Perakende küçük miktarlarda, toptan ise büyük miktarlarda malların satışına denir. Perakendeciler, üreticilerden ürünleri satın alıp tüketicilere satan işletmelerdir. Migros, Carrefour gibi market zincirleri. Perakendeciler, ürünleri toptan fiyatına satın alır ve bireysel fiyatını artırarak tüketicilere satış yapar.
Adından da anlaşılacağı gibi, üreticinin tavsiye ettiği perakende satış fiyatı, bir üreticinin bir ürünü satacak perakendecilere tavsiye ettiği fiyattır. Üreticiler ilk olarak bunu ürünlerinin birden fazla yerde ve perakendecide farklı fiyatlandırılmasını engellemeye yardımcı olmak için kullanmaya başlamıştı.
''Perakenden'' kelimesinden türetilmiş olan perakende dilimize Farsçadan geçmiştir. Perakenden fiili dağıtmak anlamına gelirken perakende ise dağıtılmış olan, ayrı ayrı demektir. Bu kelime ekonomi ve ticaret dışında askeri alanda da terim anlamıyla kullanılır.
Satış türleri arasında perakende ve toptan satış olarak bilinen seçenekler bulunmaktadır. Bunlardan toptan olan satış gayet açıktır. Yani toplu şekilde satılan ürünler toptan satışı niteler. Ancak perakende satış ürünlerin tek tek satılmasını nitelemek için kullanılır.
Müşterilerin kendileri için doğru ürünleri bulmalarına yardımcı olan her türlü pazarlama şeklini perakende satış pazarlaması olarak adlandırabiliriz.
İlgili 37 soru bulundu
Perakende satış, son tüketicilere veya alım amacı ticari kâr sağlamak olmayan kuruluşlara yapılan ürün veya hizmet satışıdır.
Perakende ile ilgili diğer bir tanımlama; Türk Gelir Vergisi Kanununda şu şekilde yapılmaktadır: “Satışı yapılan madde ve malzemenin aynen veya işlendikten sonra satışını yapan kimseler dışındakilere satılmasıdır”.
Perakende satış; nihai ürünlerin tüketiciye, bir işletme aracılığı ile belirli miktarlarda ya da birer birer satılması şeklinde gerçekleşen satış şeklidir. Bu satışı gerçekleştiren ve müşterilerle ilk teması kuran kişiler Perakende Satıcısı olarak adlandırılır.
Perakende Satış Fişi perakende sektöründe satış yapan işletmelerin ani olarak gelişen elektrik kesintisi vb olaylar nedeniyle yazar kasa fişini müşterilerine vermediği durumlarda ürün satışını gösteren bir belgedir.
Perakende Satış Nedir? Bir ürün veya hizmetin, toplu bir şekilde olmadan, tek şekilde satılmasıdır. Eğer bir ürün veya hizmet tekrar satılmak üzere alınıyorsa, bu durum perakende satış kavramına girmez, toptan satış kavramına girer.
Perakendecilik, üretici ve tüketici arasında malların naklini sağlayan tüm aracılık hizmetleri olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir ifadeyle, mal ve hizmetlerin kiĢisel ihtiyaçlar için kullanılmaması koĢuluyla, doğrudan son tüketiciye pazarlanmasıyla ilgili faaliyetlerin tümüdür.
TDK açısından ele alındığında, 'Malların teker teker ya da birkaç parça şekilde yavaşça satılması. ' anlamı taşımaktadır.
Perakende satışı yapılan mallara ait etiketlerde, Katma Değer Vergisinin satış fiyatına dahil olup olmadığı açıkça belirtilir. Vergi satış fiyatından hariç ise bunun miktarı ayrıca gösterilir.
İşletmeler, rekabet ortamı, talep elastikiyeti, maliyetler, pazar segmentasyonu, marka değeri ve tüketici algılaması gibi birçok faktörü dikkate alarak ürünlerinin satış fiyatını belirlemelidir.
Söz konusu Kanunda perakende işletme “Alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme, özel yetkili işletme, perakende ticaretle uğraşan diğer ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri” olarak tanımlanmıştır.
Perakendeciliğin Çeşitleri Neler? Perakendecilik mağaza perakendeciliği, mağaza dışı perakendeciliği, kurumsal perakendecilik, internet perakendeciliği ve hizmet perakendeciliği olmak üzere 5 türe ayrılır.
Bu fişler iki nüsha olarak düzenlenir. Perakende satış fişlerinde, işletmenin adı veya mükellefin adı soyadı, vergi dairesi ve hesap numarası, düzenlenme tarihi, satılan emtianın veya yapılan işin cinsi, miktarı, fiyatı ve tutarı gösterilir. Bu belgeler dip koçanlı olarak kullanılabilir.
Perakende satış yapan firma, elinde var olan ürünü toptan yerine tek tek alıcıya sunar. Alıcı ise satıcı firma üzerinden ürünü ya da hizmeti, tek tek ya da birkaç parça olacak şekilde satın alabilir. Yani perakendeciliği bir satış kanalı olarak söyleyebiliriz.
Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Toptancılar Malı Nereden Alır? Toptancılar malı, üretim yapılan yerlerden alıyor. Aynı zamanda distribütör aracılığı ile de alıyorlar. Bazen son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri satan firmalarla anlaşırlar.
(Wholesaler) Ürünlerin büyük miktarlarda satın alınmasını, depolanmasını ve fiziksel anlamda taşınmasını gerçekleştiren ve daha küçük miktarlarda perakendecilere veya endüstriyel kullanıcılara satan bir ticaret kuruluşudur.
E-ticarette toptan alım satım, ürün ve hizmetlerin çevrimiçi ortamda tedarikçilerden topluca alınması ve perakendecilere satılmasıdır. Toptan satış, üreticiler ve perakende satış yapan firmalar arasında bir köprü görevi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri