Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
* Öğleden sonra da bir kaşık miktarı zeytinyağına iki damla sirke damlatarak, arpa ekmeğiyle yerdi. * İkindiden sonra yiyeceği ise, bir havuçla iki dal maydanoz olmuştur. * Akşam yemeği ise, yoğurt ve bir parça arpa ekmeğinden ibaretti. * Ayda en az bir defa da et ve et suyu yemeği yerdi.
' Hz. Muhammed de 2 öğün yerdi. Ben bunu hep söylüyorum. İleri yaşlarda tek öğün bile yetiyor.
Kavun, karpuz, taze hurma, et
Peygamber kavunla ve karpuzla taze hurmayı beraber yerdi. Eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş.
İlgili 40 soru bulundu
Sofraya elini yüzünü yıkamadan oturmaz, çoğu zaman yemekten sonra da abdest alır, dişlerini her zaman misvak ile temizlemeyi ihmal etmezdi. (Biz hijyenin önemini pandemi ile öğrendik ne yazık ki) Ağız ve diş sağlığına çok dikkat ederdi. Kesinlikle çiğ soğan yemezdi.
Sevgili peygamberimiz muhammet mustafa s. A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı. Tatlıyı merak ettiğim içinmi yoksa kendisini severek yiyen peygamberimizin o hissiyatını yüzyıllar sonra damağımda yaşayabilmek içinmi diye sorarsanız, tabikide o hissiyatı yaşabilmek için derim.
Orhan OSMANOĞLU on X: "•“Allah'ın en sevdiği yemek üzerinde ellerin çoğaldığı yemektir.” Hadis..rudani..5554 Beraber yemek yemek aile bağlarını güçlendirir." / X.
Kuşluk yemeği sabah namazından bir müddet sonra, akşam yemeği ise gün batımında yenirdi. Hz. Muhammed elbette ekmek de yerdi.
Peygamberimiz: “Misk, kokuların en güzelidir” buyurmuştur. Ve onu başına, saçlarına ve sakalına sürerdi. Hz. Ayşe validemiz Peygamberimizin ihrama girmeden önce, Kâbe'yi tavaftan önce ve bayramda misk içeren koku kullandığını bildirmiştir.
Görünüşü mide bulandırıcı ya da iğrendirici olan bazı canlıların yenilmesi mekruh kabul edilmiştir. Hicaz Demir Yollarınında naklettiği gibi efendimiz balık yemiştir. el Cevab: Efendimizin karpuz yemeyin diye bir emri yoktur. Meyvalardan yasaklandığı sabit olmadıkça yemek helaldir.
kahvaltıda 7 tane zeytin yemek sünnettir. zaten bunu söyledik daha önce. biliyosunuz o zeytinleri de elle alıp yemek sünnettir. sağ elle peygamberimiz zeytinle çatal batırmamış. neden zeytin.
ÜZÜM: Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzümün yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir.
Bir-iki saat sonra kuşluk vaktinde sabah kahvaltısını yapar, maddi ve manevi bereketin artması için kuşluk namazı dedikleri duha namazını eda ederlerdi.
Hz Muhammed, sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi.
Hazreti Peygamber'in (asm) yediği meyvelerle ilgili bilgilerin, hep birer "hâtıra" üslûbu içerisinde ve münâsebet düştükçe anlatılmıştır. Peygamberimiz'in vefatı sırasında on üç yaşlarında olan İbn Abbâs (ö: 68/687): "Resûlullah Efendimiz, üzümü, salkımından tutup ağızları ile sıyırarak yerlerdi"(1) şeklinde anlatır.
Hz. Muhammed (SAV) dönemi İslam mutfağında yer alan ve son dönemlerde sıkça yapılmaya başlanan sahine tatlısı yapanların vazgeçilmezi oluyor. Genellikle Ramazan ayında tüketilen sahine tatlısı, bir o kadar da lezzetli.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Efendimizin en sevdiği renk beyazdı.
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum.” demiştir. Peygamber Efendimiz, koyun sütü de içerlerdi; fakat koyun sütü ağır olduğu için bir miktar su karıştırırlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri