Tüccarlar ve çiftçiler yasalar çerçevesinde fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışlar (01/01/2019 tarihinden itibaren 1.200 TL ye kadar olan satışları) veya yaptıkları işin bedelinin karşılığında Perakende Satış Fişi düzenlemelidir.
Perakende Satış Fişi Tanımı: Perakende satış fişi perakende satış yapan işletmelerin elektrik kesintisi ya da yazarkasanın arızalanması gibi durumlarda yazarkasa fişi yerine düzenlenen bir belgedir.
3100 Sayılı Kanun'a göre perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlerin, Vergi Usul Kanununa göre fatura kullanma mecburiyeti olmayan satışlarını ödeme kaydedici cihaz fişleriyle belgelendirmeleri gerekmektedir.
Perakende satış vesikası ve ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) fişleri, gerek günlük yaşantımızın gerekse ticari hayatın, önemli bir parçası. Normal koşullar altında satılan mal veya hizmet bedelinin 800 lirayı geçmesi halinde,“fatura” düzenlenmesi zorunludur.
VUK 167 Sıra No'lu Genel Tebliğine göre fatura zorunluluğu olan mükelleflerin fatura yerine perakende satış fişi kullanmaları halinde, bu mükellefler bakımından perakende satış fişleri geçerli değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu nedenle perakende satış fişlerinde KDV'nin ayrıca gösterilmesi zorunlu olmayıp, vergili bedelin tek tutar halinde ifade edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Perakende satış fişi/ödeme kaydedici cihaz fişi vergi mevzuatında fatura ve fatura yerine geçen vesikalar arasında tevsik edici belge olarak sayılmıştır.
Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Perakende Satış Fişilerinde işletmenin veya mükellefin adı soyadı, vergi dairesi ve hesap numarası, düzenleme tarihi, satılan malın veya yapılan işin cinsi, miktarı, fiyatı ve tutarının gösterildiği boş sütunlar bulunur. Perakende satış fişi iki nüsha şeklinde düzenlenir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Perakende satış fişi nedir? Perakende satış fişi perakende satış yapan işletmelerin elektrik kesintisi ya da yazar kasanın arızalanması gibi durumlarda yazar kasa fişi yerine düzenlenen bir belgedir.
Bu mükelleflerin kayıtları ister odalar bünyesinde oluşturulan muhasebe bürolarında tutulsun, ister kendileri tarafından tutulsun, kullanılacak belgeler bağlı oldukları oda veya birlikten temin edilecektir.
Perakende Satış Vesikaları: Mükelleflerin, fatura vermek zorunda olmadıkları durumlarda, satış veya yaptıkları işi belgeledikleri vesikalardır. Bunlar: perakende satış fişleri, makineli kasaların kayıt ruloları ile giriş ve yolcu taşıma biletleridir.
Bir firmanın bir kişiye ürün ya da hizmet satması durumunda satış fişi düzenlenir. Satış fişi, KDV Dâhil olacak şekilde kesilir. Hesapcini ön muhasebe yazılımı, hızlı ve kolay bir şekilde satış faturası oluşturabilmenizi sağlar.
Yevmiye defterine kaydedilecek olan muhasebe işlemlerini içeren ve doğrulukları teyit edilebilsin diye yetkili makamlar tarafından onaylatılmak için hazırlanan belgelere muhasebe fişi adı verilir.
Ayrıca, 275 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin de, gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.
Muhasebe işlemleri yevmiye defterine doğrudan kaydedilebileceği gibi muhasebe fişleri yardımı ile de kayıt yapılabilmektedir. Muhasebe fişi kullanılarak muhasebe ve defter kaydı süreçlerinin yürütüldüğü işletmelerde, işlemler önce belgelere dayanarak muhasebe fişine, buradan da yevmiye defterine kaydedilmektedir.
Çay ocağı, kıraathane gibi ödeme kaydedici cihaz kullanmayan işletmeler Adisyon Tipi Perakende Satış Fişi kullanmak zorundadır. Adisyon da bulunması gereken bilgiler perakende satış fişinde bulunması gereken bilgiler ile aynıdır.
Fiş kesmemek işletmelerin vergi kaçağı yapmaları gibi kanunsuzlukları doğurabilir. Fiş kesmeyerek kanuna uygunsuz işlerin yapılmasını engelleyebilmek adına para cezası getirilmiştir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri