MADDE 28 – (1) Tüketiciye yönelik bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir.
Yukarıda ayrıntılı şekilde izah edildiği üzere, haksız ticari uygulamalar malların veya hizmetlerin tedarik edilmesi, satımı ya da sunumu sırasında tüketicinin özgürce karar verme iradesini etkileyen dürüstlük kuralına aykırı eylemlerdir.
Bir reklamın reklam olduğunun açıkça anlaşılamadığı durumlarda örtülü reklam durumu söz konusu olmaktadır ve örtülü reklam yapılması, tüketicinin yanıltılmasına neden olduğundan yasaklanmıştır.
yani tüketicilerin ekonomik davranışını etkileyebilecek nitelikte yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi içererek hitap ettiği kitlede orta seviyedeki (makul) tüketiciyi aldatan veya aldatma ihtimali bulunan reklamlar aldatıcı reklamlardır.
Reklamlar ve Haksız Ticari uygulamalarla ilgili şikâyetlerinizi Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu Başkanlığı'na yapabilirsiniz. REKLAM KURULU BAŞVURULARI ARTIK E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLMEKTEDİR.
İlgili 24 soru bulundu
Alo 130 Hattı | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Haksız Ticari Uygulama Nedir? Bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya önemli ölçüde bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir.
DOLAYLI REKLAM: Ürünün nihai tüketici tarafından satın alınmasından ziyade, ürünün pazarda tanınması ve bilinmesinin sağlanarak, satın alınmasına karar verilmesi hedeflenir.
Televizyonda üç tür reklamın yayınlanmakta olduğu kabul edilmektedir (Göksel ve Güneri, 1993: 64): Hareketsiz Reklam: İçinde hareket unsuru olmayan, sadece tek görüntü bulunan ve televizyon spikerleri tarafından seslendirilen, 10 saniye süren reklamlardır.
3. Hatırlatıcı Reklam: Mal veya hizmet bilinmekle beraber, satışlarda azalmaların başladığı zaman yapılan reklam.
“1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNU Madde 55 : Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır.
Türkiye'de markaların doğrudan rakiplerini hedef alması ve reklam piyasasındaki pazar payı kazanma amacını gütmesi nedeniyle izin verilmeyen ve yasak olan bu uygulama dünyadaki diğer ülkelere bakıldığında ise neredeyse tüm reklamlarında uygulama alanı bulmaktadır.
Haksız ticari uygulamanın söz konusu olması halinde ise Reklam Kurulu tarafından 3 (üç) aya kadar tedbiren durdurma veya durdurma yaptırımı veya 11.429,00-TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Halen yürürlükte olan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TK”) haksız rekabeti, aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin kötüye kullanılması olarak tanımlamaktadır.
h) Ticari reklam ve ilân: Mal, hizmet veya marka tanıtmak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek ve ikna etmek, satışını veya kiralanmasını sağlamak ya da arttırmak amacıyla reklam veren tarafından herhangi bir mecrada yayımlanan pazarlama iletişimi niteliğindeki duyuruyu, ifade eder.
Hareketsiz Reklam: Süresi 10 saniye olan, içinde hareket unsuru olmayan, yalnız tek görüntüsü bulunan ve televizyon spikeri tarafından seslendirilen reklamlardır.
Yıkıcı reklam, tüketim toplumu içerisinde bir dizi reklam uygulamasıyla aldatıcı davranışları içeren reklamların yeniden yorumlanarak medya aracılığı ile kitlelere iletilmesidir (Shapiro, 2011, s. 47). Bu nedenle, yıkıcı reklam orijinal reklamın altında yer alan gerçek mesajı tüketiciye sunabilmektedir.
Glokal pazarlama, global markaların belirli ülkeler için hazırladıkları ve sa- dece o ülkeye özgün motiflerin, özelliklerin kullanıldığı ve bu sayede pazarla- ması yapılan ürün ya da ürünlerin söz konusu pazarlarda konumlandırılmaya çalışılmasıdır.
Doğrudan pazarlama, markaların kısa mesajlar, e-posta, web siteleri, çevrimiçi reklamlar ve el ilanları dahil olmak üzere çeşitli ortamlar aracılığıyla doğrudan müşterileriyle iletişim kurduğu bir reklam biçimidir.
Haksız rekabet, TTK'nın 54. maddesinde, “rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasın- daki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük ku- ralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar” olarak tanımlanmış ve hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.
Ticarî hayatı etkileyen iktisadî rekabet, öncelikle rekabet etme hakkını ticarî ahlâkla bağdaştırılamayacak biçimde kullanan rakipler karşısında tacirleri korumak amacıyla ortaya çıkan haksız rekabet hukuku kapsamında ele alınmıştır.
TTK 54 ve 56'ya göre, haksız rekabetin unsurları şunlardır: a) Dürüstlük kuralına aykırı bir davranış, b) Dürüstlük kuralına aykırı davranışın, rakipler, tedarik edenler ve müşteriler arasındaki ilişkileri etkilemesi, c) Zarar veya zarar görme tehlikesinin ortaya çıkması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri