Peşin Ödeme (Advance Payment) Alıcının (ithalatçı), mal bedelini bankası aracılığıyla satıcıya (ihracatçıya) mallar yüklenmeden önce ödemesidir.
Peşin Ödeme Nedir? Sevkiyat gerçekleşmeden önce ithalatçının ihracatçıya direkt ödeme yapmasıdır.
Peşin ödemede mallar alıcıya sevk edilmeden önce ödeme ihracatçı tarafından alınmaktadır. Peşin ödemeler genellikle elektronik havale (wire transfer) ile ithalatçının bankasından ihracatçının bankasına ulaştırılmaktadır. Peşin ödemeler ithalatçılar açısından ise en dezavantajlı ödeme yöntemidir.
Peşin ödeme genellikle birbirini çok iyi tanıyan alıcı ve satıcı arasında yapılmaktadır. Bu ödeme şekli ihracatçı ve ithalatçı arasındaki güvene dayanır.
Peşin ödeme; mal bedelinin malın fiili ihracatından önce ödenmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir ifade ile malların bedeli, ithalatçı tarafından ihracatçıya gerek banka kanalıyla gerekse başka şekillerde malların teslim alınmasından önce peşin olarak ödenir.
İlgili 33 soru bulundu
Fiili ihraç yapılmadan önce, ihracat bedelinin peşin olarak tahsil edildiği ödeme şeklidir. Bu yöntem, genellikle daha önce birbirleriyle ticaret yapmış ve aralarında güven ilişkisi tesis edilmiş taraflarca tercih edilmektedir.
Mal Mukabili Ödeme
İthalatçının çok iyi tanınması ona güvenilmesi veya bir banka garantisi ile güvence sağlanması gerekir. Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan ödeme yöntemi %66,5 payıyla mal mukabili ödeme yöntemidir.
Peşin Ödemeli Akreditifler (Red Clause Letter of Credit)
Akreditif bedelinin tamamının veya bir kısmının peşin olarak ihracatçıya ödenmesine olanak tanıyan akreditiflerdir. Böylece ihracatçıya bir finansman sağlanmış olur. Peşin ödemeli akreditiflerde malın alıcısının riski daha fazladır.
Peşin ödeme şekli ihracatçılar için en avantajlı ve en risksiz dış ticaret ödeme yöntemidir.
Nakit, elde tutulan ve ödemelerde anında kullanılabilen para. Nakit kavramı ile daha çok kâğıt ve metal paralar kastedilir. Bir mal veya hizmet teslim alınmadan önce veya teslim alınırken yapılan ödemeye, peşin ödeme denir.
Taksitli satın alımın vade farkının, ürün veya hizmetin fiyatına önceden eklenip sunulmasına ve taksit sayısı değiştikçe fiyatın değiştirilmemesine peşin fiyatına taksitlendirme denir.
Nakit ödeme ve peşin ödeme en çok karıştırılan ödeme yöntemleridir. Nakit ödeme alışverişlerde para kullanılmasıdır. Peşin ödeme ise ödenecek tutarın nakit ya da kart ile tamamının yapılmasıdır yani taksitsiz ödenmesidir.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
Akreditif (Akreditif uluslararası işlemlerde kısaca L/C - Letter of Credit olarak adlandırılmaktadır); İhraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların yerine getirilmesinden sonra ödemenin yapılacağına ilişkin bir çeşit teminattır.
2.3 Mal Mukabili Ödeme
Malın bedelinin satıştan sonra ödenmesi ile malın finansmanı için kaynak sağlanmış olur. İthalatçı açısından cazip olan bu ödeme şekli, ihracatçı açısından risklidir.
(4) İthalat bedeli, ihracatçı adına Türkiye'de açılan DTH'ye veya TL mevduat hesabına yatırılmak suretiyle ödenebilir.
İdari para cezasına karşı başvurulacak yol, Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir. İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
Peşin Ödeme
İthalatçının mal bedelini peşin olarak ödediği, ihracatçının ise yüklemeyi mal bedelini aldıktan sonra gerçekleştirdiği ödeme türüdür.
İhraç edilen malın bedelinin, bu malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödenmesi şeklinde yapılan bir ödeme türüdür. İthalatçının gelen malı devralmasıyla bu malın mülkiyeti değil, ancak zilyedliği kendisine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri