Ekmek kırıntısına basmak günah mı? Kesilir, bozuksa atılır, öyle özel bir saygınlığı yoktur; ekmeğe basmak da günah falan değildir.
Açlık belâsının gelip çatmaması ve bereket hazinesinin kapanmaması için bu nimetin kıymetini bilip en ufak parçasını dahi zâyi etmememiz gerekmektedir. Bununla beraber, yenmeyecek hâle gelmiş ve nimet olmaktan çıkmış kırıntıların ve bulaşık suyunun zaruretten dolayı lavaboya dökülmesinde bir mahzur bulunmamaktadır.
Allahu Teâlâ: “Öyleyse ekmeği ayakta ye Ya İbrahim” diye vahyeder. Hz. İbrahim ekmeği ayakta yemeye başlar. Fakat ekmek kırıntıları dökülmesin diye boynuna mendil bağlar böylece kırıklar mendile dökülür.
Yumurta kabuğu, soğan kabuğu, ekmek kırıntısı ve tırnak kesiği ateşe atılmaz ve ayak basılan yere konmaz. - Sızlayan bir yere bir çingene tarafından ip bağlanırsa, sızının geçeceğine inanılır.
Peygamberimizin ise yere düşen bir ekmek parçasını silip yedikten sonra "Kıymetli olan ekmeğe hürmet et!" dediği bilinmektedir. Başka bir hadiste ise Hz.Muhammed'in "Ekmeğe saygı duyun. Çünkü o yerin ve göğün bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." ve "Ekmeğe hürmet edin.
İlgili 18 soru bulundu
Cenab-ı Allah'ın (c.c) Kur'an-ı Kerim'de "Şüphesiz sen en güzel ahlâk üzerindesin" şeklinde buyurduğu Peygamberimiz (sav) için yine Kur'an-ı Kerim'de "De ki: Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin...." buyurmaktadır.
Nitekim meyvelerin bünyesinde doğal olarak (binde bir-binde beş) arasında alkol bulunabilmekte; ekmek dahil birçok fermente (mayalanmış) ürünün üretim süreçleri sonunda az miktarlarda alkol ortaya çıkabilmektedir. Hâl böyleyken içinde kendiliğinden alkol oluşan bu tür ürünlerin tüketilmesi haram olmaz.
Kırıntı dökmek günah mı? Bununla beraber yenmeyecek hale gelmiş ve nimet olmaktan çıkmış kırıntıların ve bulaşık suyunun zaruretten dolayı lavaboya dökülmesinde bir mahzur bulunmamaktadır.
Bayat ekmekleri 2 -3 gün buzdolabında bekletelim, poşetinden çıkarıp bekletilirse daha çıtır kırıntılar oluşacaktır. Rondodan un ufak oluncaya kadar çekelim, buzdolabı poşetine doldurup, buzlukta bekletelim, istenilen zamanda istenilen miktarda rahatlıkla kullanılabilir.
Panko; Japonya mutfağında çok sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Kızartma için sıklıkla kullanılan bu tarif; Türkçe dilinde ekmek kırıntısı şeklinde belirtilmektedir.
Kendisine sorular yönelten gence kendi ihtiyacı olmadığını belirten yaşlı kadın, “Ekmeği ben yemeyeceğim, hayvanlar için topluyorum. Ekmekler ayakaltında ezilmesin diye atılan ekmekleri topluyorum. Kuran'da okudum; 'Yerden ekmek kırıntısını alırsan 50 yıllık günahların af olur' diyor.
Kur'an-ı Kerim Konu Fihristi / E Harfi
Diğeri de: “Ben de rüyâda başımın üstünde ekmek taşıdığımı ve kuşların bunu gagalayıp yediğini görüyorum” dedi.
Sağ eliyle yerdi. Sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi. Ortaya konulmuş yemeğin, kendi önüne gelen kısmından yerdi. Yemek yerken sağa, sola dayanmaz, yaslanarak yenilmemesini tavsiye ederdi.
Ekmeği tek elle ve yerde iken üstüne bastırıp parçalamak nimete karşı saygısızlık olarak görülmüştür. Tırnakları kesmek, bıyığı (dudaklar açıkta kalacak, yemek yerken kaşığa bulaşmayacak kadar) kısaltmak. Vücuttaki fazla tüyleri gidermek. En azından 15 günde bir bu temizliği yapmak sünnettir.
Ekmeği bıçakla kesmenin de bir sakıncası yoktur. Allah`ın nimeti olması bakımından, ekmekle mesela kabak arasında bir fark yoktur. Nimetler, daha doğrusu gıdalar arasında ekmegin zihinlerde ayrı bir yerinin olması, özellikle ekmeğin ana gıda maddesi olduğundan kaynaklanmaktadır.
Ekmeği makasla kesmek günah mı? Ekmek bizim inanç ve örfümüzde kutsaldır. Kutsal kabul edildiği için her zaman ona hürmet ve saygı göstermek gerekir. Ancak kutsal kabul edilen ekmeği ihtiyaç halinde kesmek veya bölmekte dinen bir sakınca yoktur.
Ekmeği çöpe atmak ve israf hakkında değerlendirme: Ekmeği çöpe atmak günah değil mi?.. Bir diğer âyette; “... Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün de hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”(En'am, 6/141) buyrulmaktadır.
Grafiksel kontrol elemanı olan Breadcrumb (Ekmek Kırıntısı), bir sayfanın arayüzünde kolay gezinmeyi sağlayan bir çeşit gezinti menüsü. Bu tabir Hansel ve Gretel masalında iki kardeşin eve dönüş yolunu hatırlamak için yerlere serptiği ekmek kırıntılarından faydalanmalarına dayanır.
Ekmek kırıntılarını fırın tepsisine yerleştirdikten sonra fırına 150 dereceye ayarlayın. Daha sonra yaklaşık 5 dakika bu şekilde bekletin. Tepsiyi çıkardıktan sonra öbür yüzünü çevirin tekrardan pişirin. Ekmekleri daha sonra kurumaya bıraktıktan sonra bu kırıntıları balık ya da köftenin yanında kullanabilirsiniz.
Çöpe atılmak üzere çalışana teslim edilen temiz ve helal gıdayı, sahibi kim olursa olsun, onun izni olsun olmasın yemek caizdir, helaldir.
Ekmegi öpmek dini bir anlam ifade etmemekle beraber mahzurlu da değildir. Ekmek için "öpülmesi değil, çiğnenmesi mekruhtur" (Tahtavî, 259; Münavî, N/9l; İbn Abidin, Fetâva, N/305) sözü darb-ı mesel olmuştur.
1783- Helâl mal, haram malla birbirinden ayırt edilmeyecek şekilde karıştığında, haram malın sahibi ve miktarı belli olmaz, haram olan miktarın humustan az veya çok olduğu bilinmezse, humusu verildikten sonra helâl olur.
Şüpheli şeyler, bir konuda ya delillerin teâruzuyla veya âlimlerin ihtilafıyla ortaya çıkar. Bunlar “mekrûh” veya “mübâh” olan şeylerdir. Mekrûh, kul ile haram arasında bulunan bir eşiktir. Hayâtında mekrûha çokça yer veren kimse, harama düşme tehlikesi ile yüz yüzedir.
İkincisi: her kim haram bir işten tövbe ederse ve o işten bir para kazanmışsa örnek olarak şarkı söyleme ücreti, rüşvet, kehanet, yalan şahitlik, faiz işlemi için yazışmak vb. haram işler. Bu durumda şayet parayı harcamışsa yapacak bir şey yoktur. Ancak para elindeyse onu hayır yollarında harcaması gerekir.
Tammuz, Sabiiler için ana geçim kaynağıydı. Bu nedenledir ki, bugün Anadolu'da hala ekmek yere düştüğü zaman öpülür ve başa konur, ekmek ve buğday kırıntısına basmanın büyük günah olduğuna inanılır ve ekmek bıçakla kesilmez. Çünkü, ekmek binlerce yıl önceki inanca göre bereket tanrısı Tammuz'un etiydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri