri ise “hayati tehlikesi var” olarak sınıflandırılmaktadır.
Spina bifida, omurgayı oluşturan kemiklerin omuriliği tamamen örtmediği ve omurilik ve ilişkili sinirlerin açıkta kaldığı bir durumdur. Spina bifida terimi Latinceden gelir ve "ayrık" veya "açık" omurga anlamına gelir. Bu kusur, hamileliğin ilk ayının sonunda, bir bebeğin omurga ve omuriliği gelişirken ortaya çıkar.
Omurilik, sinir uyarılarını beyinden çevreye ve çevreden beyine iletmekle görevlidir. Aynı zamanda önemli refleks faaliyetlerinin merkezidir. Medulla spinalis iki kısımdan meydana gelir. Dıştakine beyaz cevher (substantia alba), içtekine gri cevher (substantia grisea) adı verilir.
Merkezi Sinir Sistemi (MSS)
MSS'nin yapısında beyaz cevher (substantia alba ), gri cevher, (substantia grisea) bulunur. Gri katmanda, sinir hücrelerinin gövdeleri; ak katmanda ise uzantıları bulunur. Beyinde gri cevher (boz) dışta, beyaz cevher içtedir.
Substantia spongiosa yani süngerimsi kemik maddesi ise kısa, yassı kemiklerde (örneğin omur gövdeleri) bulunan ince, narin trabeküllerden oluşur. Kemik, kemik hücrelerinden (osteositler) oluşur. Ostaeositler birbirlerine bağlanırlar. Kemik oluşturan hücrelerin (osteoblastlar) yardımıyla yeni kemik oluşturulur.
Serebral hemisferlerin herhangi bir bölgesinde yapılan bir kesitin çıplak gözle incelenmesinde en dıştaki ince bir tabakanın beynin iç kısımlarına göre daha kırmızı-kahverengi olduğu görülür. Bu tabaka, gri maddeden (substantia grisea) oluşan beyin korteksidir.
Merkezi görme ile sorumlu konik hücrelerin göz içinde en yoğun halde bulunduğu yer, sarı beneğin fovea adı verilen merkezine doğru olan kısmıdır. Bu bölge keskin görme merkezidir. Fovea ve foveola oldukça hassas ve yoğun miktarda konik görme hücrelerini barındırır.
Sulkus vokalis (Ses teli oluğu), ses tellerinin tanısı en zor koyulabilen ve tedavisi en güç rahatsızlıklarından birisidir. Nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Yaklaşık yarısının doğuştan itibaren bulunduğu düşünülmektedir.
Hastalığın adı Latince kabarma anlamına gelen tuber sözcüğü ile Yunanca sert anlamına gelen σκληρός sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur ve ölen hastaların beyinlerinde bulunan, yumru adı verilen kalın, sert ve soluk renkli giri nedeniyle verilmiştir.
Sphere (Sfer) (SPH Bu, miyopluğu veya hipermetropluğu düzeltmek için reçetelendirilen ve diopter (D) cinsinden ölçülen lens kuvveti miktarını belirtir.
Paroksismal diskineziler; distoni, kore, atetoz, ballismus veya bunların kombinasyonlarının tekrarlayıcı atakları ile karakterize hiperkinetik hareket bozukluklarıdır. Ataklar arasında nörolojik muayenenin normal olduğu paroksismal diskineziler, etyolojik olarak primer veya sekonder nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Uzanım lifleri ya da projeksiyon lifleri, korteks ile beynin alt kısımları ve omuriliği birleştiren, içe aktaran(getiren) ve dışa aktaran(götüren) liflerden oluşur.
Tama- miyle perikardium içerisinde bulunan 5 cm.'lik aorta'nın bu bölümüne aorta ascendens denilir. Bu seviyeden itibaren bir kavis çizerek sola ve arkaya doğru 4. vertebra thoracica alt kenarı hizasına kadar uza- nır. Aorta'nın bu kavisli bölümüne de arcus aortae denilir.
1800'lü yıllarda Carl Hueter tarafından ortaya atılmıştır ve ayak baş (büyük) parmağının düzleminden sapması şeklinde tanımlanan bir ayak şekil bozukluğudur. Ayak baş parmağının şeklinin bozuk olması tüm ayağın yapısını etkiler.
Posterior onarım; aynı zamanda posterior kolporafi olarak da bilinir, rektum ve vajina arasındaki fasyal destek tabakasını güçlendirmek ve tamir etmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Perineorrafi, perineal cismi tamir eden operas yon için kullanılan bir terimdir.
Yumuşak damak ya da velum (Latince: palatum molle, velum palatinum) memelilerde ağzın tavanını oluşturan damağın arkasını oluşturan yumuşak dokulu kısımdır. Ağzın önünde bulunan sert damağın aksine yumuşak damak kemik içermez.
Granüler hücreli tümör (GHT) iyi huylu ve baş-boyun bölgesinde nadir görülen bir tümördür. Baş-boyun bölgesinde en sık oral kavitede, özellikle de dilde ortay açıkar.
Fasiyal sinir (CN VII, Latince: nervus facialis) on iki çift olan kraniyal sinirlerin yedincisidir. Sinir, beyinsapından, pons ile omurilik soğanı arasından çıkar. N. facialis, somatomotor, duyusal ve parasempatik lifler içerir. Dolayısıyla ponsta yerleşen 3 farklı çekirdeğe (nucleus) sahiptir.
Bulbus (medulla oblangata: omurilik soğanı): Bulbus beyin sapının en alt bölümünü oluşturur. Yukarıda pons, aşağıda ise medulla spinalis ile devam eder. Pons ile arasındaki oluğa sulcus bulbopontinis denir. Dış yüzünde medulla spinaliste bulunan oluklar ve yarıklar bulbusta da devam eder.
medulla oblongata - medulla oblongata / soğanilik
ARKA BEYİN'in en alttaki kaudal kısmı. Nefes alma, kalp atışı ve kan basıncında görev alan otonom nukleusların yanı sıra, omurilik ile üst beyin yapıları arasındaki birçok sinir yolunu içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri