Permethrin, baş biti ve uyuz parazitlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Genelde baş biti ve uyuz için (reçetesiz) hazırlanan solüsyona %5 oranında katılarak kullanılmaktadır. Ancak İngiliz ulusal ilaç merkezi, permethrinin bitlenmenin ortadan kaldırılmasında düşük bir etkinliğe sahip olduğunu belirtmektedir.
Permetrin: Bu ilaç, uyuzun neden olduğu semptomları azaltmak ve enfeksiyonu öldürmek için topikal olarak uygulanır. İvermektin: Bu ilaç genellikle ağızdan alınır ve daha şiddetli uyuz vakalarında kullanılır.
Permethrin %1 ve 5 krem, losyon ve şampuan (Zalvor, Kwellada, Nix): Toksisitesi az, sarkopta etkisi güçlüdür. İlaç, akşam bir duştan sonra baş hariç bütün vücuda kaşınmayan yerler dahil uygulanır, çıkarılan giysiler tekrar giyilir, 7-8 saat sonra yeniden duş alınır. Yeni giysiler giyilir.
Etkisini sinir iletimini bozarak paralizi yaparak gösterir. Ortalama bir erişkin için 30 gram uygulamak yeterlidir. Permetrin için 48 saat boyunca total emilim vücuda uygulanan miktarın %0,7' sidir. Permetrin deri esterazlarıyla metabolize olur, 72 saat içerisinde böbreklerle elimine edilir.
KREM-LOSYON (PERMETRİN) KULLANIMI
Boyun, ense, avuç içi ve ayak tabanı dahil tüm vücuda sürünüz. Losyonu sürerken, parmak ve ayak parmakları arası bölgeye (parmak ve ayak tırnakların altı dahi), el bilekleri, dirsekleri, koltuk altı, dış genital organları ve kalçaya özellikle itina gösteriniz.
İlgili 26 soru bulundu
Yetişkinler ve 2 yaş üstü çocuklarda:
METRİN baş ve yüz dışında tüm vücuda uygulanır. El ve ayak parmak araları, el bilekleri, koltuk altı, dış genital organlar, göğüsler, kalçalar, el ve ayak tırnaklarının altlarına iyice sürülmesine özen gösterilmelidir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
Uyuz tedavisinde en sık kullanılan tedaviler permetrin içeren kremlerdir. Bunun yanında kükürt ve benzil benzoat içeren kremler de kullanılmaktadır.
İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2. Uygulama yapılmaz ise yumurtadan çıkan larvalar tekrardan enfeksiyona neden olur.
Permetrin, sinir sistemini felç ederek birçok farklı böcek türünü öldürür. Yutulduğunda veya doğrudan temas yoluyla çalışır ve yetişkinleri, yumurtaları ve larvaları öldürür. Uygulamadan sonra 12 haftaya kadar sürer.
Tedavisinde %5 permetrin krem/losyon öncelikli tercihtir. Çocuk (2 yaş üzeri) ve gebelerde dahi kullanılabilir. Haftada bir kez uygulanır, ilaç enseden itibaren aşağı doğru tüm vücuda sürülür, 10 saat bekletilir ve sonra banyo yapılır. Toplamda 4 hafta uygulanır.
Uzmanlar, semptomları baskılayıcı uyuz kremi ve hijyeni sağlamak için temizleyici losyonlar önerebilmektedir. Bununla birlikte hastalığın semptomlarını azaltmak ve kısa sürede iyileşmek amacıyla evde bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Uyuzda sirke tedavisi en sık uygulanan bitkisel tedavi yöntemidir.
Sirke, uyuzun neden olduğu kaşıntılı cilt döküntüsünün tedavisinde doğal bir çare olarak kullanılabilir. Sirke, uyuz parazitlerinin yok edilmesine yardımcı olabilen asetik asit içerir. Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
1. Duş alındıktan sonra temiz ve serin vücuda baş dışında tüm vücut kaplanacak şekilde uygulanır. genital organlar, kaba etler, el ve ayak tırnaklarının altına dikkat edilmelidir. 3. 8-12 saat beklenir.
Kremi en az 8 saat süreyle cildinizde bırakınız, örneğin geceleri. Kremi uyguladıktan sonra cildinizi güzel- ce su ile yıkayıp kurulayınız. Tüm vücuda kremi sürünüz, şayet yüz ve baş gibi bölgelerde de uyuz (Scabies) varsa oralara da sürülmelidir, aksi takdir- de bu bölgeleri hariç tutabilirsiniz.
Krem en az 8 saat vücuda kalmalı, örneğin gece boyunca. Sonra kremi sabunla yıkayın. Temiz giysiler giyin. Tedaviyi bir hafta sonra tekrarlayınız.
Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir. Kaşıntı ile başlayan hastalık ilerleyen süreçte yaraya dönmektedir. Uyuz paraziti taşıyan insanlarla temas etmek hastalığın bulaşmasına neden olur.
Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar uyuz akarlarını ve yumurtaları hemen öldürerek etkisiz hale getirse bile, hissedilen kaşıntıyı hemen gideremezler.
DSÖ listesinde yer alan "ivermektin" etken maddeli oral tablet, son yıllarda görülme sıklığı artan uyuz hastalığının tedavisi için Türkiye'de ilk defa kullanıma sunuldu.
Uzun araştırmalara karşın uyuzun iğne veya hap şeklinde, yaygın deyişle ''içten kesecek'' bir tedavisi bulunamamıştır. Bu nedenle deriye sürülerek böcekleri öldüren ilaçlar kullanılır.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Permetrin krem (%5'lik) boyundan aşağıya tüm vucuda sürülür. 8-14 saat sonra yıkanır. Lindan %1'lik losyon, boyundan aşağıya tüm vücuda sürülür. 8 saat sonra yıkanılır. Cinsel eşler ve evde yakın temas içinde olan bireyler de tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri