Betonarme yapılarda perde kullanımı zorunlu değildir.
"Çok önemli taşıyıcı görevini görür"
Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır. İnşaatlardaki pere betonların sonradan kırılmaması lazım. Çünkü binada çok önemli taşıyıcı görevini görür.
yapımı 1997 den itibaren yasalarca zorunlu kılınmıştır. bu dayanıklı duvarlara sahip olmayan yapılar 1999 depremindeki buyuk can kaybının sorumlusudur. perde duvarlar odaları birbirinden ayırmakla gorevli diğer duvarlardan farkedilir şekilde kalındır.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
b. Bağımsız bölüm sakinleri site yönetiminden bilgi almadan, bağımsız bölümlerin perde betonları ve taşıyıcı duvarlarında delme, kesme, tadilat işlemleri yapmamalıdır. Perde duvarlarını delmek bina statiğine zarar vereceğinden, sorumluluk daire sahibine ait olacak ve haklarında dava açılabileceğini unutmayınız.
İlgili 38 soru bulundu
Perde beton kesme işlemleri özellikle inşaat ve yıkım sektöründe yaygın olarak kullanılan işlemlerdir. Her türlü beton düzgün bir şekilde kesim işlemi yapılır. Beton da pencere ve kapı alanı açma işlemi, perde beton kesme işlemi ile mümkündür.
Hepimiz biliyoruz ki deprem olduğunda binanın altındaki zemin sallanır. Bu sarsıntı, binanın ve tabii ki duvarların hareket etmesine neden olur. İşte, perde beton burada devreye girer ve yatay yükleri duvarlardan temele aktararak bu harekete karşı binanın direnmesine yardımcı olur.
Bu geliştirilen yapı malzemelerinden birisi de perde betondur. Yüksek yapılarda kullanılan ve taşıyıcı görevi gören, betonarme ile donatılmış perde beton, deprem yönetmeliğine göre her binada olması gereken bir yapı malzemesidir.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Fakat perdelerin kullanımında asıl amaç yanal yüklere karşı yapının dayanımını ve rijitliğini artırmaktadır. Perde duvar eninin 7 katı boyu olan betonarme duvarlardır yani eni 30 cm ise boyu en az 210 olmalıdır. Kolon ise mimari çözüme göre çeşitli ebatlarda olabilir. 30x50, 40x60, 50x100 gibi olabilir.
Betonarme yapılarda perde kullanımı zorunlu değildir. Ancak yapıların kat sayısı arttıkça yatay deprem kuvvetleri dolayısı ile göreli kat deplasmanları artmaktadır. Bu deprem etkileride ancak perdeler vasıtasıyla karşılanabilmektedir. Yüksek yapılarda çoğu zaman perde kullanmadan çözüm yapılması mümkün olmamaktadır.
Özellikle yüksek yapılarda gereksinim duyulan perde duvarlar; çekirdek yapı taşı olarak asıl taşıyıcı sistem görevi görür.
Perde duvarın ne olduğunu sizlere daha iyi anlatabilmek için perde duvarların özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Kalınlıkları en az 25 cm'dir. Perde duvarların boyuna ve enine donatıları bağlanırken aralarında en az 25 cm boşluk bırakılması gerekir. Yapıya etki eden rüzgar ve deprem yüklerini karşılar.
Perde Duvar Özellikleri:
Perde duvarlar kot altı yapılarında ve çevirme duvarları yapımında kullanılır. 2. Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır.
Bu doğrultuda çok katlı yapılardaki bodrum katlarına da perde ve perde izolasyonu yapmak şarttır. Bu aşamada izolasyon aracılığıyla olası su baskınlarının da önlenmesi sağlanır. Kısacası bodrum kat su yalıtımı ile binanın konforunu artırırken yapıyı da dış etkenlere karşı güçlendirmiş olursunuz.
Perde duvarlar betonarme yapılarda kiriş ve kolonla benzer taşıyıcı nitelikleri taşır ve betondan yapılır. Öncelikle kırılacak duvarın taşıyıcı nitelikte olmaması zorunludur. Binanın taşıyıcı elemanlarına zarar vermek istemezsiniz, aksi takdirde yapı çökebilir, ileride problem çıkaracak çatlamalar gerçekleşebilir.
Betonarme perde kalınlığı kazı derinliği, çevre yükler, zemin şartları vb. unsurlara bağlı olarak tipik olarak 20 cm ila 50 cm arasında değişken kalınlıkta uygulanabilir.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Perde Duvar Yerleşim Esasları Nelerdir? 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre uzun kenarının(lw) kalınlığına(bw) oranı en az 6 olan düşey taşıyıcı elemanlara perde duvar (deprem perdesi) adını veriyoruz.
Özellikle son dönemde yapılan bazı projelerde kullanılan perde beton ve kolon sistemleri yeni mühendislik anlayışına göre deprem gibi önemli bir afette dayanıklılığı artırmaktadır.
Perde duvar delme çeşitli cihazlarla mümkündür. En uygun yöntem belirlenerek, fiyat saptanması gerçekleştirilmektedir. Binanın proje yapılandırılması göz önüne alınarak, gerekli cihazların temini sağlanmaktadır.
Atımtay (2001), 1-20 arası kat adetine sahip yapılarda bulunması gereken perde duvar oranını kat adetine bağlı olarak belirlenmiş olup bu oranı 1 katlı yapıda %0.13, 20 katlı yapıda ise %2.5 olarak tespit etmiştir.
Yüksek yapılara ait taĢıyıcı sistemlerde perde duvarların kullanılması, özellikle hemen her bölgesi deprem riski altında bulunan ülkemiz için bir zorunluluk olarak gözükmektedir. Perdeler, Ģiddetli depremlerde çok katlı binalarda önemli hasarlara neden olan göreli kat ötelemelerini önemli ölçüde azaltırlar.
Perde beton, genellikle yüksek binaların temelinde ve taşıyıcı duvarlarında kullanılır. Bu beton türü, bina yüklerini taşıyan ve zemindeki taşıma kapasitesini artıran bir yapı elemanı olarak öne çıkar. Temeldeki yüksek çekme mukavemeti sayesinde, bina yükseklikleri arttıkça perde beton kullanımı daha yaygın hale gelir.
Hidrolik Çekmeden Oluşan Çatlamalar
Açık havada bırakılan beton, genellikle sertleşme sürecinde büzüşür. Bu büzüşme betonun içerisindeki havanın buharlaşması sonucu meydana gelir. Çatlama, büzüşme kuvvetinin betonun dayanıklılık kuvvetinden büyük olması durumunda gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri