Bu nişasta tabakası dahil epidermise kadar olan dış bölgeye korteks denir. Bu nişasta tabakasının iç kısmından merkeze kadar olan kısmada merkezi silindir kısmı denir. Korteksin en son tabakası olan endodermisin altında merkezi silindirin en dış tabakası olan periskl bulunur.
Su ve besin iletimini sağlar. Kökte endodermisin altındaki tabakaya PERİSiKIL denir. Yan kökler bu tabakadan çıkar. Bir diğer görevi Perisikıl kökte farklılaşarak mantar kambiyumu meydana getirir.
Kaspari şeridi, vasküler bitkilerin ( Pteridophytes ve Spermatophytes ) kök endodermisinin (radyal ve hücre duvarları ) merkezinde bant benzeri bir kalınlaşmadır. Bölgenin bileşimi esas olarak lignindir ve genişliği türler arasında değişmektedir.
Stolon (Kollar): Rozet şeklinde gövdeye sahip bitkilerin boğaz kısmındaki bir yaprağın koltuğundan çıkan, toprak yüzeyine paralel olarak büyüyen özelleşmiş bir gövde şeklidir. Kollar, boğumlarından, kök ve sürgünleri bulunan yeni bitkiler oluştururlar. Çilek, bu yolla çoğalan bitkilere en tipik örnektir.
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1.
İlgili 16 soru bulundu
✔ Endodermisin altında merkezi silindirin hemen üstünde periskl bulunur. Burada bulunan parankima hücreleri meristem hücrelerine dönüşerek lateral meristemin ve yan köklerin oluşmasını sağlar. ✔ Kökün en iç kısmında merkezi silindir bulunur. Bu bölgede iletim demetleri vardır.
Kökler; ana kök, yan kök ve ek kök gibi çeşitlere ayrılırlar. Tohumun çimlenip, radikulanın gelişmesiyle meydana gelen köke, ana kök denir.
Kök yumruları, bitkinin aktif olarak büyüyemediği dönemlerde besinleri depolayan ve böylece bir yıldan diğerine hayatta kalmaya izin veren kalıcı organlar, kalınlaşmış köklerdir.
Rizomlar genellikle stolonlarla karıştırılır. Stolon bir gövdeden filizlenir, boğumlar arasında uzun boşluklara sahiptir ve sonunda sürgünler üretir. Stolonlu bir bitkinin tanıdık bir örneği, bir çilek bitkisidir. Çilekler genellikle stolonlarını yerden uzatır.
Gerçek gövde yapısına sahip bitkiler, yan dal ve yaprakların çıktığı “nodyum” ve bunlar arasında kalan “internodyum” adı verilen kısımlardan oluşur.
Peridermis, çok yıllık odunsu bitkilerde kök ve gövdedeki enine kalınlaşma sonucu parçalanan epidermisin yerine ikincil bir koruyucu olarak geçen katmandır. Peridermis mantar kambiyumu ve mantar dokudan oluşur. Peridermis üzerinde lentisel (kovucuk) adı verilen açıklıklar bulunur.
b) Prokambiyum Genç büyüme bölgesinden aşağı doğru gelişen hücreler prokambiyumu verir. Bu dokudan iletim sistemi ve koruyucu dokular gelişir. c) Temel doku Örtü doku ve iletim sistemi dışındaki diğer dokular temel dokuyu oluşturur. Bu meristemden öz ve korteks gelişir.
Ksilem veya odun borusu, bitkilerde inorganik maddelerin (su, mineraller vb.) taşınmasını sağlayan borumsu yapılardır.
bitkilerde korteks ile merkezi silindirin sinirinda bulunan endodermis tabakasini olusturan hücrelerin çeperlerinde lignin ve süberin birikimi sonucu olusan serit. kütikulanın iç versiyonu gibi düşünülebilir. suyun geçişine engel olur.
Saplarda ve köklerde, ksilem genellikle sapın iç kısmına daha yakın uzanırken, sapın dışına doğru da floem bulunur. Hatta bazı Asterales dikotlarının saplarında, ksilemin içine yerleştirilmiş floem de olabilir. Ksilem ve floem arasında vasküler kambiyum adı verilen bir meristem bulunur.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Rizom: Toprak altında yatay gelişen gövdelerdir. Köklerden farklı olarak tomurcuk ve nod (düğüm) taşırlar. Bazı rizomlar besin depolamıştır. Rizomlar nodlardan yukarı doğru yeni gövde sürgünleri verirler.
Ağaç önceden verili belirli bir güzergâhtan ilerler ve sırasıyla kök, gövde ve yapraklardan geçerek gelişimini tamamlar, rizomun ise belirli bir güzergâhı yoktur, o kendisine yeni yollar bularak ilerler. Bu çerçevede ağaç bir “evrimle” rizom ise “oluşla” karakterize olur.
Rizom, yer altında bulunan bir bitki türüdür. Rizom birçok hastalık için tercih edilen besin kaynaklarının arasında yer almaktadır. Rizom aslında bir bitki türü değil, bitkilerin üzerinde bulunan depolamak için vejetatif çoğaltma rizomları bulunmaktadır.
Korm (Corm=Sert Soğan, Soğanımsı yumru)
Toprak altında besin depo etmiş, dikey durumdaki kısa ve kalın gövdelere “korm” denir. Gerçek soğanların aksine soğanımsı yumrularda başlıca depo organı bazal plakadır. Küçük soğanımsı yumrular, kormlet veya kormel olarak adlandırılır.
Primer büyüme olarak isimlendirilen bu uzama, köklerin toprakta yayılmasına ve sürgünlerin, ışık ve karbon dioksit ile daha fazla temas kurmasını sağlar. Otsu bitkilerde, yalnızca primer büyüme görülür. olan köklerin ve sürgünlerin giderek kalınlaşmasıdır.
Yaprak ayası (lamina): Fotosentezin, terleme ve solunumun gerçekleştiği kısımdır. Kurak ortam bitkilerinde dar, nemli ortam bitkilerinde ise geniştir. Yaprak sapı (Petiyol): Madde iletimini ve yaprağın güneşlenmesini sağlar. Yaprak tabanı (Bazis): Yaprak sapı ve yaprak ayasını gövdeye bağlar.
Örneğin göz, gözlem, gözgü, gözlemci, gözlük, gözlükçü, gözlükçülük, göre, görgü, görgüsüz kelimelerinin farazi *kö- kökünden türediği düşünülebilir.
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri