Haber ve dilek kipleri olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Türkçede olumsuzluk ve soru bildiren kipler de yer alır. 7. sınıflar için çekimli fiil ve kip konusunu örneklerle anlattık. Dilek kipleri fiilin yapısına göre dörde ayrılır.
Haber kipleri geçmiş, şimdiki, gelecek ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır. Cümle içerisindeki her eylem bu dört zamandan birini bildirir. Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır.
Fiilde kipler dilek ve haber kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır.
İlgili 19 soru bulundu
Haber kipleri geçmiş, şimdiki, gelecek ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Türkiye Türkçesinde şart kipi fiil kök veya gövdelerine getirilen -sA ekiyle yapılır. Şart anlamı verdiği cümlelerde tek başına bir yargı ifade etmez. Getirildiği kelimeye şart koşul anlamı katarak cümleler meydana getirir.
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Dilek kipleri eki fiilin sonuna getirilir. Fiilin sonuna getirilen eklerle fiile bir dilek, istek, şart, emir anlamı katarlar. Dilek kipleri getirilen fiillere kip ekinden sonra şahıs eki de getirilebilir. Dilek-şart kipi fiile bir durumun gerçekleşmesinin bir şarta, bir isteğe bağlı olduğunun anlamını verir.
Haber (Bildirme) kipleri bir zaman anlamı taşıyan kipler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - Bilinen (görülen, bilinen, di'li) Geçmiş Zaman Kipi: Fiillerin kök ya da gövdelerine "-dı/di/-du/-dü ; -tı/-ti/-tu/-tü" eklerinin getirilmesi suretiyle yapılmaktadır.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
Şart kipi kuran -sa / -se eki ile dilek kipi kuran -sa / -se ekleri farklı yapı unsurlarından oluşmuştur (Korkmaz 1995: 160- 2). Eski Türkçede uzun zaman şart eki olarak -sar, -ser kullanılmış, sonra devre- nin sonlarında r düşerek ek -sa, -se biçimine geçmiştir (Ergin 1972: 309).
Tip Gereklilik Kipi: -mak veya -ma (çekim ekleri veya iyelik ekleri) + gerek, lâzım (Ttr., Gag., Uy., Öz., Krm., Bşk., Kum., Nog., Kkp., Çuv.) Bu bildiride örnek olarak yukarıdaki bilgilerle yetinilmiş ve diğer dört grup, zaman darlığından dolayı verilmemiştir.
Buyruk kipi de denilen emir kipine, kullanım şekline göre EMİR ve RİCA anlamı verilebilmektedir. -Şu kalemi bana verin. Cümlesinde emrediyor olunduğu görülürken, -Şu kalemi bana veriniz.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Gereklilik cümlesi, gereklilik eki -meli ile oluşturulan cümledir. -meli eki büyük sesli uyumuna uyarak -malı hâline dönüşebilir. Gereklilik, tavsiye ve bazen de zorunluluk bildirir.
Fiillerde zaman bildirmek veya bildirmemek için fiil kipleri kullanılır. Fiil kipleri ikiye ayrılır. Bunlar haber kipleri ve dilek kipleridir. Dilek kipleri şart kipi, İstek kipi, gereklilik kipi ve Emir kipinden oluşur.
İstek kipi ekleri '-a, -e'dir. İstek kipi ekleri eylemin yapılması veya fiilin olumsuz olarak yapılmaması istendiği durumlarda kullanılır. İstek kipinin olumsuzu '-ma, -me' olumsuzluk eki ile yapılır. İstek kipi tüm şahıslar için çekimlenebilir.
Dilek, bir şeyin olmasını istemek anlamını taşır. Dilek kipleri de dolayısıyla bu isteğin kiplerini taşıyan kiplerdir. Bu kipler gereklilik, istek kipi, emir kipi, dilek şart gibi olarak ayrılır.
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
geçmiş zaman hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Eylemlere "-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü" ekleri getirilerek yapılan, anlatan kişinin harekete bizzat tanık olduğunu, eylemi gördüğünü belirten bildirme kipi.
Türkçede geniş zaman kipi fiil cümlelerinde fiil köküne -r, -ir veya -er eki eklenerek oluşturulur. Türkiye Türkçesinde geniş zaman kipinin damak uyumu ve dudak uyumu gereği altı biçim birimciği kullanılmaktadır. Ses uyumlarına göre ek üzerinde gerekli düzenlemeler yapılır. Güneş doğudan doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri