1903
Marie Curie; radyoaktivitenin keşfinden dolayı Nobel Fizik Ödülü'nü, radyum ve polonyumun keşfi ile radyumun ayrıştırılması konularındaki çalışmalarından dolayı da Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Radyumu karı-koca olan, Fransız Pierre Curie ve Polonya asıllı Marie Curie keşfetmişlerdir.
Böylece Fransa'da ilk kez bir kadına profesörlük unvanı verildi. Kendisini tümüyle bilimsel çalışmalara adayan Curie, arı metal halinde radyumu elde etmeyi başardı. Bu başarısı ona 1911'de Nobel Kimya Ödülü'nü de kazandırdı. Nobel tarihinde iki kez ödüle değer bulunan ilk bilim insanı oldu.
(Asıl adı Maria Skłodowska), (7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934), Polonya asıllı Fransız fizikçi. Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki kez Nobel Ödülü kazanmıştır. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun rayoaktif özelliğini buldu ve Radyum elementini ayrıştırdı.
İlgili 29 soru bulundu
Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü sahibi, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.
Çoğunlukla Polonyalı bir Yahudi olduğu düşünüldüyse de 7 Kasım doğumlu Marie Curie filmde kendisini kötü bir Katolik olarak tarif ediyor.
Dünyada bilim sahasına kazandırdığı ilk keşif ve buluşlarla, bilim dünyasına ışık tutan Türk-İslam alimi el-Biruni; fizik, tıp, matematik, astronomi, trigonometri, coğrafya, jeodezi, farmakoloji, jeoloji, filoloji, din gibi konuları incelemiş ve toplamda 113 eser meydana getirmiştir.
”. "bilimin babası" olarak kabul edilen, Sokratizm öncesi filozofu olan, Thales (MÖ 640-546) doğal olaylar için doğaüstü olmayan açıklamaları öne süren ilk kişi oldu.
İbn-i Heysem, tarihte bilimin kurallarını oluşturan ilk kişiydi. Bir hata düzeltme mekanizması, düşünüşümüzdeki yanlış fikirleri ayıklamak için sistematik bir yol yarattı. Modern bilimsel metodu geliştiren ve ilk kez kullanan kişi olduğu için de “dünyanın ilk gerçek bilim insanı” olarak kabul edilir.
Radyum tuzlarının çözeltilerinden elektrolitik yollarla ayrıştırılabilir. Berilyum ile alaşımı etkili bir nötron kaynağıdır. Polonyum, bilinen en kuvvetli radyoaktif maddedir. En tehlikeli radyasyon türü olan alfa radyoaktivite yayar.
Pierre Curie (15 Mayıs 1859, Paris - 19 Nisan 1906, Paris), Fransız fizikçi, kristalbilim, manyetizma, piezoelektrik ve ışınetki biliminin öncülerinden. Kimyager eşi Marie Curie ile beraber 1898 yılında radyum elementini buldu.
Peki, radyum simgesi nedir? Kullanım alanı sınırlı olan radyum metalinin simgesi “Ra” olarak gösterilir. Marie ve Pierre Curie tarafından keşfedilen element, zehirli içeriğe sahip olması sebebiyle sınırlı alanlarda kullanılır. Uranyum madenlerinde radyum metali bulmak mümkündür.
415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Aziz Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA 1 l ar ı nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Odülü1 nü kazandı.
Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmalarından dolayı Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.
Damar yolu ile uygulanan Radyum 223, hastalığın yayıldığı (metastatik) kemiklerde yoğun olarak tutularak, yüksek enerjisi ile kanser hücrelerini öldürmeye yönelik etki eder. Amaç, kemiklerdeki kanser hücrelerini tahrip etmektir. Radyum 223 tedavisinin kemik yapılar dışında diğer bölgelerdeki hastalığa etkisi yoktur.
Galileo Galilei - İlk Fizikçi.
Hart'ın 1978 yılında yayımladığı "Dünyaya Yön Veren En Etkin 100" adlı kitabında ise Newton, 2. sırada yer alarak Albert Einstein dahil tüm bilim insanlarının en üstünde tutulmuştur. Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov da, Newton'dan ''tarihin en büyük bilim insanı'' olarak bahsetmiştir.
Galileo genellikle modern astronomi'nin babası olarak anılır.
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Aziz Sancar
Hücre dizilimi, DNA onarımı, biyolojik saat ve kanser tedavisi üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Bu zamana kadar pek çok ödül alan Sancar ayrıca 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne de layık görüldü.
Türkiye'de en çok kadın bilim insanının olduğu bölge Orta Anadolu.Türkiye'de toplam 1 milyon 27 bin mühendis ve bilim insanı bulunuyor. Bunların 573 bini erkek, 454 bini kadın. Türkiye'de bilim ve mühendislik alanında çalışanların yüzde 44'ü kadın.
Marie Curie'nin öğrencisi, Türkiye'nin ilk kadın. kimyageri Remziye Hisar'ın hikayesini dinleyin.
Doğrulanmış Cevap. Doğru yanıt yanlış olacaktır. Dünya'nın çevresini dolaşan ilk kişi Keşifler Dönemi'nin ünlü denizcisi Ferdinand Macellan'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri