Edebi metinler kendi içerisinde nazım ve nesir olarak ikiye ayrılır. Düz yazı ve mensur eser olarak bilinen nesirler de iki ana başlıkta toplanır. Düşünce yazıları makale, deneme, fıkra, söyleşi ve eleştirilerden oluşur. Roman, öykü, tiyatro ve masal gibi eserler ise olay yazılarının alt türüdür.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Edebi metinler manzum ve mensur olarak ikiye ayrılır. Beyit, bend ve kıtalarla yazılan nazım türlerine manzum eser denir. Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir.
Edebi metin kurmacadır (hayali, tasarlanan). Edebi metin tikel (tek, parça) olanda tümeli (bütün) temsil eder; edebi metinde dile getirilen gerçeklik bir kişiye, yalnız bir olaya veya bir ana özgü değildir. Edebi metinde farklı dönemler, birçok görünüş ve kişi bu yapı ve söyleyişte temsil edilir.
Mensur, ölçülü bir yazı türü olan nazımın karşıtıdır. Bir düşünceyi dil kurallarına uygun biçimde yazma metodu olan nesir, düşüncelerin iletimine daha elverişlidir. Ama nazıma göre çok geç oluşmuş, ancak matbaanın bulunuşundan sonra gelişmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Arapça kökenli bir sözcük olan mansur, nusret sözcüğünden türetilmiş olup ilk anlamı yardım eden, vesile olandır. Edebiyatta ise düz yazı anlamına gelen bu kelime öykü, roman, deneme ve makale gibi edebi eserleri tanımlamak için kullanılır.
İkisi arasındaki en belirgin fark nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsarken, nesir ise edebiyatın şiir dışında kalan tüm biçimlerini kapsar. Yani tiyatro, roman, deneme ve öykü gibi türleri kapsar. Mensur ile nesir arasında ise bir fark yoktur çünkü nesir ve mensur aslında aynı anlamdadır.
Metin, cümlelerden oluşan, daha yerinde bir söyleyişle cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. Edebi metin kendine özgü dili, gerçeklikle olan ilgisi, estetik yaşantı uyandırması, çok anlamlılığı, yazıldığı dönemi temsil etmesi, kendine özgü anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Edebi anlamıyla anlatı kavramı, sizin bu “yaşanan olayı”, hangi bakış açısıyla, ne sırayla, hangi bakış açısıyla, nasıl bir ton ile anlattığınızı, daha doğrusu, tüm bu tercihler yapıldıktan sonra ortaya çıkan son ürünü ifade eder.
Edebi eserler kaça ayrılır, sorusuna kurmaca metinler ve öğretici metinler olma üzere ikiye ayrıldığı yanıtını veririz. Kurmaca metinler hikaye, roman gibi metinlerken öğretici metinlerin deneme makale gibi metinlerdir.
Tek bir anlamları bulunmaz, okuyucunun bilgisi, görgüsü, psikolojik durumuna göre yeniden anlamlandırılır ve yorumlanırlar. Edebi metnin özellikleri şu başlıklarla sıralanabilir; İşlenmiş bir dil ve anlatımla oluşur. İnsanda güzel duygular, hayaller ve zevkler uyandırır. İnsanın duygu düşünce ve hayallerini besler.
Anlatımı güçlendirmek için belli başlı söz sanatlarının kullanıldığı yazılı eserler ''edebi'' olarak nitelendirilir. Edebi eserler anlatım tekniğine ve içeriğine göre birçok türe ayrılır. Genellikle beyit ve kıtalarla kaleme alınan eserlere şiir ya da manzum denir.
Edebi kelimesinin doğru yazılışı "edebi" şeklinde olmalıdır. Yazımı genellikle ebedi kelimesi ile karıştırılmaktadır. Ancak edebi ve ebedi kelimeleri farklı anlamlara gelen iki kelime olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru kullanımı edebi şeklinde olmalıdır.
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür.
Aktarılan yazılı yazısız her şey edebî üründür.” Cemil; edebî ürünlerde kültür ve kültüre ait ögelerin yer aldığını, yazılı ya da yazısız her şeyin edebî ürün olarak değerlendirilebileceğini ifade etmiştir.
Edebiyat'ı edebiyat yapan iki temel özellik vardır: 1) Dil-üslup 2) Estetik-güzellik. Bu özelliklerin ikisi de okuyucuya ve yazara göre değişkendir. Edebiyat duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakine anlatabilmek için bir araç niteliğindedir. Edebiyatta içerikten çok o içeriğin nasıl dile getirildiği önemlidir.
Edebî tür, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmış çeşitleridir. Bir başka söyleyişle, biçim ve öz bakımından ortak kurallara göre yazılmış ve söylenmiş eser kümelerine verilen addır. Edebî türler, değişmeyen yazı kalıpları değildir.
Sanatsal metinler sanatçının eserinde okuyucunun hayal dünyasına izler bırakmak amacıyla şiirsel bir dil kullanarak etki altına almayı sağladığı metinlerdir. Sanatsal ifade olarak gerçeklik değiştirilerek veya yorumlanarak anlatılmaktadır.
Anlatmaya bağlı edebi metinler; olay ya da durum çevresinde gerçekleşen yer, zaman ve kişilerin belirtilip olayların bir düzen içerisinde okuyuculara aktarıldığı edebi metinlerdir. Bunlar; destan, masal, halk hikayesi, manzum hikaye, mesnevi, roman, hikaye şeklindedir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Sözlükte nesr (nisâr) “dağıtmak, saçmak, sözü çoğaltmak” anlamında masdar ve “nazım dışında düzenlenmiş söz” anlamında isimdir. Karşıtı nazımdır.
Nesir (düz yaz›); manzum olmay›p ahenk ve belli bir ölçü ile s›n›rlanmayan, dilbilgisi kurallar›na uygun anlat›m biçimidir. Duygu ve düflünceleri, gra- mer kurallar› çerçevesinde sözlü ve yaz›l› olarak an- latma yöntemi olan nesir, genelde vezin ve kafiyeli olan nazm›n karfl›t›d›r.
Manzum hikâye, Nazım şeklinde yazılan hikâyelere denir. Manzum hikâyelerin öykülerden tek farkı şiir biçiminde yazılmış olmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri