1. Yumurta kabuklarını gübre olarak kullanın. Özellikle eğer domates yetiştiriyorsanız, domateslerinizin bolca kalsiyuma ihtiyacı olacağını bilmelisiniz.
Bu çöpler içerisindeki geri dönüşümü mümkün olan yumurta kabuğu, kağıt ve karton, naylon ve poşet, plastik, cam, pet şişe, demir ve kemik gibi geri dönüşümü mümkün olan atıkları çöp depolama sahasına götürmeden bunları kaynağında ayırıp kullanılabileceği alanlara yöneltmek çok önemli.
Kahverengi sıfır atık kutularına atılabilecek atık örnekleri: Meyve ve sebze atık ve artıkları, her türlü yiyecek atığı, her türlü çay ve kahve posaları, park ve bahçe bakımından kaynaklı yeşil çimen, çiçek, yaprak vb atıklar, vb. Atık piller için kırmızı renkli sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Kağıt havlular, makyaj temizleme mendilleri, peçeteler geri dönüşüm kutusuna değil, çöpe atılmalı. Yapışkan bantlar geri dönüştürülemiyor. Dolayısıyla geri dönüşüme girecek karton ve kağıtlardan yapışkan bantların ayrılması gerekiyor.
Yumurta kabuklarını sirkeli suda kaynattıktan sonra sudan çıkarın ve bir tepsiye dizip fırına atın. Fırında da 30 dakika kadar en az 100 derecede bekletin. Tertemiz olan yumurta kabukları kullanıma hazır!
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir.
Kabuktaki lif kullanılarak iplik üretilmektedir. Muz kabuğundan iplik üretimi yeni bir işlemdir. Geri dönüşümün modern taraflarıdır. Muz kabuğu, diğer gıdaların yenmeyen bölümleri gibi, gübre olarak kullanılmaktadır.
Atık Cam. Cam şişe ve kavanozlarınızı yeşil-beyaz renkli Cam Kumbaralarına atabilir, çevreyi korurken enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bir cam şişe doğada 4000 yıl yok olmadan kalabilir. Cam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüşür.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Siyah veya Gri Kutu: Geri kazanım yapılamayan artık atıklar veya ev çöpleri ve geri dönüşüm edilemeyen diğer tüm atık türleri (örneğin porselen, hijyenik ürünler, kirli ambalajlar, hasarlı ayakkabılar veya ev eşyaları, elektrikli süpürge torbaları, bebek bezleri, sigara izmaritleri, cam gözlükler).
Yumurta kabuğunun kalsiyum açısından zengin bir kaynak. Kalsiyum karbonat, doğadaki kalsiyumun en yaygın formudur. Deniz kabuklarında, mercan kayalıklarında, kireç taşında da bu formda bulunur. Yumurta kabuğu ise hem ucuz hem de kalsiyum supplementi olarak kullanmaya da oldukça uygun.
Bitkilerinizin dibini kazıp buraya yumurta kabuğu yerleştirmek hem bitkilerin daha fazla su almasını hem de toprağın daha fazla havalanmasını sağlar. Yumurta kabukları çabucak çözünür. Kabukta bulunan kalsiyum ve mineraller kısa sürede toprağınızı zenginleştirir.
-- Cam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüşür.
Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz. Bu şekilde yeterince büyüdükten sonra konteynera atıyoruz.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Yumurta kabukları çabucak çözünür. Kabukta bulunan kalsiyum ve mineraller kısa sürede toprağınızı zenginleştirir. Domates, patlıcan ve biberler kalsiyum eksikliğinden dolayı büyürken çürürler. Bunun önüne yanlarına yumurta kabuğu gömerek geçebilirsiniz.
11- Kâğıt peçete, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler geri dönüşür mü? Hayır. Bu ürünler geri dönüştürülemez. Dolayısıyla evde evsel atık ile birlikte çöpe, dışarıda ise çöp konteynerine atılmalıdır.
Geri dönüşüme yollanan kağıtların temiz olması gerekir. Makyaj temizleme mendili, bebek bezi, ped, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve ıslak mendil gibi kozmetik ve hijyenik kağıtlar ve kirlenmiş her türlü kağıt geri dönüşüm kutusuna değil çöpe atılmalıdır.
Bu plastik kartondan tam olarak ayrılamaması sebebiyle geri dönüşümde istenmeyen bir atık türüne dönüşmektedir. Karton bardaklar geri dönüşüme kabul edilmediği için büyük oranda çöp depolama sahalarına gitmektedir. Karton ve plastik tek kullanımlık atıklar yerine çok kullanımlık alternatifler kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri