Petrol ithal eden ülkelerde petrol fiyatlarının artması bu ülkelerden daha çok döviz çıkışına sebep olacaktır. Döviz çıkışı ülke içinde döviz miktarının azalmasına yol açacaktır. Azalan döviz miktarı döviz kurlarının değerlenmesine neden olacaktır.
Petrol, dolar cinsinden işlem gören emtialardan birisidir. Dolayısıyla petrol fiyatları üzerinde doların etkisi görülmektedir. Ancak bu ilişki, genellikle ters orantılıdır. Çünkü dolar yükseldiği zaman, 1 varil petrol için ödeyeceğiniz miktar azalacaktır.
Petrole artan talep artan arzı gerektirir. Aksi takdirde talep fazlalığı (excess demand) nedeniyle petrol fiyatları atacaktır. Ancak artan petrol üretimi yer altındaki bilinen stokların azalmasına, dolayısıyla petrolün gelecekte daha az arz edilebilir olması anlamına gelir. Bu da petrol fiyatlarının artmasına yol açar.
Apergis ve Miller (2009) hisse senedi fiyatlarının petrol fiyatlarındaki değişime asimetrik şekilde tepki verdiğini de belirtmiştir. Buna göre yükselen petrol fiyatları hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olurken, düşen petrol fiyatları hisse senedi fiyatlarını yükseltmez.
Maliyet enflasyonu, petrol ve gıda gibi emtia fiyatlarının yükselmesi veya doğal afetler gibi nedenlerle üretim maliyetlerinde artış yaşanması sonucunda ortaya çıkar.
İlgili 30 soru bulundu
Bir ülke petrol talep ederken bunu kurdaki değişimlere göre ayarlamaktadır. Doların değer kaybetmesi durumunda petrol fiyatları düşüş gösterir. Buna bağlı olarak petrol talebi artar.
Dünyada ve ülkemizde akaryakıt fiyatlarını değiştiren temel faktör arz ve talep dengesidir. Dünyada petrol kaynaklarının kısıtlı olması ve talebinin de genellikle fazla olması petrol fiyatlarının yüksek olmasını sağlamıştır.
Petrol değeri korunurken, kademeli artışa bile gidiyor. Ancak küresel ekonominin hazır olmadığı bir faiz artırımı, petrol fiyatlarının üstünde baskı oluşturabilir. Yani, bu durum ABD Doları'nın yükselmesi karşısında ham petrole olan talebin düşeceğini gösterir.
Tüpraş: Petrol fiyatlarındaki düşüşün şirketin karlılığına etkisini sınırlı pozitif olarak yorumluyoruz. Düşüşün rafineri marjındaki değişim ve stoklara etkisi olacaktır. Hammadde maliyetlerine yansıma olumlu yönde olurken bu yansımanın ürün fiyatlarına da etki etmesi beklenebilir.
Bu arada petrol fiyatlarındaki artış da dikkat çekiyor. Bu artışın üretimde girdi olarak petrol ve türevlerini kullanan Aksa Akrilik, Kordsa, Petkim, Aygaz, Tüpraş, THY, Pegasus ile cam, çimento ve gübre şirketlerinin performansım etkileyeceği hesaplanıyor.
OPEC arzı düzenleyerek petrol fiyatlarını kontrol etmektedir. Aslında OPEC fiyatları düzenlemek ve muhafaza etmek için kurulmuş olmasa da petrol fiyatları konusunda savunmacı olarak petrol arzının artmasına neden olmuştur (Noreng, 2004: 160).
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır.
Bölgede yaşanacak bir çatışma, petrol fiyatlarını doğrudan etkileyebilir. Çatışmanın Suez Kanalı gibi stratejik noktaları etkilemesi durumunda, petrol taşımacılığına yönelik aksamalar küresel ölçekte petrol fiyatlarının yükselmesine neden olabilir.
Ürün fiyatlarının Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına yansımasında, ürün fiyatlarındaki değişim kadar döviz kuru da önemli rol oynuyor. Türk Lirası'nın değer kaybı nedeniyle geçtiğimiz aylarda ham petrol ve ürün fiyatlarına Türk Lirası cinsinden bakıldığında artış, dolar cinsindeki artıştan çok daha yüksek.
Türkiye'nin günlük ortalama petrol tüketimi 989 bin 900 varil. Petrolün varili yaklaşık 82 dolar. Yani günlük petrole verdiğimiz para 82 milyon dolar. 800 milyon dolar değerindeki petrol Türkiye'nin 9-10 günlük tüketimi. İşleri güçleri algı yönetimi.
Dolara olan talep artarsa doların değeri de artar.
Tersine, talep azalırsa değer de düşer. Yabancı vatandaşlar, yabancı merkez bankaları veya yabancı finans kuruluşları gibi uluslararası taraflar daha fazla dolar talep ettiğinde dolara olan talep artar.
İNDİRİMLİ RUS PETROLÜ KÂRI ARTIRDI
Tüpraş'ın 2022'deki kâr artışında, Ukrayna savaşının ardından rafineri kâr marjlarının artmasının yanı sıra Rusya'dan indirimli petrol alıp bunu Akdeniz fiyatlarıyla satması etkili oldu.
TUPRS hisse senedinin 2018-2022 yılları arasındaki 5 yıllık performansını incelersek, fiyatın 12,95 TL'den 70,32 TL'ye yükseldiğini; bunun da %443 değer artışına karşılık geldiğini görürüz.
TÜPRAŞ Hissesi Neden Düşüyor? Son sermaye artırımını 2001 yılında gerçekleştiren TÜPRAŞ, 4 Nisan 2023 tarihinde yüzde 600 oranında bedelsiz sermaye artırdı. Bu yüzden TUPRS hisse koduyla BİST'te yer alan hissede bölünme meydana geldi.
Dolar: FED faiz oranını artırırsa, doların değeri de artar. Çünkü yüksek faiz oranı, dolar cinsinden yatırım yapmayı cazip hale getirir. Dolar talebi arttıkça doların değeri de yükselir. Tam tersi durumda ise doların değeri düşer.
TCMB'nin 2024 Yılı Ortalama Petrol Fiyatları Tahmini
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı için ortalama petrol fiyatları tahminini güncelledi. Yeni tahmine göre, 2024 yılında ortalama petrol fiyatlarının 76,3 dolar olması bekleniyor. Bu, önceki tahmin olan 73,6 dolardan bir artışı temsil ediyor.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder.
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te.
Türkiye halen doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 1'ini, petrol ihtiyacının da yaklaşık yüzde 6'sını yerli kaynaklardan karşılıyor.
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri