1- Muhammed aleyhisselamın mucizelerinin en büyüğü Kur'an-ı kerimdir. 2- En büyük mucizelerinden biri de, Mirac mucizesidir. 3- Meşhur mucizelerinin en büyüklerinden biri de, Ay'ı ikiye ayırmasıdır. Bu mucize, başka hiçbir Peygambere nasip olmamıştır.
Kur'an'daki mucize anlatıları; kesilmiş bir ineğin bacağı ile bir ölüye vurulması ve ölünün dirilmesi, Musa ve İsrailoğulları halkı için Kızıldeniz'in yarılması, Yunus'u balığın yutması ve sonra canlı olarak kavmine geri döndürülmesi, Musa ile sihirbazların kapışması, Meryem'in bâkire iken doğum yapması, İsa'nın bebek ...
İbrahim'in ateşe atılması ve ateşin onu yakmaması, bir sepet içinde nehre bırakılan bebek Musa'nın saraya alınması ve orada büyütülmesi, bastonunu Nil nehrine vurduğunda suların kızıla dönmesi,İsa'nın bakire bir anneden doğması, ölümünden sonra dirilmesi, su üzerinde yürümesi, Muhammed'in Miraç mucizesi, cennet ve ...
Mucize Çeşitleri
Kelam âlimleri mucizeyi tasnif ederek hissi, haberi ve akli mucizeler şeklinde üç grupta toplanmıştır.
Her peygambere mucize verildiği beyan edilmekle birlikte Kur'ân'da İdrîs, Lût, Hârûn, Zülkifl, İlyas ve Elyesa peygamberlere verilen herhangi bir mucizeden bahsedilmemektedir. Buna mukabil Mûsâ, Dâvûd, Süleyman, Îsâ peygamberlere çeşitli mucizeler verildiği belirtilmiş ve bunlar hakkında bilgi verilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
1968-1974 yılları arasında Kuran üzerindeki çalışmaları sonucunda, 29 surenin başındaki harflerin anlamını bilgisayar aracılığıyla keşfetti ve bu harflerin metin içerisinde 19'un katları şeklinde dizayn edildiğini gösterdi. 1974 yılından sonra, 19 mucizesi büyük kitleler tarafından kabul edildi.
1- Muhammed aleyhisselamın mucizelerinin en büyüğü Kur'an-ı kerimdir. 2- En büyük mucizelerinden biri de, Mirac mucizesidir. 3- Meşhur mucizelerinin en büyüklerinden biri de, Ay'ı ikiye ayırmasıdır. Bu mucize, başka hiçbir Peygambere nasip olmamıştır.
göstermeyi amaçlayan, kendine özel niteliğiyle benzerini getirmekten insanları âciz bırakan ve Allah tarafından yaratılan olağanüstü hadise olarak tanımlar. Cürcâni'ye göre mucize, peygamberlik iddiasında bulunan zâtın, doğruluğunu ispat etmeye ve birçok hayra sebep olan harikulade olaydır.
Mucize, Yüce Allah'ın peygamberlere peygamberliklerinin bir delili olarak verdiği, insanların yapmaktan aciz olduğu olağanüstü haller ve durumlardır. Cenâb-ı Allah pey- gamberlerine içinde yaşadıkları toplumların durumlarına göre farklı şekillerde mucizeler vermiştir.
Peygamber olduğunu ileri süren kimsenin elinde doğruluğunu kanıtlamak için Allah tarafından yaratılan hârikulâde olay. Allah ile insanlar arasında dünya ve âhiretle ilgili ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla yapılan elçilik görevi.
Kur'an'ın mezkûr ayetleriyle Allah Teâlâ'nın, peygamberlerine mucizeler verdiğini işittin.
Kökeni: "Mucize" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "معجزة" (mu'cize) kelimesi olağanüstü veya harika bir şey anlamına gelir. Örnek Cümle: Doktorlar, hastanın iyileşmesini bir mucize olarak nitelendirdiler, çünkü hastalığın tıbbi açıdan açıklanamayan bir şekilde gerilediğini gördüler.
Kur'ân-ı kerim, Muhammed aleyhisselamın mucizelerinin en büyüğü, hatta, bütün Peygamberlerin mucizelerinin en büyüğüdür. Bu en büyük mucize, yalnız Muhammed aleyhisselama verilmiştir.
Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir. Ancak bu peygamberlerden 25'inin ismi Kur'an'da yer almaktadır. Kur'an'da adı 25 defa geçmektedir. İlk insan, ilk peygamber, ilk örtünen ve toprağı ilk işleyen olduğu kabul edilir.
İlk neden her peygamberin günahsız ve keramet sahibi olmasıdır. İnsanların Allah'a ve kendilerine iman etmelerini kolaylaştırmak için de nebilere mucizeler verilmiştir.
40 yaşında kendisine risâlet vazifesi verilince, Allah'ın elçisi ebedî saadetin habercisi olduğunu haber vermiştir. Bu büyük dâvaya delil istenilince Kur'ân-ı Kerîm gibi bir fermanı göstermiş, 1000 kadar mucize fevkalâde delillerle nübüvvetini ispat etmiştir.
Mu'tezile'ye göre mucizenin üç temel özelliği vardır: Allah'ın fiili olması, olağanüstü olması ve nübüvvet iddiasından sonra, iddiaya uygun bir şekilde meydana gelmesidir. Onlara göre Kur'an-ı Kerim de belâgat ve fesahat açısından bir mucizedir. Fakat Nazzâm, “Sarfe Teorisi” ile bunu reddetmiştir.
Nitekim birçok millet, mucizeleri inkâr ettikleri için helak olmuşlardır. Özetle mucize gerçekte Allah'ın işidir. “peygamberin mucizesi” denilmesi, mucizenin onun aracılığıyla olması ve onun doğruluğunu göstermesi sebebiyledir. Mucize, peygamber aracılığı ile meydana gelir.
Kur'an dışında İsrâ, Mi'râc hadisesi, taşlarla konuşması, ağaç kütüğünün ağlaması ve ayın ikiye yarılması gibi farklı mucizeler de verdi. Kamer suresinde anlatılan “ayın ikiye yarılması” hadisesi Hz. Peygamberin mucizelerindendir ve Mekke döneminde meydana gelmiştir.
Tamamen asılsız bilgilerdir. Ayda bolca yarık vardır fakat ayette belirtildiği gibi (soruyu sorma amacınızın bu olduğunu öngörüyorum) baştan başa yarılmış ya da daha sonra birleştirilmiş olduğuna dair hiçbir iz yoktur.
Muhammed, İslam inancına göre miladi 610 yılında, 40 yaşındayken, bir gece Hira Mağarası'nda vahiy almaya başladı.
Kur'an'ın 74. suresi olan ve bürünen, gizlenen demek olan Müddessir Suresi'nin 30. ayetinde on dokuz ibaresi aynen geçer. 30. ayeti takip eden ayette ise 'bekçi meleklerinin sayısı' şeklinde bir ifade bulunmaktadır. Art arda gelen ayetler olması sebebi ile bir önceki ayete istinaden bu sayının 19 olduğu belirtilmiştir.
29,30. yakıp kavuran, // on dokuz meleğin yönettiği bir ocaktır. Üzerinde on dokuz muhafız vardır. Buradaki 19 rakamı, bir sonraki ayet gereği cehennemi işleten meleklerin sayısıdır.
Siccîn (Arapça: سِجِّين,) İslami inanışa göre bir hapishane, cehennem'in dibinde, yerin altında veya göre farklı bir yoruma göre, Kuran 83:7'de sözü edilen lanetlenmişlerin veya kötülerin kaydının bir defteri. Siccîn, de kafirlerin ruhlarının kıyamete kadar kalacağı yer olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri