Peygamber efendimizin (S.A.V.) Ramazan'ın son 10 günü boyunca evinde kalmaz, mescidde kalırdı. Kur'an okurdu, namaz kılardı, ibadet yapardı.
Ramazan ayının son 10 gününü ibadetle geçirmek isteyenler, farz ibadetler olan oruçlarını ve namazlarını eda edebilirler. Bunun yanısıra Ramazan'da Kur'an-ı Kerim okumak ve bol bol dua etmek de oldukça faziletli kabul edilir. Ramazan ayında ayrıca gün gün çekilebilecek bazı zikirler bulunur.
İtikaf nasıl yapılır? İtikaf yapmak isteyen kişi, bu niyetiyle cemaatle namaz kılınan mescit hükmündeki bir yerde Ramazan'ın son 10 günü kalmaya başlayarak itikafa girmiş olur. İtikaf yapan kişi vaktinin tamamını zikir, namaz, Kur'an-ı Kerim tilaveti gibi sadece ibadetle meşgul olarak geçirir.
Ramazanın 1 ila 10. günleri arasında: Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir. Ramazanın 11 ila 20. günleri arasında: Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir. Ramazanın 21 ila 30. günleri arasında: Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tesbihi çekilir.
Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adap içinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen "itikaf", ramazanın son 10 gününde gerçekleştiriliyor. Bu sünneti yerine getirmek isteyen Müslümanlar, bayramın ilk gününe kadar 24 saatlerini ibadete ayırmaya çalışıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Ramazan Ayının son 10 gününe girildi. Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Hadis-i Şeriflerde Ramazan'ın son 10 gününde aranması ifade buyrulan Kadir gecesi için Ramazan'ın son 10 günü önem arz ediyor.
Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/129). Şâfiî mezhebine göre ise mescit dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu söyledi: “Bir kimse her gün yüz defa, 'Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l–mülkü ve lehü'l–hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Sünnet, Ramazan ayının son on günü girilen itikaftır. Sünnet itikafa göre bir kişinin itikafa girmesi ve gereklilikleri yerine getirmesi o yerleşim yerine yakın yerde yaşayan kişilerin de sorumluluğunu alması anlamına gelir. Vacip olan itikafta ise Ramazan ayında girilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Nitekim Allah Resulü, Medine'ye hicretten sonra vefatına kadar ramazanın son 10 gününde itikafa girmiş, hanımları ve birçok sahabe de onunla beraber itikaf yapmışlardır. Camide itikaf, erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir odasında itikafta bulunabilirler.
İtikafa giren kimse bu amacı unutmamalı, bununla birlikte şayet ihtiyaç kadarıyla insanlarla konuşur veya onun ziyaretine gelen kişiyle konuşursa sakıncası yoktur. Ancak bu konuşma kısık sesle olması ve diğer Kur'an okuyan zikir yapan veya namaz kılan kişileri rahatsız etmesin.
Itikâf yapmak isteyen kişi, itikâf niyetiyle mescid veya mescid hükmündeki bir yerde kalmaya başlayarak itikâfa girmiş olur. Vaktini namaz, Kur'ân tilâveti, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadet ve taatlerle veya dinî bilgi ve kültürünü artıracak sohbet ve okumalarla deðerlendirir.
Ramazan gecelerinde eşlerin cinsel ilişkide bulunması caiz midir? Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine'ye hicret ettikten sonra her Ramazan'ın son on gününde mescide kapanmış ve gerekli ihtiyaçların dışında oradan çıkmayarak, bütün gününü devamlı dua ve ibadet halinde bulunarak geçirmiştir. Hatta vefatından önceki Ramazan ayında son yirmi gün itikâfta bulunduğu da bilinmektedir.
Cevap: Ramazan ayı bitimiyle itikaf biter, Ramazan ayı bayram gecesi güneş batımıyla sona erer. Şayet itikafta bulunan kimse bayram günü sabah namazına kadar kalır ve itikafından bayram namazına gitmek isterse bunda sakınca yoktur.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Tespih Nasıl Çekilir? Tespih çekerken istenen Esmalar ve dualar okunabiliyor. Tespih çekmek için namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber demeniz gerekiyor. Tespihlerde 99 adet tane bulunduğu için hepsini tek tek çekerek arkasından dua etmelisiniz.
En büyük zikir Allah'a iman etmek, Onu anmak ve Onu hatırlamak demektir. Anma, anımsama, ezberleme, hatırlama.
Abdest alma tavsiyesi
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Al'i İmran suresinin son ayetlerini surenin sonuna kadar okunmasını tavsiye etmiştir. Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
İtikâfın Fazileti
Ramazan Ayındaki on günlük itikaf iki hac ve iki umre gibidir. "İtikâfa giren kişi, günahları hapsedip, sevapların tümünü elde eden kişi gibi, kendi-sine sevaplar kazandıran kişidir." Tâbiînin büyük alimlerinden İbn Şihâb ez-Zührî şöyle demektedir: İtikaf amellerin en şereflisidir.
Bir adaktan dolayı değilse i'tikâf ramazanda ve ramazan dışında olabileceği gibi belirli bir süreye de tâbi değildir. İ'tikâf niyetiyle camide birkaç saat veya birkaç gün kalmak yeterlidir. Mâlikîler'e göre sahih bir i'tikâfın en az süresi bir gün, bir gecedir.
2023 yılı Ramazan itikafı ne zaman? Bu sene Ramazan'ı nın son on gününde itikafa girmek isteyenler 11 Nisan 2023 Salı akşam ezanından sonra itikafa girmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri