Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Sirkeli harcı hazırlarken, bir kap içinde yarım su bardağı kadar sıvı yağ, biraz un ve tuzu iyice karıştırın. Ardından un ile eşit miktarda sirke ekleyip, boza kıvamına gelene kadar çatal yardımıyla çırpın. Sonrasında bu harcı yufkaların arasına sürüp, böreğinizi bu şekilde pişirin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Böreğe beyaz sirke konur mu? Hamura sirke ilave edin sonra da klasik börek adımlarını uygulayın. Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil.
Öncelikle sosu için karıştırma kabına un, sirke ve sıvı yağı alarak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım. Böreklerimizi sarmak için tezgaha serdiğimiz 1 adet yufkanın üzerine sosumuzdan birkaç kaşık gezdirerek dökelim. Sosu fırça yardımıyla sürerek yufkanın her yerine gelmesini sağlayalım.
Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı. Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Böreklere hangi sirke kullanılır? Tarifte üzüm veya elma sirkesi kullanabilirsiniz. Kullanacağınız yufkaların taze günlük yufka olmasına özen göstermelisiniz. Sardığınız böreklerin üzerine sos sürmeden buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Tart ve turta hamurlarında özellikle yabancı tariflerde sirke kullanılıyor. Bunun sebebi içerisindeki tereyağı ve unun birbirlerine güzel bir şekilde yedirilmesi. Bu şekilde kum gibi ağızda dağılan bir kıvamı oluyor ama pişerken de bütünlük sağlıyor.
-- Sosta süt kullanmak böreğin kurumadan çıtırlaşmasını sağlayacaktır. Sütünüz yoksa yoğurt da kullanabilirsiniz. -- Yufkalar arasına sürülen sosta kullanılabilecek bir diğer malzeme ise sade sodadır.
Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz. Ardından güzelce çırpıp yufkalarınızın her katına döküp yayın.
Böreklerin kızarması için üzerine yumurta sürülür. Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
Sodanın kabartma özelliğini bilmeyen yoktur. Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
El açması hamurları hazırlarken sirke kullanmıyorsunuz
Eğer hazır yufka kullanmıyor, böreği ev yapımı, el açması hamurlarla yapmak istiyorsanız onu ılık suyla yoğurmalı ve sirke katmalısınız. Yoksa börekler gevrek ve kıyır kıyır olmaz.
Karbonatın böreğinize kattığı çıtırlık ve lezzet ise kesinlikle mükemmel. Hazır yufkadan ve çarçabuk hazırlanan böylesine güzel hamur işleri hepimiz için kurtarıcı. İçerisine isterseniz siz de peynir koyabilir ya da damak zevkinize göre, patates veya kıymayla şenlendirebilirsiniz.
Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için: 5 su bardağı un. 2 yemek kaşığı sirke. 1 tatlı kaşığı tuz.
En iyi alternatif ayran. Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor.
Eşit miktarda un ve tuz koyularak hazırlanan hamurun içine beyaz sirke ekleyerek tencere ve tavaların iç ve dış yüzeyleri temizlenebilir. Mutfakta en çok kirlenen aletlerden biri olan kesme tahtalarını dezenfekte etmek için karbonat ile birlikte beyaz sirke kullanabilirsiniz.
Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok. Tarifinizde belirtilmemişse ilave etmeden tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz. Özellikle incecik açmak için börekler için özel üretilmiş unları kullanmanızı öneririz.
Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Böreğinizi direk fırından çıkarın. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği hızlı bir şekilde kurutacaktır. * Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın.
7 - Çıtır Çıtır Börekler İçin : Buzdolabında Bir Süre Bekletmek Gerek. Arzu ederseniz, böreğinizi fırına sürmeden önce, buzdolabında bir süre bekletebilirsiniz. Bu yöntem de böreklerinizin, piştiğinde çok daha gevrek ve çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır.
Tarifinde yer alan soda (diğer bir adıyla maden suyu) onun kabarmasını; hazırladığınız sos ve kullandığınız iç malzeme içinin yumuşacık kalmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri