Yani karşı tarafın hesabına anında geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde iptal etme ya da işlemi geri alma gibi bir durum kural olarak yoktur. Ancak istisnai bir şekilde Hafta sonu yapılan havale işlemi ileri tarihli olarak ayarlandıysa, para gönderen mağdur bu havale işlemini kolay bir şekilde iptal edebilir.
Yanlış yapılan havale işlemi iptal edilebilir. İşlemin yapıldığı zamana, paranın gönderildiği hesabın durumuna, bankanın politika ve kurallarına bağlı olarak havalenin iptal edilme durumu belli olur. Eğer iade işlemi gerekiyorsa yanlış havale işleminin çözümü hukuki yollarla yapılabilir.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
EFT (Elektronik Fon Transferi) işlemleri genellikle bir kere başlatıldıktan sonra iptal edilemez. EFT işlemi, gönderen bankadan alıcı bankaya elektronik olarak para transferi yapılmasını ifade eder.
En hızlı şekilde bankanın müşteri hizmetleri servisine ulaşarak hatalı para aktarımını bildirmelisiniz. Gönderici de aynı bankanın müşterisi ise sorunu banka ile kolayca çözebilirsiniz. Aksi durumda ise süreç biraz daha uzayabilir. Karşı tarafın hesabı için bloke edilmesini isteyebilirsiniz.
BPN temsilci noktalarında gerçekleştirilen yurtdışı para transferi işlemlerinde ana paranın tamamı iade alınabilmektedir. Fakat ödenen para transferi işlem ücreti maalesef iade edilememektedir.
Söz konusu işlem ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
Şahsen tanımadığınız bir kişiye asla para göndermeyin. Dolandırıcılar bazen insanları kendilerine para transferi yapmaları konusunda kandırmaya çalışabilir. Sizden aşağıdaki sebeplerle para isteyen herhangi bir kişiye para transferi yapmayın: Doğruluğundan emin olmadığınız acil bir durum.
Hukukçular, hesaba gelen yanlışlıkla gelen parayı harcamanın suç olduğunu belirtiyorlar. “Banka hesabına yanlışlıkla yatan parayı harcamak, sebepsiz zenginleşmeye girer.” diyen hukukçular buna gerekçe olarak da Türk Borçlar Kanunu 72-2 maddesini gerekçe gösteriyorlar.
Hatasız kul olmaz. Bu hatayı çözmenin en hızlı yolu transferi sizin iptal etmenizdir. Ardından doğru adı yazarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
Peki banka havalesi dekontu delil başlangıcı sayılır mı? Açıklamasız banka havalesinin yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Ancak açıklama olan banka havale dekontları delil başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Havalede isim görünür. Eft'de iban nosuna göre transfer yapıldıgından sadece o gözükür.
Paranın iade edileceği durumlar: Havale/EFT ile yatırırken açıklama kısmına Papara numarasının yazılmaması Havale/EFT ile yatırırken açıklama kısmına Papara numarasının hatalı yazılması Havale/EFT ile yatırırken Papara hesap sahibi ile banka hesap sahibinin farklı olması
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Peki, Bekleyen EFT nedir, neden olur? İşte, o detaylar. Bir EFT işlemi "beklemede" olduğunda, gönderen kişinin hesabından para çekilmiş olsa da, henüz alıcı kişinin hesabına ulaşmamıştır.
Çoğu uluslararası banka havalesi süresi 1-5 iş günüdür. Fakat bu sürenin uzamasına neden olan bazı engelleyici etkenler ortaya çıkabilmektedir.
Banka transferinin banka hesabınızda tekrar görünmesi genellikle 0–3 iş günü alır. Para biriminiz ve ödeme yöntemizle ilgili daha özel zaman aralıkları bilgisi için ödeme yaptığınız para birimini bulun.
Evet, yurt dışından Türkiye'ye para gönderebilmek için IBAN kullanmak zorunludur. Klasik bir banka ile transfer yapılacaksa IBAN dışında SWIFT bilgisi de sunulmalı. Yurt dışından para transferi süreleri çeşitli faktörlerden etkilenebilir.
Edit: IBAN'a para transferi işlemlerinizde isim soyisim bilgileriniz açıklama kısmında görünür banka farketmeksiniz. Fakat bu ayar, IBAN ile dışarıya para gönderimi konusunda isim görünmesini kapatmayacaktır.
Para gönderilecek kişinin IBAN veya hesap numarası girildikten sonra aktarılacak tutar sorulur. Bir sonraki ekranda da para aktarılacak kişinin adı, soyadı veya sadece baş harfleri, işlemin teyit edilmesi için gösterilir.
Mümkün olmaması lazım. İBAN veya hesap nurmarasını girdiğinde senin adını, soy adını(Kurumsal hesap ise kurumun adını ve ünvanını) gösterir ATM/İnternet Bankacılığı. Yanlış kişiye para yatırlırmasını engellemek amacıyla. Kartsız işlem buna engel değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri