Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
Bu durumun çok daha ciddi sonuçları olabilir ve bir ayak hastalıkları uzmanı tarafından teşhis ve tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bazı kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak vücudunuza yeterince hızlı kan pompalanmaması da ayak üşümesi nedeni olabilir.
Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir. Toplumda en sık görülen anemi nedenlerinden birisi olan demir eksikliği anemisi; gerek yoğun iş temposu, gerekse yetersiz beslenme gibi durumlarda sağlıklı insanlarda bile bir süre sonra görülebilir.
Kırmızı kan hücreleri yetersiz sayıda olduğunda vücutta anemi (kansızlık) oluşur. Özellikle aneminin ilerlediği vakalarda, ayakların üşümesi kaçınılmaz bir semptom olarak belirtilir. Bunun yanında çok sağlıklı insanlarda bile demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir.
İlgili 34 soru bulundu
El ve Ayak Üşümesi
Bunun sebebi ise yetersiz beslenme, katı diyet uygulama, aşırı kan kaybetme (uzun adetler nedeniyle) veya sindirim sisteminde emilim eksikliği olabiliyor. Tedavi olmadıkça üşüme ile başlayan halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi belirtiler giderek ilerliyor ve yaşamı olumsuz hale getiriyor.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Ayak üşümesi; diyabet, anemi ve başka hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Ayak üşümesinin bir sağlık probleminin işaretçisi olup olmadığını öğrenmek için kişinin doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.
Soğuk ayaklar, bebeğin rahatsız hissetmesine ve uyku düzenini bozmasına neden olabilir. Bebekler soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlıdır. Ayakları sıcak tutmak, vücut sıcaklığını koruyarak bu tür hastalıkların riskini azaltabilir. Bebeklerin ayakları hızla büyür.
Vücudun verimli bir şekilde kan pompalamasını sağlamak ellerin ve ayakların ısınmasına yardımcı olur. Bu, günlük egzersiz yaparak, gün içinde düzenli aralıklarla hareket ederek, kol ve bacakları esneterek ve sağlıklı bir diyet uygulanarak sağlanabilir.
Ayak üşümesi, kişiden kişiye farklılık gösterebilirken vücudun soğuk havalar karşısında gösterdiği doğal bir tepki olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda tıbbi bir sorun olarak da karşımıza çıkabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Vücudun sıcaklık seviyesi düştüğünde el ve ayaklarda bulunan kan damaları daralır.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Ayak Altı Yanması Hangi Hastalığın Belirtisidir? Ayak altı yanması, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu sorunlar arasında diyabet, periferik nöropati, tiroit hastalıkları, sirkülasyon bozuklukları ve mantar enfeksiyonları yer alır.
Vitamin eksikliği bulunan kişiler vitamin değerlerini ölçtürmek ve tedavi olmak için hastanelerin İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmeli ve uzman bir iç hastalıkları doktorundan yardım almalıdır.
Anemi (Kansızlık): Kanda yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmaması durumu. Demir eksikliği anemisi, vitamin eksikliği anemisi, talasemi gibi çeşitli anemi türleri hematolojinin ilgi alanına girer.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.
Eğer ayaklarınızın ısısının çok düştüğünü düşünüyorsanız ayaklarınızı hareket ettirebilirsiniz. Evin içinde yapacağınız hızlı yürüyüşler ve kendi ayağınıza uygulayabileceğiniz masaj teknikleri ile ayaklarınızın ısısının giderek arttığını kendiniz de görebilirsiniz.
Ayak detoksu için kendimize ayaklarımızı yakmayacak öncelikle sıcak su hazırlayalım. Bu suyun içine etkisini artırmak için bir çorba kaşığı tuz, kaya tuzu ya da banyo tuzu ilave edebilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken şey, bu 30 dakika süresince suyun soğumaması gerek.
D vitamini eksikliğinin neden olabilecekleri: Sürekli ısınamama ve üşüme problemi, Kilo verirken yavaş kilo verme veya kilo verememe, Yorgunluk ve halsizlik, Kemik ağrısı, Kas zayıflığı, ağrısı veya krampları, Denge problemi ve kuvvet kaybı, Sık sık beliren baş ağrısı, Depresyon…
Gece Ayak Yanması Neden Olur? Gece görülen ayak yanmalarının en belirgin sebeplerinden birinin bütün gün boyunca ayakta durulması olduğunu söylemek mümkündür. Bunun dışında ayakkabı seçiminin doğru olmaması, şeker hastalığı (diyabet), sinir sıkışmaları, ayaklarda oluşan mantarlar sebebiyle gece ayak yanması oluşabilir.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri