Peygamber Efendimiz (S.A.V) Ramazan ayında orucunu hurmayla açardı, şayet hurma bulamazsa su ile açmayı tercih ederdi.
Enes (radıyallahu anh) anlatıyor:"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), namaz kılmazdan önce birkaç taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı.
Hadiste de ifade edildiği gibi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) orucunu hurma ile açardı. Hurma bulunmazsa su içerdi.
Oruç açarken hurma ile açmak, hurma yoksa su ile açmak Hz. Muhammed'in sünnetlerindendir. Orucu ne ile açılması kesin bir kurala tabi olmamakla birlikte tavsiye edilen hurma veya suyla açılması hem vücut sağlığı için hem de sünneti uygulamak adına tavsiye edilir.
Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı. Hz Muhammed, hiçbir dönemde aşırıya kaçmamış, aşırılığı övmemişti.
İlgili 39 soru bulundu
Peygamber Efendimiz orucu neyle açardı? İşte, oruç nasıl açılır sorusunun cevabı! Ebu Davud Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor; -'Resulullah(s.a.v.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı.
Peygamber ramazan ayını, gündüzlerini oruçlu, gecelerini teravih namazıyla ihya ederek geçirmiş ve bu ayda Kur'ân-ı Kerîm'i Cebrâil'e (a.s.) arz etmiştir. Hz. Peygamber sahur yemeğini ihmal etmemiş, ashabına da sahur yapmaları konusunda tavsiyede bulunmuştur.
Farz bir ibadet olan oruç, iftar vaktinin gelmesi yani akşam ezanı okunmasıyla birlikte su, hurma veya zeytin tercih edilerek açılır. Ateşte pişmiş yiyecek ve içeceklerle örneğin; ekmek, çay veya çorbayla açılmaması tavsiye edilmiştir.
Sahabeden Selman İbni Amir ed-Dabbi radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir." [Ebu Davud, Savm 21; Tirmizi, Zekat 26, Savm 10.
Çünkü zeytin, yapısı itibariyle hem besleyici hem de uzun süre tok tutucu bir özelliğe sahiptir. Boş mideye alınan bir besinin, hem mideyi rahatsız etmeyen hem de besleyici bir gıda olması, orucu zeytinle açmanın faydalarından ilkidir.
Hz. Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof. Dr. Raşit Küçük anlattı - YouTube.
Öte yandan oruçlunun hurma veya su ile iftar etmesi de sünnettir (Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 21; Tirmizî, “Ṣavm”, 10).
Oruç açarken hurmayla açılmasının ise sağlık açısından önemi sanıldığından çok daha fazla. Gün içeresinde vücudun uzun süre aç kalmasından dolayı meydana gelen açlık ve kan şekeri düşüklüğünü gidererek tatlı ihtiyacını karşılayan hurma, içerisinde birçok vitamin barındırmasıyla oldukça sağlıklı bir meyvedir.
Bunun için yemeğe tuzla başlamanın sünnet olması yanlıştır. Çünkü Peygamberimiz sağlığa zararlı bir şeyi tavsiye etmez. Ayrıca, büyük hadis âlimleri Elbanî ile Abdülfettah Ebu Gudde, yemeğe tuzla başlamanın sünnet olmadığını bildirmişlerdir.
O nurdan yüz yirmi dört bin damla damladı veya o nur yüz yirmi dört bin nefes aldı. Her damladan veya her nefesten bir peygamberin ruhu yaratıldı.
Kur'ân-ı Kerim'de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur. "Oruç sayılı günlerdedir.
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre:
İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Bakara Suresi 183-184.
Söz konusu takvimlerin gösterdiği güneşin batma vaktinden yanlışlıkla iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi hâlinde namaz ve oruç geçerli olur. Ancak daha erken iftar edilirse oruç bozulmuş olur ve kaza edilmesi gerekir.
Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; “Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir” buyuruluyor. İkinci gecesi oruç tutulursa iki sene, üçüncü gecesi tutulursa 1 senelik ibadet sevabı olmakla birlikte “Recep'in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir.
Oruç tutmak için özellikle cuma gününü seçmenin mekruh oluşu, bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.
Su ile oruç açıldıktan sonra arkasından mutlaka sıvı bir besin olan çorbayla devam edilmelidir. Çorba, doygunluk hissi yaratır ve mideyi ana yemeğe hazırlar. Bunun yanı sıra bir adet hurma veya zeytin ile oruç açmanın da bir sakıncası yoktur. Kola gibi asitli içeceklerle ve katkı maddeli limonatayla oruç açılmamalıdır.
Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir. Bu sebeple; Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda tutulan orucun eksik olması sözkonusu değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz 9 Ramazan orucu tutmuştur. Bunlardan dördü 29 gün, beşi de 30 gün olmuştur.
Peygamber Efendimiz hazretleri de: — Ben Mûsâ'ya sizden daha yakınım, deyip o gün oruç tuttu. Başkalarına da o gün oruçlu olmayı emretti." Bu mânâ, değişik ibarelerle de rivâyet olunmuştur.
Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/120).
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri