Petek bal eğer ki oda sıcaklığının üstündeki yerlerde ise buzdolabında saklanmalıdır. Ancak oda sıcaklığının 24-25 dereceden daha aşağıda olduğu nemsiz ortamlarda dışarıda da muhafaza edilebilmektedir.
Bal temiz kaplarda saklanır. Balın rengini görebilmek önemli olduğundan şeffaf kaplarda saklamak balın kalitesini ve rengini uzun süre korumanıza yardımcı olacaktır. Balın kabuğunu petek üzerinde tutmaya çalışın. Balın sıvısı bu kabuk tarafından bozulmadan tutulur.
Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız. Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Çünkü balın kalitesi ve yapısıyla ilgisi yoktur. Peteklerde yumurta güvesi bulunuyorsa, bu petekler buzdolabında belirli bir süre saklandığında ölürler.Bir başka çözüm ise Güvelenen kısmı kesip atıp balı tüketmeye devam ediniz.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Petek bal eğer ki oda sıcaklığının üstündeki yerlerde ise buzdolabında saklanmalıdır. Ancak oda sıcaklığının 24-25 dereceden daha aşağıda olduğu nemsiz ortamlarda dışarıda da muhafaza edilebilmektedir.
Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir.
Petekli ballarda genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklı kurtlanma meydana gelmektedir. Uygun olmayan koşullarda saklanan petek ballar zamanla bozulmaktadır. Saklama alanı denilince herkesin aklına buzdolabı geliyor olsa da petek balınızı buzdolabında saklamamaya özen göstermelisiniz.
Balın tatlı olmasının nedeni, arıların peteği havalandırarak nektardaki su oranını düşürmesidir. Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur.
Kurtlanan balı temizlemenin bir yolu yoktur.
Bu bal kesinlikle yenmemelidir. Bu sebeple balı aldığınız üretici veya mağaza ile iletişime geçmelisiniz.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir. Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal, emilmiyorsa gerçek baldır. Gerçek bal soğuk havada donma yapmaktadır. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapması, balın gerçek olduğunu göstermektedir.
Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Balı benmari usulüyle çözündürürken, besin değerlerini ve zengin özelliklerini korumak adına doğrudan ateşle temas ettirmemeye büyük özen göstermek gerekiyor.
İŞTE 2023 YENİ SEZON BAL FİYATLARI!
Geçen yıl kilosu 200 liradan satılan petek bal bu yıl 300 liradan, 250 liraya satılan süzme balın kilosu 350 lira olarak satılacak. Geçen yıl 300 lira olan karakovan balın kilo fiyatı ise 450 lira olarak belirlendi.
Petek Bal Nasıl Tüketilir? Petek bal, kahvaltılarda direkt olarak tüketebileceği gibi, tereyağı ve kaymakla birlikte ekmeğe sürülerek de tüketilebilir. Yemeklerden sonra hissedilen tatlı yeme isteğini gidermek için sağlıklı bir alternatif olan bu bal, kilo aldırmaz ve kan şekerini yükseltmez.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Kristalleşen balın, besin değerinde değişme olmamaktadır. Kristalleşmiş olan bal ısıtılarak ya da olduğu gibi güvenli bir biçimde tüketilebilmektedir.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Bu işlem yaklaşık 3-4 ay sürer. Her bir işçi arının yaklaşık bir çay kaşığı kadar ürettiği ballar petekleri doldurunca son işlem olarak arılar balların dökülmemesi daha sağlam muhafazası için petek üstünü mühürlerler ve böylelikle petek balımız tamamlanmış olur...
Eğer petekte sırlar varsa, önce bıçak yardımıyla bu sırları sıyırmanız gerekir. Daha sonra temiz bir tülbent ile peteği sarın. Peteği toz almayacak bir yere asın ve altına geniş bir kap yerleştirin. Bir süre sonra bal petekten ayrılır ve alttaki kabın içine doğru süzülür.
Petek balını saklarken ağzının kapalı olmasına özen göstermelisiniz. Hava alırsa nemlenme ve bozulma meydana gelecektir. Petek bal küflenir mi? Nemli ve tozlu ortamlarda balınızın küflenme ihtimali oldukça yüksektir.
Süzme bal petekten süzüldükten sonra bir süre bekletilir. Bu süreçte balın içindeki polenler yapısal olarak yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucunda bal, polen türüne ve miktarına da bağlı olarak beyaz bal halini alır. Süzme balın içindeki polen miktarı ne kadar fazlaysa bal da o kadar beyazlaşır.
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Bal, tercihen cam kavanozlarda saklanmalı ve kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır. Bal, güneş ışığından ve sıcaktan korunmalıdır. Bal, buzdolabına konulmamalı ve aşırı soğuktan da korunmalıdır. Bal, için en ideal ısı oda sıcaklığıdır.
Balın donma sıcaklığına bakıldığında bal buzlukta donmaktadır. Ancak sürekli donan ve çözülen bal bir süre sonra içeriğindeki kaybedebilmektedir. Bu yüzden buzdolabında saklamak yerine oda sıcaklığında, kuru bir yerde, güneşe maruz bırakılmadan ve ağzı kapalı bir şekilde saklanması tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri