Balın rengi, arıların nektar aldığı bitki çeşidine göre renksizden koyu kahverengiye kadar değişmektedir. Balın rengini belirleyen başlıca etkenler, çiçek polenlerinin renkleri, nektarda bulunan bileşiklerin renkleri ve salgıların bulunduğu ağaç kabuklarının renleridir.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Peteğin rengi ne kadar kahverengi hatta kara ise arı kovana o kadar çok yavru atılmıştır ve propolis zengin olmaktadır. Adını renginden alan karakovan balı da bu sebeple değerlidir. Bu yüzden gerçek petek balı kahverengi veya daha koyu renkte olabilmektedir.
Arı peteğinin inşasında kullanılan balmumu da (bal gibi) tamamen yenilebilir yapıdadır ve sağlık üzerinde dikkate değer bir zararı yoktur.
Bu böceklerin beslenmelerinden geriye kalan, mineral ve şeker açısından çok zengin olan atık maddeler karıncalar ve arılar için yararlı bir besin kaynağını oluşturur. Bu değerli maddeler arılar tarafında toplanır ve kovana taşınır. Böylece, nektar balından farklı bazı özelliklere sahip olan siyah bal ortaya çıkar.
İlgili 15 soru bulundu
Kara Kovan Balı Nasıl Saklanır? olmadan, güvenle tüketilebilir.
Bütün bu etkileri saydıktan sonra aklınıza balın kalitesi ile rengi arasında bir ilişki olup olmadığı gelebilir. Ancak kalite ile renk arasında belirli bir bağlantı yoktur. Sadece beyaz ve sarı renklerine daha yakın balların tüketici tarafından daha çok rağbet gördüğünü belirtebiliriz.
Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur. Amino asit, şeker, demir, bakır, manganez miktarları artıkça balın rengi koyulaşır.
Arılarda Kireç Hastalığı
Hastalığa yakalanmış petekleri önce kirli beyaz bir küf sarar. Bu küf zamanla gittikçe siyahlaşır. Bu esnada larvaları etkileyerek ölmelerine neden olur.
Bunlar, beyaz, kırmızı ve siyah bal olarak adlandırılır. Pamuk ve arı sütü balı gibi ürünler beyazken çiçek özüyle işlenenler kırmızıdır. Ancak gıda, çam ve meşe gibi sadece salgıdan elde ediliyorsa siyah renkli olur.
Gerçek balın rengi ve kıvamı, arıların ne tür çiçeklerden nektar topladığına ve mevsime göre değişebilir. Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir. Kir ve pas, yapışkan bir sıvı ortaya çıkarır.
BLACK EDITION – KAZDAĞLARI SİYAH BAL; 3 yıl üst üste Amerika Uluslararası Bal Yarışmasında "Koyu Bal" kategorisinde dereceye giren Ödüllü Balımız...
Gerçek petek bal glikozlu olan ballara nazaran çok daha koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Balın kendine özgü esans tarzı hafif bir kokusu bulunmaktadır. Öyle ki petek balı kesme esnasında ya da bir kap içerisindeyken bu kabın kapağı açılıp kapanırken var olan kokusu çok daha yoğun bir şekilde algılanabilmektedir.
Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Antibiyotik verilen kovanın balı uzun bir süre tüketilmemelidir. Arılıkta kullanılan ekipmanlar ve hastalıklı kolonilerin boş kovanları 50 lt suya 1 kg soda eriyiği ile dezenfekte edilmelidir. Yavru Çürüklüğü Hastalıklarından Korunmak İçin; Arılık her zaman temiz ve düzenli olmalıdır.
Kovan temizliği genellikle çamaşır suyu ile yapılsa da, özel olarak üretilmiş solüsyonlar kullanmak daha faydalı olacaktır. Maddenin uygulanması ise bir sünger ile yapılabilir. Ayrıca kovanı temizlemeden önce kazımak ve tozlarını almak gerekir. Bunlar da fırça ve el demiri yardımıyla yapılabilir.
Balın tatlı olmasının nedeni, arıların peteği havalandırarak nektardaki su oranını düşürmesidir. Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur.
Balı satın aldığınız kavozun üzerinde yazan ambalajda glikoz ya da frukoz şurubu gibi maddeler yazıyorsa o balda katkı maddesi bulunmaktadır. Gerçek balın rengi koyu renktir ancak sahte bal daha açık renktedir. Gerçek balın kokusu olmaz.
Petek balını saklarken ağzının kapalı olmasına özen göstermelisiniz. Hava alırsa nemlenme ve bozulma meydana gelecektir. Petek bal küflenir mi? Nemli ve tozlu ortamlarda balınızın küflenme ihtimali oldukça yüksektir.
Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Balı benmari usulüyle çözündürürken, besin değerlerini ve zengin özelliklerini korumak adına doğrudan ateşle temas ettirmemeye büyük özen göstermek gerekiyor.
su oranı %17-20 düzeyine indirilerek petek gözlerinin üzeri sırlanır. Mevcut petek gözlerinin en az yarısı sırlanmış ise bal olgunlaşmış ve hasat zamanı gelmiş demektir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri