Fidan gübrelemesi: Dikim yılından sonra her yıl veya iki yılda bir kasım-şubat ayları arasında 100-200 gr 15-15 -15 Kompoze gübre, mart ayında 100 gr
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
15-15-15 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
- Fındık bahçelerinde birinci yarısı şubat mart aylarında yapraklanma başlangıcında uygulanan azotlu gübrenin ikinci yarısı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren Haziran ayının ikinci yarısına kadar analizlerde önerilen miktarlarda verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Süper Çotanak gübresini erken ilkbahar döneminde ocak ayı başından şubat ayı ortalarına kadar kullanabilirsiniz. Fındık ocaklarının taç iz düşüm çapına gömülmelidir. 10 yaşından büyük ağaçlar için 1 kg, 10 yaşın altındaki ağaçlar için 750 gram ocak başı uygulama yapabilirsiniz.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 15 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Fındık için kullanılan birden fazla farklı özelliklere sahip gübre türü bulunmaktadır. Konuyla ilgili birçok farklı çalışma yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde en iyi gübre çeşidinin azot gübresi olduğuna karar verilmiştir. Bu gübre türü ise çoğunlukla mart ve haziran aylarında kullanılmaktadır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Örnek olarak ambalajı üzerinde 15-15-15 yazan kompoze bir gübrenin içeriğinde %15 azot, %15 fosfor ve % 15 potasyum bulunur. Ambalajı üzerinde 20-20-20 yazan kompoze bir gübrenin içeriğinde %20 azot, %20 fosfor ve %20 potasyum bulunur.
15 15 15+Me Azot Fosfor Potasyum Çinko Suda Çözünür Iz Elementli Ağaç Bahçe Bitki Besini Kompoze Taban Npk Gübresi 5 kg. İz elementli NPK gübresidir. Üre azotu içermediğinden soğuk dönemlerde de kullanılabilir.
Taban Gübreleme: Dekara 10 kg Gold 15-‐15-‐15 veya 8 kg Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübresi dekardaki ağaç adedine bölünerek damla borularının geçtiği kısma verilir ve toprağa karıştırılır. Bir yaş için verilmiş olan gübre miktarı, fidanlar tam verime yatıncaya kadar her yıl %15 artırılarak uygulanır.
Ekim/ dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Taban gübrelemesi, ekim veya dikimin hemen öncesinde yapılabildiği gibi ekim/dikim sırasında da gerçekleştirilebiliyor. Elle veya mibzerle taban gübresi atılabiliyor. Serpilerek, çizgi halinde banda veya ocağa verilerek taban gübrelemesi yapılabiliyor.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
Potasyumca fakir olan topraklarda ve potasyuma ihtiyaç duyan bitkilerde kullanılır. Narenciye, sebze, meyve, pamuk, Antep fıstığı, ayçiçeği yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Diğer bitkilerde de rahatlıkla kullanılır.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Yeni fındık çeşitleri ve dikim sistemlerini kullanmak, toprak analizine dayalı bilinçli gübreleme yapmak, budama, ilaçlama gibi kültürel işlemlerin doğru uygulanmasıyla hem verimimiz, hem de ürün kalitemiz artacaktır.
Nisan; Mart ayı içinde azotlu gübre toprağa verilemediyse, bu aydada uygulama yapılabilir. Mayıs; Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı, mayıs ayının sonlarına doğru, aynı mart ayında olduğu gibi uygulanır.
Toprağın verimin kaybetmesi hem çiftçiyi hem ülkeyi olumsuz anlamda etkilemiştir. Toprağın verimini arttırmak için ek maddelere ihtiyaç duyulmuştur. Fındık gübresi ise fındık üretimin yapıldığı arazilerde ihtiyaç duyulan bir ek madde konumundadır. Fındık gübresi, fındık arazilerinde verimi arttıran bir araçtır.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
25.5.10 kompoze gübresi diğer kompoze gübreler gibi çay bahçesinde ilkbaharda yeni sürgün faaliyeti başlamadan önce, diğer bitkilerde fide dikim veya tohum ekim öncesi uygulanmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Uygulama miktarı toprak analizlerine göre belirlenmelidir.
Yapraktan önerilen dozlar 10-15 gün ara ile, damla sulama ve topraktan önerilen dozlar ise haftalık olarak uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri