Dulce de leche, İspanyolca süt reçeli anlamına gelen bu tarif Arjantin menşeli bir güzel. Bayramlarda babaannelerimizin ceplerimize doldurduğu karamel rengi bonibonların tadını hatırlatan bu lezzet, artık kavanozlara sığıyor.
Eskişehir'in geleneksel tatlarından olan süt reçeli bazı tatlılara sos olarak kullanılıyor. Süt reçeli, süt içemeyen çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor.
Koyulaştırılmış bir süt ürünü olan süt reçeli Güney Amerika ülkelerinde yaygın olarak üretilen ve tüketilen bir üründür.
Şarköy Süt Reçeli, süt ve doğal şeker karışımından oluşan sürülebilir kıvamlı kahvaltılık reçeldir. Kahvaltıda kızarmış ekmeğinizin üzerine sürebileceğiniz mis kokulu süt reçeli, tatlı tariflerinize de çok yakışacak. Serin ve kuru ortamda muhafaza ediniz.
İlgili 32 soru bulundu
Süt Reçeli Kalsiyum ve Fosfor Deposu
Aynı zamanda 129 mg sodyum ve 22 mg magnezyum da içeriyor. Vitamin yönünden de son derece zengin olan süt reçelinde A, C, D, B6 ve B12 vitaminler bulunduğundan vücudun günlük vitamin ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir gıda!
1 litre sütten çok küçük bir kavanoz reçel elde ediliyor, saklama süresi de buzdolabında yaklaşık 2- 3 hafta.
Bonne Maman Süt Reçeli 380 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Pastörize olmayan emin olduğunuz yerden temin edilmiş taze inek sütü kullandığınız takdirde reçel daha kısa sürede kıvam alacaktır. Karbonat veya kabartma tozu kullanabilirsiniz. Süt köpürmeye başlayacağı için; süt seviyesinin üzerinde epey boşluk kalacak büyüklükte bir tencere kullanmanız önerilir.
Süt reçeli bozulur mu? Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE'de 'reçel' denildiğinde akla gelen ilk şehir olan Antalya'da kente özgü turunç, bergamut, kamkat, limon çiçeği gibi narenciyenin yanı sıra domates, karpuz ve patlıcan gibi sebzelerin de reçeli yapılıp 30'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Şili ile Arjantin arasında bu ürünün çıkış yeri olmak konusunda bir çekişme bulunmakla birlikte, Şili'de tüketilen süt reçelinin (manjar) bir bölümünün kaynak ülkesinin Arjantin olduğu belirtilmektedir.
Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor.
Süt reçeli, sütten yapılan ve daha çok kahvaltılarda tüketilen Güney Amerika tatlısıdır. Yalnızca süt, şeker ve karbonatla yapılan bir tatlı olmasından dolayı hafif sayılabilecek ilginç bir yiyecektir. Kek, kurabiye, dondurma gibi tatlı yapımında kullanabilir, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır.
Hazırladığınız reçel temiz ve kuru bir cam kavanoza doldurulup, soğuyunca ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır (Yaklaşık 300 gramlık reçel elde edilir).
Hazırladığınız süt reçelini cam bir kabın içine aktararak soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ise cam kabı buzdolabına koyarak en az 2 saat de buzdolabında bekletin.
Süt reçeli buzdolabında 1 aya kadar saklanabilir.
Sütün tadı zamanla değişecektir.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir.
İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlayan reçel, aynı zamanda kemiklerin güçlenmesinde etkilidir. Özellikle çocuklarda düzenli kullanımında kalsiyuma bağlı pek çok rahatsızlığın oluşmasını engelleyen süt reçeli, sütün tüm etkilerini reçel olarak da sunar.
Geniş bir tencerede süt, vanilya ve şekeri kaynatın. Süt kaynayınca kabartma tozunu ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 1 saat pişirin.
Özellikle son yıllarda popüler hale gelen süt reçeli, Eskişehir'in geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Süt içmeyen çocuklar için lezzetli bir alternatif olmakla birlikte kahvaltıda ve birçok tatlıda sos olarak tüketime uygundur.
Ara ara karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ilave ediyoruz. O anda biraz süt kabarabiliyor (bunun için mutlaka derin bir tencere kullanılmalı) Ama hızla karıştırmaya devam edersek normale dönüyor. Sonra orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika ara ara karıştıra karıştıra pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri