Perde Duvar Özellikleri: Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır. 3. Perde uçlarına 30 cm' den az olmamak üzere perde boyunun % 10 kadar perde uç elamanı düzenlenir.
Fakat perdelerin kullanımında asıl amaç yanal yüklere karşı yapının dayanımını ve rijitliğini artırmaktadır. Perde duvar eninin 7 katı boyu olan betonarme duvarlardır yani eni 30 cm ise boyu en az 210 olmalıdır. Kolon ise mimari çözüme göre çeşitli ebatlarda olabilir. 30x50, 40x60, 50x100 gibi olabilir.
Betonarme perde kalınlığı kazı derinliği, çevre yükler, zemin şartları vb. unsurlara bağlı olarak tipik olarak 20 cm ila 50 cm arasında değişken kalınlıkta uygulanabilir.
Perde betonun kalınlığı en az 40 ila 50 santim arasında olması gerekmekte ve perde betonlu duvarların içerisinde kolonlar da vardır.
Bu geliştirilen yapı malzemelerinden birisi de perde betondur. Yüksek yapılarda kullanılan ve taşıyıcı görevi gören, betonarme ile donatılmış perde beton, deprem yönetmeliğine göre her binada olması gereken bir yapı malzemesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Kalınlıkları en az 25 cm'dir. Perde duvarların boyuna ve enine donatıları bağlanırken aralarında en az 25 cm boşluk bırakılması gerekir. Yapıya etki eden rüzgar ve deprem yüklerini karşılar. Binanın depreme daha dayanıklı olması için donatı bağlanırken mutlaka çiroz da atılmalıdır.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda meydana gelen şiddetli depremlerin ardından binalarda yapılan incelemeler doğrultusunda, perdeli binaların depreme karşı olan direncinin çerçeveli sistemlere oranla çok daha iyi olduğu ve daha az hasar gördüğü tespit edilmiştir (Öztürk, 2005).
Çoğumuz kulaktan dolma bilgilerle de olsa perde beton duvar ile mukavemeti artan binaların depremde büyük hasar almadığını öğrendik.
Perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/16'sından az olamaz.
Ancak uygulamadaki aksamalar göz önüne alındığında bir kolonun en kısa kenarının en az 40 cm olması gerektiği ortada. Bu nedenle de en küçük kolon boyutunun 40 cm x 40 cm olması gerekiyor. Yani örneğin; yapınızın bodrum dahil yüksekliği 30 metre ise; bir kolonun dar kenarı en az 60 cm olmalı.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Perde beton, duvarın düzlemine paralel olarak kullanılmaktadır. Yanal kuvvetlere direnmeyi sağlayan bu yapı malzemesi, yatay kuvvet dirençli sistemlerde düşey şekilde uygulanır. Hem yan rüzgar yüklerinin hem de sismik hareketlerin yatay ötelenmesini sınırlandırıyor.
Betonarme perde kalınlığı en az kaç cm olmalıdır? TBDY 2018'e göre betonarme perde kalınlığı en az 25 cm olmalıdır. Bu da en küçük betonarme perde boyutunun 25x150 cm olması anlamına geliyor.
Atımtay (2001), 1-20 arası kat adetine sahip yapılarda bulunması gereken perde duvar oranını kat adetine bağlı olarak belirlenmiş olup bu oranı 1 katlı yapıda %0.13, 20 katlı yapıda ise %2.5 olarak tespit etmiştir.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur.
Hidrolik Çekmeden Oluşan Çatlamalar
Açık havada bırakılan beton, genellikle sertleşme sürecinde büzüşür. Bu büzüşme betonun içerisindeki havanın buharlaşması sonucu meydana gelir. Çatlama, büzüşme kuvvetinin betonun dayanıklılık kuvvetinden büyük olması durumunda gerçekleşir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Tünel kalıp, perde ve döşeme betonunun beraber döküldüğü bir sistemdir. Bu sistem konut, otel, alışveriş merkezleri ve yurt projelerinde kolaylıkla uygulanabilir. Döküm tekniği, statik özellikleri ve hasır çelik kullanımı gibi özelliklerinden dolayı günlük döküme olanak tanır.
Deprem Güvenliği: Deprem kuşağındaki alanlarda, fore kazıklar kullanılarak yapıların depreme karşı daha güvenli hale getirilir. Fore kazıklar, binanın temelindeki yükü dağıtarak, binanın deprem esnasında zarar görmesini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri