Peygamber Efendimiz (sav) İslam davetini Daru'l Erkam'da gerçekleştirirken Müslüman olan Huneys b. Huzafe, Kureşliler'in baskısından dolayı Habeşistan'a hicret etmiş, bir süre sonra da geri dönmüştür. Tekrar Habeşistan'a dönmeyip Mekke'de kalan Huneys, burada Hz. Hafsa (ra) annemizle evlendi.
Kimyayı Saadet kitabının "Evlilikte Erkeğin Dikkat Edeceği Hususlar" başlığının 8. maddesinde "Hanımına doymuş, yanında kalmak istemeyen erkek onu boşamalıdır. Peygamber Efendimiz Hz. Sevde'yi (R.A.) yaşlı olduğu için boşamak istedi.
“peygamber efendimiz hz. hafsa'nın evinde oğlu ibrahim'in annesi mariye ile birlikte olmuştu. hz. hafsa buna alınmış ve bunu kendisini küçük düşürücü bir olay olarak algılamıştı. bunun üzerine peygamberimiz, o'na bir daha mariye ile birlikte olmayacağına söz vererek yemin etmişti.
Resûl-i Ekrem onu, “Böyle yapma, Allah'tan kork” diye birkaç defa uyardıysa da Zeyd eşini boşadı ve birkaç gün sonra boşama kararını Hz. Peygamber'e bildirdi. Neticede Hz. Peygamber, Zeyneb'le evlenmeye karar verdi ve bunu haber vermek üzere Zeyd'i Zeyneb'in evine gönderdi.
İlgili 43 soru bulundu
Zeyd, ferasetiyle Hz. Zeynep'in yüksek bir ahlâkta yaratılmış olduğunu ve bir peygamber hanımı olacak fıtratta bulunduğunu hissetmişti. Kendisini de ona zevc olacak fıtratta mânen küfüv bulmadığı için boşadı.
Muhammed'in kesin sayısı bilinmeyen, çok sayıda evlilik, esire veya cariye edindiği değişik kaynaklarda bulunur. Buna göre Muhammed 9, 11, 11 ya da 13, 12, 13, 12 evlilik ve iki cariye 15, 19, 16 evlilik ve 6 cariye, 10 evlilik, 10-15 cariye, kadın ile evlilik yapmıştır.
Peygamber'in İslâm'a davet amacıyla Mısır'a elçi olarak gönderdiği Hatib b. Ebi Belteâ beraberinde kıymetli hediyelerle döndü. Bu hediyeler arasında yer alan Mâriye'yi Hz. Peygamber cariye olarak seçti.
*Aile hukuku ve kadınların değişik halleri ile ilgili bütün ayrıntıların ortaya çıkıp cevaplandırılması için, Resulullah'ın çok evlenmesi bir ihtiyaçtı. Müslüman kadınlar, bir erkeğe sormaktan çekinecekleri değişik halleri konusunda, Hz. Peygamber'in hanımlarına müracaat ederek bilgi sahibi olmuşlardır.
Eşi, sevgilisi, ilk aşkı olan Hz. Hatice'nin hayatı. Çok güçtü tabii. Çünkü son peygamber, bir insanın gelebileceği en kâmil manada son örnek ve Allah'ın 'sevgilim' diye hitap ettiği bir suret.
-Peygamberimiz eşlerine vurmamıştır.
Seni hak peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki, Ebû Yezid'i böyle görünce bunları söylemekten kendimi alamadım." cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (asm) Sevde'yi boşamaya niyetlendi, ancak Sevde ona: "Ya Rasulallah, beni boşama!
Ömer 'in, amcasının oğlu Sa'îd b. Yezîd ile evli bulunan kız kardeşi Fatıma'nın gömülmemiş olması bunun en bariz ispatıdır. Hz. Ömer 'in kızını diri diri gömdüğüne dair sünnet, hadis, tarih ve âsâr kitaplarında hiçbir nakle rastlamak mümkün değildir.
Hafsa bint Ömer (Arapça: حفصة بنت عمر), İslam peygamberi Muhammed'in eşi ve ikinci İslam halifesi Ömer bin Hattab'ın kızıdır. Kocası Huneys bin Huzafe el-Ensari'nin 625'teki Uhud Muharebesi'nde ölmesi üzerine dul kalmış ve babası Ömer bin Hattab'ın girişimi ile İslam peygamberi Muhammed ile evlenmiştir.
Nikahı semada kıyılan validemiz Zeyneb bint Cahş
✒️"Cariye ile nikahsız ilişki zinadır. Mezheplerin. tamamının cariye ile nikahsız ilişkiyi caiz görmesi. Emevilerden sonra ortaya çıkmıştır."
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
Diğer eşleri ise sırasıyla şunlardır: “Zeyneb bint Huzeyme, Ümmü Seleme, Zeyneb bint Cahş, Cüveyriye bint Hâris, Reyhâne bint Zeyd, Safiyye bint Huyey, Ümmü Habîbe bint Ebû Süfyan, Mâriye ve Meymûne bint Haris.” Hz. Muhammed yaşamı boyunca toplam 11 evlilik yaptı, vefat ettiğinde evli olduğu 9 kadın vardı.
Mâriye'nin Hz. Peygamber'in oğlu İbrahim'in annesi olması onun ümmü veled statüsüyle azat olmasını sağlamıştır. Onun bu durumu anne olan câriyenin kölelikten azat edilmesi yönünde bir örnek teşkil etmiştir. Mâriye, Hz.
Hz. Peygamber'in Mâriye'den doğan İbrahim dışındaki bütün çocukları Hz. Hatice'den olmuştur.
Elli yaşını aşmış olan Hz. Peygamber'in, altı yaşındaki Aişe ile nişanlanıp, henüz dokuz yaşında iken evlenmesi, bazı oryantalistler ve çağdaş yazarlar başta olmak üzere, - müslümanlar da dahil- günümüz insanları tarafından hayli yadırganmaktadır.
Zeyd bin Hârise ile evliliği
Muhammed, Zeyd bin Hârise'yi evlat edinmişti. Ona Muhammed'in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi. Muhammed O'nu azatlığı ve evlatlığı Zeyd bin Hârise ile, Hicret'in 5. senesi Zilkade ayında evlendirdi.
Zeyd onunla beraber olduktan sonra, mü- minlere evlâtlıklarının -kendileriyle beraber olup ayrıldıkları- eşleriyle evlenmeleri hu- susunda bir sıkıntı gelmesin diye seni o kadınla evlendirdik. Allah'ın emri elbet yerine getirilecektir.” Ahzâb, 33/37.
Zeyd bin Hârise (Arapça: زيد بن حارثة; d. 581 - ö. 629), Muhammed'in özgür bırakılmış kölesi ve evlatlığı olan sahabedir. Kur'an'da ismi geçen tek sahabidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri