Tüller yıkanırken yumuşatıcı kullanılır mı diye sordunuz. Kaliteli bir yumuşatıcı kullanmanız haline bir sıkıntı yaşamazsınız, kısacası kullanılabilir. Fakat tül perdeye yumuşatıcı konur mu dediğinizde perdelerin daha çok güzel kokması için tercih edildiğini unutmayınız.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Bunun için tüllerin bekleyeceği suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bir gece öncesinden kaya tuzunun yer aldığı suda bekleyen perdeleri, ertesi gün 30 derece programda yıkayabilirsiniz. Bu yöntemi her ay denediğinizde, tül perdelerin sararmasını önleyerek yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Perdelerinizi yıkarken kısa bir programda yıkattığınız zaman perdelerinizin kokusu maalesef değişmeyebilir. Burada dikkat eminiz gereken en önemli şey perdelerinizi yıkarken uzun yıkamaya atıp aynı zamanda kaliteli bir yumuşatıcı kullanmak.
İlgili 16 soru bulundu
– Perdelerinizi makinanızın sentetik progamında yıkayın, sıcaklık 30 dereceyi geçmesin. – Yumuşatıcı kullanmayın, çünkü tülün yumuşak kalması tüller için pek hoşumuza gidecek birşey değildir.
Sirke: Alternatiflerimizin ilk sırasına tabii ki onu koyacaktık, zira kendisi evi köşe bucak temizleme konusunda en usta isimlerden biri, bildiğiniz gibi. İşte bu temizlikteki hünerlerini tül perdeleri beyazlatmada da konuşturuyor, deterjan gözüne ekleyeceğiniz bir ölçü sirkeyle tül perdeleriniz bembeyaz oluyor.
Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir.
Tül perdelerin zarar görmemesi için mutlaka hassas yıkama programının en düşük sıcaklık derecesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte tüllerin kırışmaması ve zarar görmemesi için tül perdeler doğal olarak kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Böylece tül perdeler yıkama ve kuruma sırasında zarar görmeyecektir.
Perdenizin normal yıkadığınız dan daha farklı bir şekilde temizlediğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Evde karbonatınız yoksa kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
SODADA BEKLETİN, FARKI GÖRECEKSİNİZ!
Ama kar beyaz perdeler için çok etkili. Bir gün önceden perdelerinizi bir kovaya koyun. Üzerini geçecek kadar su ve sonrasında soda ekleyin. Ertesi gün normal bir şekilde makinede yıkayın.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Sararan güneşlikler nasıl beyazlar? Deterjan gözüne ekleyeceğiniz bir ölçek sirkeyle tül perdeleriniz sizi sevindirecek beyazlığa kavuşacaktır. Kaya tuzu kullanarak da perdelerin beyazlamasına tanıklık edebilirsiniz.
Farklı amaçlarla kullanılan karbonat, perde temizliğinde de etkilidir. Perdelerinizi makineye yerleştirdikten sonra deterjan yerine 1 veya 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve her zamanki yıkama ayarında çalıştırın. Yıkama işlemi bitince perdelerinizin normalden daha beyaz olduğunu görebilirsiniz.
Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perdenizi tamamen örtecek kadar bir kovaya ılık su doldurun ve 5-6 yemek kaşığı tuz ekleyin. Tül perdelerinizi tuzlu suya batırın ve sabaha kadar bekletin. Sonrasında da çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkayın.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir. Perdeler bil suda çok daha iyi yıkanacaktır. Perdeler bembeyaz ise bir iki damla çamaşır suyu eklenebilir, ama perdeler renkli ise (bej, ekru, krem de dahil) kesinlikle çamaşır suyu konmamalı.
Elde yıkamayı öğrendik. Peki, makinede tül perde nasıl yıkanır diyorsanız bunun cevabı oldukça basit. Perdeler makineye yerleştirilir, deterjan gözüne temizleyiciyi dökülür ve uygun programda çalıştırmaya başlanır.
Perdelerinizi beyazlatmak için mutfaklarınızda bulunan toz şekerden faydalanabilirsiniz. Çamaşır makinesine koyduğunuz perdenizin üzerine 2 tatlı kaşığı kadar toz şeker ekleyin ve makinenizi çalıştırın. Yıkanan perdelerinizi makineden çıkardığınızda bembeyaz olduklarını göreceksiniz.
Sodalı su, perdelerinizin korniş bölümlerinin temizlenmesini sağlayacaktır. Belli bir süre suda beklemesi de işe yarar. Değerlendirin ve anında sodalı suda bekletilen perdelerin istenmeyen gri ve siyah lekelerden kurtulmasını sağlayın.
Vanish Kosla Tül Temizleyici, 2 kat beyazlatıcı formülü ile tüllerinizi ve dantel örtülerinizi tek yıkamada bembeyaz yapar ve parlatır. İs, kurum, sigara ve tüm zor lekeleri kolayca çıkarır. Çamaşır suyu içermediği için tüllerinizi kesinlikle yıpratmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri