Her kumaşta olduğu üzere, penye kumaşında yıkanınca çekebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla beraber uygun ısıda yıkanmaları, çekmeleri açısından oldukça önemli bir durumdur. Penye kumaş yıkanırken uygun sıcaklıklarda yıkamak, penye kumaşın en az şekilde çekmesine katkı sağlayacaktır.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar. Kumaş bir kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengeye ulaşır ve bundan sonra ne kadar yıkanırsa yıkansın boyca kısalmaz.
Süprem kumaş vücudu terletmez. Tekstil sektöründe en fazla kullanılan süprem kumaş türlerinin ön yüzü ve arka yüzü farklı olarak bilinmektedir. Ter çekme özelliğine sahip olan süprem kumaşlar kolay kolay kırışmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Penye şallar diğer şal modellerine nazaran her daim esnek bir yapıya sahip halde üretilir. Bu yüzden de kişiye kendini konforlu hissettirir; asla kayma gibi durumlara neden olmaz. Muntazam bir duruş sergiler ve gün boyu rahat bir görünüm elde etmenize yardımcı olur.
Esnek ve hava alan yapısıyla dayanıklı bir kumaş olan süprem kumaş zamanla iç çamaşırının yanı sıra dış giyim alanında da çokça kullanılan kumaş çeşitlerinden biri olmuştur. En çok kullanılan kumaşlardan biri olan süprem kumaşların geniş bir kullanım alanı ve renk seçeneği bulunmaktadır.
Giysiyi 30 dakikayı geçmeyecek biçimde suda beklet.
Kumaşın yumuşamaya zaman bulabilmesi çin en az 10 dakika duda beklet. Daha fazla bekletmek giysine zarar verebileceğinden 30 dakika sonra giysini sudan çıkar. Bir tişörtü esnetiyorsan giysiyi suyun altındayken hafifçe çekip esnetmeye başlayabilirsin.
Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama ve sabun -ki burada lifler arasında yağlayıcı görevi görür- hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar.
Çünkü kıyafetin kumaşı çok hassas olduğu takdirde 90 derecelik bir su sıcaklığı kıyafete hasar verir. Bazı kumaş türlerinin çekmesine neden olur ya da renkli kıyafetlerin renklerinin solmasına neden olur. Bu gibi sebeplerden dolayı, farklı kumaş türlerine farklı şekillerde dikkat edilmelidir.
Ayrıca suyu çekmesi açısından da kullanılmaktadır. Pamukla ürünleri yaz aylarında terimizi çekmesi için kullanırız. Çünkü pamuklu ürünler suyu çeker. Yani pamuklu ürünleri terletmediği için değil, aslında oluşan teri çektiği için kullanırız.
Pamuklu kumaşlarda yüksek ısı ile yıkandığında veya kurutma makinelerinde kurutulduğunda %20'lik bir çekme görülebilir. %100 pamuklu kumaş eğer ön işlemden geçmiş ise çekmeyecektir.
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim. Güle güle kullanın.
Çünkü sıcaklıktan ziyade deterjan türü leke çıkarmada etkilidir. Genelde 60 derecede yıkanan beyaz çamaşırlar her beyazın 60 derecede yıkanması doğru olmaz. 60 hatta bazen 90 derecede yıkanan çamaşır çekilme, büzüşme, yıpranma gibi olayları yaşar.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın. Saç kreminin giysiye iyice geçmesi gerek, içindeki dokunun gevşemesini sağlayacak. Giysiyi durulamadan sudan çıkarın. hafifçe sıkın ve bir havlunun üzerine serin.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Penye kumaş esner mi sorusuna da yanıt aranabilir. Bu kumaş türü de oldukça esnek bir yapıya sahiptir.
Üç İplik Penye Kumaş iki ipliğe oranla ve normal penye kumaşlara oranla oldukça kalın, esnek, yumuşak, dayanıklı ve sıcak tutma özelliğine sahip insanlar tarafından sıkça tercih edilen bir kumaş türüdür. Genel olarak sweat, kapüşonlu, eşofman takımı olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Piyasa anlayışına yönelik, tek plakalı olan yuvarlak biçimdeki örme makinelerinde, tek iğne yatağı üzerinde, tek iğne grubuyla üretilir. Süprem kumaş, kilitlerin yalnızca ilmek şeklinde sıralanması ile meydana gelen, düşük gramajlı ve pamuk ipliğinden imal edilen tek katlı olan örme kumaştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri