Ananas çiğ olarak tüketilebilen bir meyvedir. Ananas dilimlerini sade bir şekilde tüketebilir veya kek, pasta ve meyve salatası gibi tatlıların üzerine ekleyerek kullanabilirsiniz. Anasın yaygın kullanımlarından biri de tavada kızartarak yemektir.
Ananası çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi pişirerek de tüketebilirsiniz. Bu sulu ve lezzetli meyveyi çiğ olarak tüketme yöntemleri arasında dilimleyerek yeme, ananas suyu olarak içme, yoğurdun içine ilave ederek ya da limonataya dönüştürerek tüketme gibi alternatifler bulunur.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
Çok Fazla Ananas Tüketilirse Ne Olur? Fazla tüketimi sağlıklı değildir. İshale, kaşıntıya ve kusmaya neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Ananas suyu, bromelain enzimi içermektedir ve bromelin de libidoyu artırır. Bu nedenle de kadında ve erkekte cinsel gücü artırarak cinsel isteksizliğe harika bir doğal besin kaynağı olan yiyecekler arasında üst sıralarda yer alır.
Diyet listeleri için de uygun bir besindir. 'Ananas yoğurtla yenir mi?' diye merak edenler için, cevap evettir.
Düşük kalorili meyveler arasında yer alan ananas, çok aşırı tüketimde şeker miktarından dolayı kan şekerinizi yükseltebilir. Bu nedenle ananas tüketirken günlük porsiyonlara dikkat etmeniz önerilir.
Ananası Koklayın:
Bu yüzden ananası ters çevirip sap kısmını koklayın. Eğer tatlı ve hoş bir koku alıyorsanız, ananas olgun demektir. Ananas hiç kokmuyorsa, olgunlaşmamış olabilir. Ananasın kokusu sirkeye veya alkole benziyorsa, içi aşırı olgunlaşmış demektir.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Bazı meyveleri tükettikten sonra ağzınızda geçici ve az miktarda acı veya ağrı hissediyor olmanız normaldir, çünkü ananas bazı meyvelerde bulunan bromelain gibi enzimler, ağzınızdaki hücrelerin proteinlerini parçalayarak size birazcık rahatsızlık verebilirler.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. Ananas konserve olarak da saklanabilen bir meyvedir. Ancak bu şekilde içerdiği vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı kaybolduğundan, mümkünse taze olarak ve fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Sindirim sistemi için oldukça faydası bulunan ananası limonata içinde tüketerek metabolizmanızı düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda limonun içerisindeki vitaminler ve ananasın sağlıklı yönü sayesinde cildiniz için de olumlu bir etki oluşturabilirsiniz.
Bunun yanı sıra ananas stresin giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de yardımcı olur. Ananas kan dolaşımını hızlandırarak hem tansiyonu hem de kandaki yağ oranını düşürmede etkilidir.
Ananas bağırsak sağlığını koruyan çözünür posa içermektedir. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas ayrıca Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca ananas manganezden ve antioksidan etki gösteren C vitamininden zengin oluşuyla cildi güzelleştirmeye de yardımcı olur. C vitamini dokularda kollajen sentezini hızlandırır ve cildi yenilenmesini sağlar.
Ananasın Faydaları
Brolemain enzimi ile sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar. Sindirim sisteminde meydana gelen iltihaplanmaları engellerken yeni iltihapların oluşmasının da önüne geçer. Lifli bir yapıya sahip olduğu için hem ishalde hem de kabızlıkta çözüm olarak tüketilebilen bir meyvedir.
Yani ananası çiğnediğimizde, o da bizim ağzımızın içini aşındırabiliyor! Ancak endişelenmeyin, ananası yuttuğunuzda, midenizdeki asitler enzimleri yok eder. Ağzımızı yemesine rağmen, bromelain sağlığa faydaları ile tanınmıştır.
Oldukça basit ve çok sağlıklı bir yöntem olmanın yanı sıra, ananas kabuğu sayesinde pek çok kişi doğal olarak kilo vermektedir. Genel olarak bahsetmek gerekirse, ananasın saflaştırıcı ve idrar söktürücü özellikleri öne çıkar.
Ananası cildinizdeki aknelerden ve çeşitli kirliliklerden arındırmak için kullanabilirsiniz çünkü içeriğinde C vitamini bolca bulunur ve de C vitamini, ciltteki çeşitli akne gibi problemlerin üstesinden gelebilmeniz için en etkili bir içeriktir.
Ananasta bulunan bromelain sindirim sistemini desteklemektedir. Sindirim sistemini kaplayıp iltihaplanmaya yol açabilen hücreleri engellemektedir. Lifli ve sulu yapısıyla kabızlık ve ishalin önlenmesine yardımcı olur. Ananas, oksidatif stresi ve iltihaplanmayı azaltarak bazı kanser türlerinin gelişimini önlemektedir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananas Suyu Cinsellik
Ananas suyunun içerisinde yüksek oranda bromelin enzimi yer alır. Bromelin enziminin özelliği libidoyu arttırmasıdır. Bu yüzden hem kadınlar hem erkekler cinsel ilişki öncesinde ananas suyu içerek cinsel isteği arttırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri