Ayrıca, 275 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin de, gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.
açıklamalarına yer verilmiştir. Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Taksi fişleri kazancın tespitinde, gider olarak kaydedilebilir. Ancak; taksi fişlerinin üzerine şirket kaşesi ve onayını belirtmekte ispat açısından fayda var.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
Normal koşullar altında satılan mal veya hizmet bedelinin 800 lirayı geçmesi halinde,“fatura” düzenlenmesi zorunludur. Ancak, bu tutarın altında kalan mal ve hizmetler için perakende satış vesikası düzenlenebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Perakende satış fişi nedir? Perakende satış fişi perakende satış yapan işletmelerin elektrik kesintisi ya da yazar kasanın arızalanması gibi durumlarda yazar kasa fişi yerine düzenlenen bir belgedir.
Buna göre, Şirketiniz tarafından iş yerinde kullanılmak üzere perakende satış fişi veya yazar kasa fişi ile satın alınan kırtasiye, büro ve temizlik giderleri, su, gıda giderlerine ilişkin KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Perakende Satış Fişini kimler kullanabilir? - Gazete, dergi ve benzeri periyodik yayınların satışını yapanlar kullanabilir. Bu kişiler aynı zamanda istedikleri takdirde yazar kasa kullanabilirler.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilemez.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Perakende satışı yapılan mallara ait etiketlerde, Katma Değer Vergisinin satış fiyatına dahil olup olmadığı açıkça belirtilir. Vergi satış fiyatından hariç ise bunun miktarı ayrıca gösterilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Buna göre, firmalarca İftar yemeğinin; 1- Ticari ilişki içinde bulunulan alıcı, satıcılar gibi gerçek kişi veya şirketlerin temsilcilerine verilmesi halinde faturalar gider yazılabilir. Bu faturalarda gösterilen KDV'leri indirim konusu yapılabilir.
Akaryakıt pompalarına bağlı ÖKC fişlerinde, akaryakıt verilen aracın plaka numarasının girilmesi zorunludur. Bu nedenle, doğru plaka numarası yer almayan Ö. K.C. fişi, gider belgesi olarak kullanılamaz ; KDV 'si de indirilemez.
İşletmelerde Gider Olarak Gösteremeyeceğiniz Harcamalar Nelerdir? İşletmelerde yapılan tüm harcamalar, gider göstermek için uygun değildir. Buna örnek olarak; şahsi yemek masrafı, market alışverişi ve kişisel alışverişler, şahsi olarak yapacağınız seyahatler gider olarak gösterilemez.
Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Bir firmanın bir kişiye ürün ya da hizmet satması durumunda satış fişi düzenlenir. Satış fişi, KDV Dâhil olacak şekilde kesilir. Hesapcini ön muhasebe yazılımı, hızlı ve kolay bir şekilde satış faturası oluşturabilmenizi sağlar.
Yevmiye defterine kaydedilecek olan muhasebe işlemlerini içeren ve doğrulukları teyit edilebilsin diye yetkili makamlar tarafından onaylatılmak için hazırlanan belgelere muhasebe fişi adı verilir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil. Burada önemli olan iş hacmi ile uyumlu olması.
Fiş ile Sağlık Gideri Kabul Edilmez.
1-Eczanelere ödediğiniz ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri “tevsik edilecek belge” olarak kabul edilmemekte olup söz konusu harcamaların fatura ile tevsiki gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri