Namazdan sonra bir miktar, zikir yapar, tefekkür eder, Kur'an okur ve bazen dört bazen sekiz olmak üzere Duha namazı kılar ve evine giderdi. işrak namazı kılardı. Hazreti Peygamber, yatağına girdiğinde namaz için olduğu gibi abdest alır, sağ tarafına uzanır ve dua ederdi.
Öğle namazından sonra okuduğumuz “Lekad sadakallahü...” ile başlayan aşır ise Fetih sûresinin son üç âyetidir. Müstakil olarak Fetih Sûresini okumanın faziletini bildiren hadisler mevcuttur.
Sünnetlerin kılınması zorunlu değildir ancak kılınırsa namaz daha anlamlı, daha sevaplı ve daha güzel olmaktadır. Öğle namazından sonra bir de her namaz sonrasında olduğu gibi tesbihat yapılmaktadır. Öğle namazı tesbihatı için ilk olarak namaz bitirilip selam verilir.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarından sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”, öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme sûresinin son yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır.
Peygamber (s.a.s.) selam verip namazdan çıkınca üç kere “estağfirullah, estağfirullah el-azîm ve etûbu ileyh” veya benzeri sözle istiğfarda bulunup “Allahümme ente's-selâm ve minke's-selâm…” derdi (Müslim, Mesâcid, 135; Tirmizî, Salât, 112).
İlgili 44 soru bulundu
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Öğle namazı
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vessellem) şöyle buyurur: "Bir kimse Fetih Sûresi'ni okursa, Mekke fethinde Resulullah ile beraber bulunmuş gibi sevap kazanmış olur.” Buhari'de geçen bir hadis-i şerifte Hz.
Namazın tüm rekatları kılındıktan sonra oturulur ve Ettehiyyatü ayeti okunur. Sonrasında tespihler 33 er adet olmak üzere Peygamber Efendimiz SAV buyurduğu gibi 33 kere Subhanallah, 33 kere Elhamdürillah, 33 kere ise Allahü ekber çekilerek tesbihat yapılmaktadır.
Sabah namazını kıldırdıktan sonra Hz. Peygamber'in günlük faaliyet çizelgesinde sıra, en çok önem verdiği ve vakit ayırdığı hususlardan birisine, yani ashabı ile meşgul olmaya gelirdi. Namazı kıldırdıktan sonra mescitten çıkmaya yeltenmez, yüzünü ashâbına dönerek güneş doğuncaya kadar oturmaya devam ederdi.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir. Son sünnet kılındıktan veya en son namaz kılındıktan sonra, üç kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir.
Peygamberimiz (asm) sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekerdi.2 Ayrıca çakıl taşları ve hurma çekirdekleri ile tesbih kelimelerini sayanları da men etmemiştir. Peygamberimizin (asm) bu hareketi sünnetin bir başka nev'i olan "takrirî sünnet"e girmektedir.
Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından sonra tesbihat yapılabilir. Elle yapılabildiği gibi tesbih çekerek de tesbihat yapılabilir. Her ikisi de sünnet olarak kabul edilir. Namaz sonrası yapılan tesbihatların ardından uzun uzun dua edilir.
10 kere tesbih okunur.
Namazlardan sonra şöyle dua edilebilir: "Elhamdülillahi Rabbilalemin, Essalatü Vesselamü Ala Resulina, Muhammedin Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ecmain" Türkçe manası şöyledir: "Ya Rabbi! Kıldığımız namazlarıkabul eyle. Ahır ve akıbetimizi hayreyle. Sonnefesimizde kelimei tevhid söylemmeizi nasip eyle.
Rabbena âtina duası nerelerde okunur? Peygamber efendimizin en çok okuduğu dua, Rabbena âtina duasıdır.
Namazdan Sonra Tesbihat Yapılmazsa Ne Olur? Namazdan sonra tesbihin çekilmemesinde herhangi bir sakınca ya da günah durumu mevcut değildir.
"Alâ Rasulina salavat" Anlamı: "Peygamberimiz üzerine salavat" (getirin) anlamında söylenir. "Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber.
Dilek duasını okuyan kişilerin istekleri ve dilekleri Allah tarafından kabul edilmektedir fakat duayı saf bir kalp ile okumak çok daha doğru olmaktadır. İmkan var ise bu duanın okunmasından önce abdest almak gerekmektedir. Daha sonra ise, üç defa besmele çekilerek Fatiha suresi okunmalıdır.
Günde bir defa okuyan, tüm kötülüklerden korunur. Kimin ne muradı varsa her gün 7 defa okursa, muradı gerçekleşir. Sıkıntıdan kurtulmak isteyen Cuma gecesi nafile namazı kılıp fetih suresi okunabilir. Savaştan galip çıkmak için sabah namazından sonra Fetih suresi okunabilir.
Fetih Suresinin 1-3 ayetlerini okumaya devam eden kişinin işleri açılır ve büyük nimetlere kavuşur. 29. ayeti sürekli okunursa dualar kabul olur, dünya ve ahrette büyük rızıklara ulaşılır, maddi ve manevi sıkıntılar ortadan kalkar.
Fetih suresi günümüzde çok okunan sureler arasında bulunuyor. Fetih suresi, abdestsiz sadece ezber şeklinde okunabilir. Aynı zamanda adetli olan kadınların fetih suresini okuması uygun değildir.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur.
Tesbih Duası Türkçe Okunuşu
Sonrasında, subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri