Muhammed'in babası Abdullah bin Abdülmuttalib, annesi ise Kureyş kabilesinin kollarına mensup Vehb bin Abdümenâf'ın kızı Âmine'dir. Muhammed, doğumundan yaklaşık beş–altı ay önce babası Abdullah'ı kaybetti. Bunun üzerine, yetiştirilmesini dedesi Abdülmuttalib üzerine aldı ve torununa "Muhammed" adını verdi.
571 yılında Mekke'de doğan peygamber efendimize ''Muhammed'' ismini dedesi Abdulmuttalib koymuştur. O dönem hem Mekke'de hem de Arap yarımadasında çok yaygın olmayan bu isim, tüm övgüleri hak eden, Allah'ın sevgili kulu manasına gelir. Hz.
"Muhammed", ismi birçok defalar hamdüsena olunmuş, tekrar tekrar övülmüş; birçok güzel huylara sahip manalarına gelmektedir. "Muhammed"; Hz. Peygamber (asm)'in isimlerindendir. Dedesi Abdülmuttalib tarafından, Allah ve kulları övsün niyetiyle bu ad konulmuştur.
Peygamber'e Ahmed adının verildiğini söylerler. Ahmed, aynı kökten türemiş olmakla beraber onun diğer adları olan Muhammed ve Mahmud'dan daha anlamlı ve daha beliğdir. Çünkü her ikisi de yalnızca “övülmüş olma”yı ifade ettikleri halde ahmedde hem “övülme”, hem de “övme” anlamı vardır.
Babadan yetim olarak dünyaya gelen Peygamberimize dedesi Abdülmuttalip "Muhammed" ismini koymuştur. Bu ismi neden koydun diyenlere şu cevabı vermiştir. Halkın ve hakkın sevmesi ve övmesi için bu ismi koydum. Peygamber Efendimiz böylece hakkın ve halkın sevgilisi olmuştur.
İlgili 31 soru bulundu
Muhammed'in hadislerde geçen isimleri
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah."
Peygamberimiz'in (asm) Babası Hz.
Din olarak da, ailecek Hazret-i İbrahim'in (as) dini olan ve o gün Mekke'de hala varlığını sürdüren Hanif dinine mensupturlar.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
http://www.diyanet.tv Kur'an-ı Kerim'de Yasin suresinde hikayesi anlatılan,Hz. İsa'nın havarilerine inanarak, dünyaya teşrif etmeden 600 yıl önce Peygamber Efendimize(SAS) iman etmiş bir büyük şahsiyet, Antakyalı Habib-i Neccar.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Mekkeli aileler yeni doğan çocuklarını, çölün sağlıklı havasında büyümeleri ve fasih Arapça'yı öğrenmeleri için bedevî kabilelerden bir sütanneye verirlerdi. Sütanneliği kendileri için gelir kaynağı olan bedevî kadınları da zengin ailelerin çocuklarını tercih ederlerdi.
- “Ben, cennetin kapısında 'Lâ ilâhe illallah, Muhammedün rasûlüllah' yazısını gördüm. İsmi, senin İsm-i Şerifi'nin yanında anılan biri, senin yanında en kıymetli olmalıdır.” şeklinde cevap vermiştir.
Peygamber'in soyu yirmi birinci kuşaktan atası olan Adnan vasıtasıyla Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'e dayanmaktadır. Hz.
Muhammed 571 yılında Arabistan yarımadasının Mekke kentinde doğdu. Küçük yaşta yetim ve öksüz kalan peygamberimiz amcası Ebu Talib'in yanında büyüdü. Ona verilen ilk isimlerden biri Muhammed'ül Emindir.
Hatice'den (r.a) altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Bu çocukların isimleri doğum sırasına göre; Kasım, Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah'tır. Resul-ü Ekrem'in Hz. Mariye'den (r.a.) ise yalnızca bir çocuğu olmuştur ve ismi de İbrahim'dir.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Hz. Peygamber döneminde Göktürk devleti vardır. İpek yolu denilen ticaret yolunun çoğuna da hakimdirler. İran şahı Nuşirevan'da Göktürk Hakanı'nın kızı vardır.
Peygamberimizin bilip konuştuğu tek dil Arapça idi, bir başka dili konuştuğunu kaydeden kaynak yoktur. Bazı kaynaklarda Farsça birkaç kelime söylediği bildiriliyorsa da, bu onun Farsça konuştuğu anlamına gelmiyor. Bu husus onun için bir eksiklik değildi.
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür. Nitekim Hz.
Ebu Bekir'in soyu, Kureyş'e mensup olmakla, Hz. Peygamber'in altıncı dedesi Mürre'de birleşmektedir. Bu yüzden sırasıyla, Mürre, Ka'b, Lüey, Gâlib, Fihr (Kureyş), Mâlik, Nadr, Kinâne, Müzeyne, Müdrike (Âmir), İlyas, Mudar, Nizâr, Me'âd ve Adnan Hz.
Muhammed, Arapça kökenli bir erkek ismidir (محمّد - Muḥammad). İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'tan dolayı Müslümanlar arasında yaygın bir kullanımı vardır.
Peygamberimiz (s.a.v) efendimiz torunu olan Zeyneb (r.a)'in daha iyi bilinsin ve tanınsın. Ayrıca cahiliye dönemindeki önemli olaylarıyla çok kısa ve öz olarak anlatılmaktadır. Zeyneb binti Ali b. Ebu Tâlib Resulullah (s.a.v)'ın torunudur.
Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir. Hatice ölünceye kadar başka biriyle evlenmedi. Muhammed'in Hatice'den, 2 oğlan ve 4 kız olmak üzere 6 çocuğu olmuştur. Hatice vefat ettikten 2,5 yıl sonra, 53 yaşından sonra Polijinik evlilikler yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri