Lavanta çiçeğini sulayacağınız suyu sulama işlemi gerçekleşmeden önce bir odada bekletmenizde fayda vardır. Çünkü oda sıcaklığında beklemiş suyla çiçeği sularsanız çiçeğiniz daha sağlıklı bir büyüme geçirir. Zaten bekletilen su klordan ve kireçten biraz arınmış olacağı için her halükarda daha temiz olacaktır.
Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu verebilirsiniz.
Gerek canlı gerek kurutulmuş bir şekilde hayatın içinde kendine yer bulan lavantanın, çayından yağına ve suyuna kadar birçok özelliğinden faydalanılır.
Bu bitki çayını hazırlarken kesinlikle içme suyu önerilmektedir. Tek kişilik hazırlamak için bir su bardağı içme suyunu kaynatmakla başlamalısınız. Su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı kurumuş lavantayı içine ekleyebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer yağlanmasına karşı önerilen lavanta kürünü hazırlamak için 2 bardak sıcak suyun içinde 1 tatlı kaşığı lavantayı demleyin. İçmek için ise süzün ve bardağa aktarın.
Kaynamış bir bardak suyun içine kurutulmuş lavanta atıp yaklaşık 5 dakika kadar demlendikten sonra hazırladığınız suyu süzebilirsiniz. Süzülen lavanta suyunu bir kâseye aktarabilir ya da sprey şişesine doldurabilirsiniz. Ardından hazırladığınız bu bitki suyunu günde 2 ya da 3 kez saçınıza uygulamalısınız.
Son olarak mesela 2 yemek kaşığı lavantayı, 1 litre kaynamış suda 20 dakika demleyip, bu suyu son banyo suyunuz olarak kullanabilirsiniz.
Birçok kozmetik marketlerinde ve aktarlarda lavanta satılmaktadır. Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın.
Cildinizi korur. Yüksek miktarda polifenolik içeriği sayesinde güçlü bir doğal antioksidandır ve serbest radikallerle savaşarak cilde hasar vermelerini önler. Cildinizde oksidatif stres ile baş edebilmenin en kolay ve hoş kokulu yoludur. Böylece iyi bir anti-aging etkiye sahiptir.
Uykusuzluk, migren, stress, sıkıntıda lavanta kurusu kullanımı size iyi gelecektir, daha mutlu hissetmenizi sağlar. Yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi nemlendirir, kuru ciltlere deva şifadır. Yaz aylarında kara ve sivrisineklerden doğal korunma yöntemidir, doğal sivri sinek ilacı kovucusudur.
Lavantanın gövde kısımlarını lastik veya ip yardımıyla bağlayın. Demetlerin arasında yaklaşık 2 cm boşluk bırakın ki eşit bir şekilde kurusunlar. Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur.
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
Budama bitkilerimizin gelişimi ve korunması için gerekli bir uygulamadır. Birçok çiftçi, ilk tomurcukları, bitkilerin gelişimine yardımcı olmak amacıyla, ilk büyüme mevsimi boyunca çiçek köklerini keserler. Bu dönemden sonra, lavanta bitkilerine yılda bir kez budama yapmak gerektiğini söyleyebiliriz.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Bir fincan su için genellikle bir çay kaşığı lavanta kullanmanız yeterli olacaktır. Dinlenmiş suyu kuru lavanta çiçeklerinin üstüne dökün ve 5-10 dakika kadar demleyin. Demlendikten sonra çiçekleri süzebilir, içine bal veya limon ekleyerek tüketebilirsiniz.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Cilt üzerine yerleşen toksinlerin atılması hızlandırır. Düzenli şekilde lavanta suyu kullanan kişilerin cildindekiyorgun ve solgun görünümü ortadan kaldırır. Leke Tedavisini Destekler. Siyah Noktaları Temizler.
Kaynamış suya bir şeker kaşığı taze lavanta ekleyerek altını kapatın. Üzerine uygun bir şekilde kapatarak demlenmesi için bırakın. Ortalama demlenme süresi taze lavanta çayı için 5-6 dakika arasıdır. Sonrasında süzerek ılık şekilde tüketebilirsiniz.
Bit ve Sirke Tedavisi –
Lavanta yağı, doğal bir antiparaziter özellik taşır ve bitlerin veya sirkenin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir. Lavanta yağının bitlerin etkisiz hale getirilmesine ve saç derisindeki tahrişin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.
Yapılışı: Yapılış aşamaları diğer toniklerden birazcık farklı. 1 tatlı kaşığı kuru lavantayı 1 su bardağı kaynamış suda demleyin. Soğuduğunda 8-10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı ekleyin. Toniğiniz hazır.
Lavanta esansiyel yağı ile yapılan ayak masajı yorgun ayaklar üzerinde etkili bir yatıştırıcıdır. Ayaklardaki yorgunluk ve ağrıyı hafifletir. Gergin olan kasları gevşetir. Antiinflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde ayakta meydana gelen iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri